JozicaH
|
Uka7, midva sva zelo podobnega mnenja. Tudi nočeva zavajati otroka, vse lahko razložiš po resnici, otrokovemu razumevanju primerno. Sva mnenja, da je lahko čarobno tudi brez tega. Resda je najina miška stara šele pol leta, a o tem sva se pogovarjala že veliko prej. Dogovorila sva se nekako takole... da ji bova predstavila vse te "može", a kot pravljice. ...saj če sem čisto iskrena, tudi jaz ne vem točno, kako bo to šlo, bo pa moj dragi imel pri tem več za povedati. On bolj zna zbirati besede. In v času božičnih praznikov bojo najii otroci izbrali igrače med svojimi, ki jih ne uporabljajo in jih podarili otrokom, ki jih bolj potrebujejo. Skratka, bistvo božiča je obdarovanje, ne samo prejemanje daril. Tako nekako. Ne vem pa, koliko bo stara, da bo vse to dojela v takem pomenu, kot sva si midva zamislila. Bomo videli in verjetno sproti prilagajali situacijo. Se pa spomnim svojega razočaranja tako nad Miklavžem, Božičkom in tudi zobno miško, ko sem sama ugotovila, da me je mami naplahtala. In ja, jaz sem to razumela in dojemala kot izmišljotino, kot da me mami podcenjuje, kot da nisem dovolj dobra za to, da mi pove po resnici... Pač, meni zelo ni bilo všeč. Vem, da sem dosti razmišljala o tem, kdo je Božiček, kdo Dedek mraz.... in mi vse skupaj ni bilo jasno. In zato je bilo razočaranje toliko večje. Meni je čarobno pri božiču to, da se zbere cela družina na predbožični večer, da skupaj postavimo jelko, vmes se pripravlja slastna in obilna božična večerja, postavimo jaslice (pa ni, da smo kaj verni), že od dopoldneva diši po božičnih piškotih, ki jih potem obešanmo na jelko... Zvečer se vsedemo za mizo, povečerjamo ob prijetnem klepetu in po večerji sledi obdarovanje. Do sedaj smo zaradi nečakov hodili pred blok klicat božička in ko smo prišli gor, je božiček prinesel darila. Vendar mi zelo ni včeš njun odnos do daril... čimveč, temboljše, če ni tisto, za kar sta pisala, je bila užaljenost, darila pa sta pozabila v roku nekaj dni, ali pa sta jih polomila, izgubila... skratka, nobenega odnosa, ampak to je druga zgodba. No, da se vrnem čarobnosti božiča... večer smo potem nadaljevali ob igranju družabnih iger, pozno v noč. In vse to bom dala naši miški, to čarobnost božiča in ne, da se vse suče okrog enega zamaskiranega moža in daril. Bistvo božiča je drugje ne v darilih, ki jih dobiš... Novo leto pa praznujemo le ot prestop v novo leto, podobno kot božič, a brez smrekice in brez daril.
|