|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dilema: Sluzba ali Studij
17.3.2009 22:45:27   
karmy
Pozdravljene,

Rada bi vas prosila za mnenje. Preselila sem se v Anglijo, in sem pred parimi meseci poskusila svojo srečo, z prošnjo za vpis na univerzo. Kakšen mesec kasneje sem dobila dve pismi, za dve različni smeri, da naj dopolnim vlogo z priporočili in mojim spremnim pismom. nakar sem to poslala pred kakšnim 2 mesecoma, in dobila odgovor ta teden da sem sprejeta na eno smer, vendar se dilema tukaj pojavi.

Namreč, služba v kateri sem trenutno, ful uživam, počutim ful sproščeno, in dejansko se razumem z delodajalci, kar prve dve službi ravno ni bilo tako lahko. Ker ne bi rada izpustila te možnosti, da kar pustim službo za študij, ker rabim tudi priporočila za kakšno službo v prihodnosti, me to zelo bega. Po eni strani vem da mi bo študij omogočil mnogo boljšo službo, vendar ali bom imela spet srečo, da dobim dobrega delodajalca, in po možnosti prihranila veliko drugih stroškov, ampak tukaj je problem šolnina, lahko zaprosim za posojilo za čas študija in začnem odplačevati dve leti po diplomi in le če presežem določeno vsoto prihodka na leto.

Problem nastane pri temu, ker midva načrtujeva družino v podobnem času ko bi jaz diplomirala. Kar pomeni tudi da bi morala začeti odplačevati dolg, ki bi ga odplačevala več let (10+). Zdaj pa k vprašanju... ali se to dolgoročno sploh splača?

Se še pogovarjam z referatom na univerzi, in se pogovarjamo o pomoči pri šolanju, zdaj še čakam na odgovore, preden se dokončno odločim ali sprejmem mesto ali ne.

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dilema: Sluzba ali Studij
18.3.2009 0:42:32   
Vijoličarka
Predvsem moraš vedeti, kako močno si želiš tega študija in koliko ti ustreza. Vsekakor, če je na voljo kakšna pomoč med študijem, toliko bolje.

Razumem, da si ta trenutek srečna. Služba je dobra, sodelavci so krasni. Hkrati pa veš, da boš po končanem študiju lahko dobila boljšo službo, z boljšo plačo in morda tudi ugodnostmi.

Če odpoveš službo, ti nihče ne more dati črne pike, saj si jo zato, ker si dobila možnost študija. Izobrazba je vrednota in ne vem, zakaj bi ti kdo to zameril.

Glede sedanje krasne situacije v službi, pa takole. Nič na tem svetu ni trajno. Tudi šef, ki ga imaš, tudi sodelavci, ki jih imaš. Tudi zagotovljeno delo. Razumem te, ker sem tudi sama imela nekoč sanjsko službo, sem vedno govorila, da bom do penzije ostala. Pa se je spremenila lastniška struktura, spremenilo se je osnovna funkcija podjetja in služba je postala nočna mora.

Sama najbolje veš, kako je v branži, katero nameravaš študirati. In sama lahko najbolje preceniš, koliko imaš možnosti za službo s sedanjo izobrazbo ali z izobrazbo, ki bi jo pridobila. Lagodnost sedanje službe naj te ne zavede. služiti boš morala še vsaj trideset let in bohve, kolikokrat se bo življenje do takrat obrnilo.

Glede na to, da bo treba vračati šolnino, to najbrž pomeni, da bo treba načrte glede otroka morda malo odložiti. Morda pa tudi ne, preračunati je treba.

Na koncu je edino pomembno vprašanje spet, koliko si tega študija želiš. Koliko si želiš novega znanja. 

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 2
18.3.2009 2:15:02   
Rožica I
Ne vem, kako je v Angliji, ampak tvoja osnovna dilema je geografsko neomejena, kot razumem user posted image .
Sama sem šla na faks, izredno, ko je bil moj dojenček star 1/2 leta. Faks sem imela pred nosom, predavanja so bila na začetku le 2-3 krat na teden kakšno urco in pol (kasneje sem hodila dosti na redna predavanja, ko je bil otrok že v jaslih in vrtcu), varstvo otroka pri babici, skratka vse mi je šlo v prid. Pa sedaj, ko se spomnim vseh naporov in usklajevanj še kasneje s službo, uf... Bolje, da nisem za vse vedela že vnaprej user posted image ! Sem pa imela blazno željo to naredit in vsak zunanji poskus odvrnitve, je bil jalov user posted image .
Hočem reči, če si to blazno želiš, vzemi v zakup vse, kar boš doživela ob tem študiju.
Če greš v to zgolj s finančnega stališča, pa si izračunaj vse stroške in primerjaj.
Mogoče je zanimiva tudi opcija kakšnega dopisnega oz. virtualnega faksa.
Vse je na tebi! Kar se pa mene tiče, go for it, girl user posted image !

ROŽICA

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
18.3.2009 2:26:22   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: karmy
Kar pomeni tudi da bi morala začeti odplačevati dolg, ki bi ga odplačevala več let (10+). Zdaj pa k vprašanju... ali se to dolgoročno sploh splača?

Odplačevati posojilo za študij več kot 10 let? TO se ne splača.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 4
18.3.2009 6:38:02   
Dashenka
Jaz bi se na tvojem mestu zagotovo odločila za študij.

Znanja in izborazbe ti nihče ne more vzeti, to je daleč najboljša investicija. Dobr službe pa so minljiva zadevščina -pridejo in grejo. Šefi se menjajo, podjetja propadajo, itd.

To, da boš vzela kredit za plačillo študija, pa je "na zahodu" nekaj najbolj normalnega. Praktično vsi študenje ga najemajo. Zahodnjaška in predvsem severnjaška kultura ju drugačna od naše - otroci se osamosvojijo tam pri 18, 19 letih i ne "zažirajo" staršev do 30+.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 5
18.3.2009 8:47:21   
tlb
jaz bi se verjetno odločila za študij.

Kot je že vijoličarka omenila, služba se "spremeni"; jaz delam že 10 let, na začetku mi je bila moja služba najbolj bajna na svetu, ne bi je menjala za nič, fajn sodelavci, fajn šef, dobri odnosi. Še vedno imam fajn sodelavce, fajn šefa, odnosi so v povprečju dobri, zelo dobri. Pa razmišljam, če bi čez 5 let morda odšla kam drugam. S "kronološkim" staranjem se spreminjamo, stvari, ki so mi bile pred 1o-imi leti "zakon" so zdaj "eh.....". Sploh pa so se mi vrednote spremenile oz. druge stopile v ospredje odkar imam otrocka, ta je pred vsem.....in zdaj bi se odločila, da i šla še na dodatni študij takrat, ko sem začela delat. samo za nazaj ne gre ;) ne še ;)

sem malo zabluzla. Jaz bi sla študirat. Meni je studij "fajn", služba te itak "Čaka", al ta al kakšna drugačna, za študij pa ni vedno "pogojev".

Ti pa si predstavljaj sebe čez 1 leto, pa čez 2 pa čez 5.
Ma idi študirat in bodi študentka, to je najbolj "čaroben" čas v življenju user posted image , malo ga še žuraj......saj materinstvo je tudi "žur", sam malo bolj drugačen od študentskega (doooolge noči, bruhanje, tut plesanje, skakanje, sankanje, vožnja po toboganih.....ni pa alkohola, no, ga je manj user posted image )

Saj se boš pravilno odločila, samo v to verjami, pa bo.
Mnogo sreče pri študiju user posted image
(ups.....) tudi v službi seveda!!!!!

Pozdrav s sončne Štajerske tja gor!

--------------------------------------------

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 6
18.3.2009 10:37:50   
Lenck
Kar se tiče tvoje dileme: odvisno, koliko si študija želiš. To je najpomembnejše merilo.

Bi pa le odgovorila tistim, ki pravijo, da je izobrazba vsekakor boljša izbira: dandanes ti nihče ne more zagotoviti, da boš z višjo izobrazbo lažje dobila službo ali da bo ta boljša. Žal, taka je realnost. Mimo so že časi, ko je izobrazba dajala trajnejšo varnost (zaradi možnosti) kot trenutna služba. Seveda odvisno tudi od študija, samo žal najpogosteje ni tako... En pokazatelj je že to, da redkokateri delodajalec sploh pogleda tvojo izobrazbo, vsi pa delovne izkušnje.

Svet je takšen, kakršnega vidiš. In vidiš ga tako, kot ga želiš videti.

(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 7
18.3.2009 11:03:39   
Arwenko
Kaj to pa ni opcija, da študiraš ob delu? Če te služba res veseli in to. Mogoče pa je kakšna opcija, da delaš samo za polovični delovni čas in potem zraven študiraš. Je pa res odvisno na kateri smer se želiš vpisat in to. Jaz osebno mislim da bi izbrala študij, sploh če te ta stvar res veseli. Ampak meni bi bilo veliko slabše, da bi si potem čez leta očitala, da zakaj takrat nisem šla študirat.

(odgovor članu Lenck)
Neposredna povezava do sporočila: 8
18.3.2009 18:16:10   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

Jaz bi se na tvojem mestu zagotovo odločila za študij.

Znanja in izborazbe ti nihče ne more vzeti, to je daleč najboljša investicija. Dobr službe pa so minljiva zadevščina -pridejo in grejo. Šefi se menjajo, podjetja propadajo, itd.

To, da boš vzela kredit za plačillo študija, pa je "na zahodu" nekaj najbolj normalnega. Praktično vsi študenje ga najemajo. Zahodnjaška in predvsem severnjaška kultura ju drugačna od naše - otroci se osamosvojijo tam pri 18, 19 letih i ne "zažirajo" staršev do 30+.

Se podpisem.

In dodajam to, da je perspektiva desetih let+ danasnja, na podlagi danasnje izobrazbe in danasnjega dela in place. Zelo verjetno je, da ti bo studij prinesel boljse izhodisce in tudi boljso placo...in bos odplacala kredit precej hitreje kot se danes zdi.

Ce ni skrivnost, za kaksen studij gre, vsaj okvirno? Kaksne moznosti zaposlitve vidis z njim?

(odgovor članu Dashenka)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
18.3.2009 20:07:48   
karmy
Študij je predšolska vzgoja, trajala bo 3 leta, in se lahko zaposlim potem v jaslih, jutranjih varstvih, popoldanskih varstvih, ali pa tukaj imajo počitniške klube, ki trajajo od 9h-18h in tam bi tudi lahko delala... ker vem da je varstvo zelo drago, bi lahko dobila za kakšnega drugega otroka morebiten popust ali pa brezplačno varstvo, kar se mi zdi zelo dragoceno, tako ali drugače.

Zdaj moram mojega prepričat, in pomirit kar se tiče šolnine. Stane pa 3225 funtov na leto × 3 leta = 9675 funtov...

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
18.3.2009 20:20:35   
Anonimen
Aha, vzgoja. Tako na prvi pogled (iz Slo user posted image ) ne najbolj dobickonosno, ampak Anglija je verjetno drugacna...

Sicer pa cca. 10.000€ meni ni taksen znesek, ki bi ga bilo treba odplacevati 10 let plus.
No, drzim fige, da ti uspe, ce si to zelis.

(odgovor članu karmy)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
18.3.2009 20:30:00   
karmy
No, če samo en v familiji dela, pa 2 froca, pa preživetje, pa hipoteka,... jap user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
18.3.2009 20:42:39   
Anonimen
Caki, zdaj pa ne razumem.
Ti bi sla studirat potem bi bila pa dolgooooo doma...al kako?

(odgovor članu karmy)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
18.3.2009 22:19:45   
ronja
Študiraj, če te študij res veseli, če si želiš študirat točno to, kar ti ponujajo. Samo zaradi denarja pa ne vem, če se splača... (vsaj v slo. in mojem poklicu ne, mogoče je v angliji drugače...) Tudi samo denar ni neka huda motivacija za učenje, se mi zdi. Če pogledaš, kako gre katerim študentom: študentje nekih "čudnih, netrendi" fakultet se tja vpišejo, ker jih to res veseli in zato boljše študirajo. Študentje, ki pa se odločijo recimo za ekonomijo zato, ker je to pač in, pa ker grejo vsi, pa ker ne vejo, kam bi šli drugam... no, tisti pa v glavnem bluzijo.

Jaz bi vedno hotela študirat, edino če bi bilo samo pravo ali pa ekonomija na voljo, potem bi pa verjetno rajši šla delat - če ne bi bilo tudi delo pravo ali pa ekonomijauser posted image . Meni je fajn študirat, še zdaj, ko mi ni več treba, si vedno najdem nekaj za učit... Ti veš zase, a ti je to muka ali užitek.

po moje probaj kaj delat zraven študija, če boš šla študirat. 3 leta se mi ne zdi tako frdamano dolgo, da se ne bi dalo zvozit malo bolj na tesno z denarjem - sploh če veš, da zato študiraš in boš delala to, kar te veseli.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 14
18.3.2009 23:35:49   
karmy
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Caki, zdaj pa ne razumem.
Ti bi sla studirat potem bi bila pa dolgooooo doma...al kako?

ne ne, po študiju misliva povečat družino, in moj bi rad videl da bi bila doma prvo leto in šla šele pol delat.. kar me po eni strani ne moti ampak vseen... vem pa da ne bi zdrzal finančno če bi sam delal user posted image in me veselijo majhni otroci, tak so srčkani, pa kak je to malo, soo cute user posted image do ene 6. leta so ful srčkani, pol pa vedno manjuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
19.3.2009 11:03:52   
Tanja55
Karmy, pejt studirat! Jst sem trenutno v UK in ti povem, nikjer taksnih studijev kot tle. Pa ze dolgo studiram in vem o cem govorim. To NI Slovenija, tu se ti med studijem odprejo cist druga vrata in drug svet. zdej ne vem na katerem faksu hoces studirat (mislim konkretno, v katerem mestu) ampak jst sem mela isto dilemo in je bla moja najboljsa odlocitev v zivljenju, da sem prisla sem. Ja mi je problem, cas je za otroke itd. ampak NIKOLI ne bi mogla v SLO delat tega kar delam tukaj in spoznavam ljudi, ki so dejansko najboljsi v tej stroki. Ucijo me ljudje, katerih knjige sem brala ko sem bla smrklja na faksu v LJ. Samo pazi da res izberes najboljsi faks za svojo smer, ce se le da, ker je v UK vazno od kod je diploma, ker univerze so rangirane.

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: karmy
Kar pomeni tudi da bi morala začeti odplačevati dolg, ki bi ga odplačevala več let (10+). Zdaj pa k vprašanju... ali se to dolgoročno sploh splača?

Odplačevati posojilo za študij več kot 10 let? TO se ne splača.

Tole je misljenje v Sloveniji, tukaj velika vecina najame kredit in je to ena najbolj splosnih praks. Brskaj za moznostmi subvencioniranja, jih je mnogo, sprasuj na referatu pa international students...a si ti undergraduate (za 3 leta) (glede na solnino, domnevam da nisi PhD (za 3 leta)? ker stipendije so od tega odvisne kaj studiras in najmanj jih je npr. za MA, ker si glih nekje vmes. A ja pa se to...mas tud opcijo part time study a ne? ker tko bi lahko delala zraven in to je tud zlo obicajna praksa v UK.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 16
19.3.2009 21:49:17   
karmy
ne ne, študirat bi šla v univerzo v cambridgeu. Je dejansko BA Hons( ne PhD), kar baje kar visoka diploma, bi pa delala v tistih nursery, breakfast clubih in after school clubih. Ker vem da bi lahko mogoče naslednji otrok rabil jasli oz. nursery, bi mi to tako zelo priročno prišlo, pa še ful me veseli delat z dojenčki ( dokler si z njimi podnevi user posted image ) zato me tudi to veseli.

ja gledam za študijem, so rekli da se mi bolj splača polovično delat, ker se mi veliko bolj splača, zaradi pomoči ki bi dobila od države.

(odgovor članu Tanja55)
Neposredna povezava do sporočila: 17
19.3.2009 21:50:53   
Anonimen
ja gledam za študijem, so rekli da se mi bolj splača polovično delat, ker se mi veliko bolj splača, zaradi pomoči ki bi dobila od države.

A sem to spregledala, da je polovicen delovni cas? Potem za mene sploh ne bi bilo dileme.
Plus to, da si se tako mlada, da je pravi cas za ucenje.

(odgovor članu karmy)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?