|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Darilna pogodba - snaha - davek?
6.9.2012 22:38:42   
nukipuk
Pozdravljeni,

imam vprašanje v zvezi z darilno pogodbo. Tašča želi na mojega zunajzakonskega partnerja in name z darilno pogodbo prepisati parcelo, lastnika bi bila vsak do 1/2.
Za partnerja vem, da mu ni treba plačati davka, kaj pa jaz? ZDDD v 2. odstavku 9. člena pravi, da sem kot snaha oproščena ... Ima kdo izkušnje s tem?

Hvala za odgovore!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Darilna pogodba - snaha - davek?
7.9.2012 7:17:37   
caramel
Tu je pojasnjeno, da se med zete in snahe uvrščajo tudi izvenzakonski partnerji otrok.
Če torej med vama obstaja zunajzakonska skupnost, boš davka oproščena.

Aja, pa ne spreglejte, da gredo darila, pridobljena z darilno pogodbo, v dediščino ter da se jih lahko izpodbija. Če je le možno (če se strinja darovalec in vsi bodoči dediči), naredite izročilno pogodbo.

< Sporočilo je popravil caramel -- 7.9.2012 7:20:14 >

(odgovor članu nukipuk)
Neposredna povezava do sporočila: 2
7.9.2012 8:54:52   
mateyka
a tudi če nekaj podari in potem npr. čez 20 let umre? recimo, tudi da si ti lastnik nekaj dekad, se lahko izpodbija? to mi je ful čudn, sem mislila da je nek rok na darilne pogodbe - leto, dve (če je smrt kmalu po darilni)..

(odgovor članu caramel)
Neposredna povezava do sporočila: 3
7.9.2012 9:01:13   
Tutan
Meni je tole zbijanje darilne pogodbe tut čist mimo. Mislim, če jaz hočem nekomu nekaj podarit, pa tudi če to naredim dan pred smrtjo - zakaj ima nekdo pravico/možnost zbijat moje ''darilo'' nekomu?

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
7.9.2012 10:02:43   
caramel
V bistvu lahko lastnik prekliče darilno pogodbo le v natančno določenih primerih in v določenih rokih, nujni dediči pa lahko po smrti darovalca izpodbijajo darilno pogodbo oz. zahtevajo vrnitev darila v dedno maso, če so prikrajšani za nujni delež (lahko da obstaja še kakšen drug način - nisem ekspert na tem področju).
Izpodbijanje oz. razveljavitev darilne pogodbe ni preprosta, kljub temu pa ta možnost obstaja. Zato je bolje skleniti pogodbo, ki se je ne da izpodbijati - tj. izročilna (to morajo podpisati tudi vsi dediči 1.reda), ali pa - v primeru, da je darilo podarjeno v zameno za skrb darovalca - pogodbo o dosmrtnem preživljanju.

(odgovor članu Tutan)
Neposredna povezava do sporočila: 5
7.9.2012 10:17:28   
Tasika
Mislim da ni govora o izpodbijanju darilne pogodbe, ampak da so nujni dediči upravičeni do nujnega deleža od darilne pogodbe.

Npr. starši enemu otroku podarijo hišo za časa življenja, ostali otroci (kot nujni dediči) so po smrti staršev upravičeni do nujnega deleža od tega darila.

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu caramel)
Neposredna povezava do sporočila: 6
7.9.2012 11:47:22   
caramel
V pravnih odgovorih na temo darilne pogodbe je večinoma navedeno, da lahko nujni dediči od darilne pogodbe zahtevajo nujni delež in jo izpodbijajo. Kaj natančno to pomeni, sicer ne vem, mislim pa da lahko ostali dediči darilno pogodbo izpodbijajo npr. s trditvijo, da darovalec v času podaritve ni bil sposoben odločanja ipd.. Mislim pa, da se darila v vsakem primeru štejejo v dedno maso. Torej, če darovalec zapusti več premoženja, prejemnik darila "deduje" darilo + del preostalega premoženja do njegovega pripadajočega deleža.
V vsakem primeru pa se z izročilno pogodbo lahko izogneš vsem morebitnim kasnejšim zapletom. Pa zdaj tukaj ne mislim na to, da bi dosegel, da ostale dediče prikrajšaš za njihov nujni delež.

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 7
7.9.2012 13:12:11   
mateyka
po tej logiki se vsa darila na pogodbi štejejo v dediščino? tudi izpred 40 let npr.? dej nehi, to je too much.. po moje so neke zakonske omejitve od kdaj za nazaj lahko sploh terjaš razveljavitev darilne pogodbe.

in Tasika tudi če za časa življenja podarijo hišo enemu otroku - a če so otroci lastniki 20 let, se to kr potem šteje v nujni delež dedišine al kaj?

men to vse skup nima smisla in en repa ne glave.. a kdo to bolj podrobno (konkretno - zakonsko) ve? če se komu ki ve, da seveda; da ne bom zdej brskala eno uro user posted image

(odgovor članu caramel)
Neposredna povezava do sporočila: 8
7.9.2012 13:22:48   
Paštetka
Darilno pogodbo lahko izpodijajo v roku enega meseca od kar so izvedeli za njo.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 9
7.9.2012 13:48:35   
Paštetka

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Darilno pogodbo lahko izpodijajo v roku enega meseca od kar so izvedeli za njo.

Pardon popravljam: eno leto od kar so zvedeli razlog za izpodbojnost oz. največ 3 leta od sklenitve

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 10
7.9.2012 15:10:49   
hedviga
Mi smo vse zaplete okol tega rešili z izročilno pogodbo pa je blo.

Špelca in Mihec 9.2.2009

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
7.9.2012 16:03:12   
petea
Čista zapuščina se dobi tako, da se od premoženja, ki ga je zapustnik imel ob smrti, odštejejo stvari, ki niso predmet dedovanja (gospodinjski predmeti, ...), odštejejo pa se tudi vsi dolgovi.
Tej vrednosti se nato prištejejo darila, in sicer darila, ki jih je zapustnik kadarkoli dal osebam, ki bi prišle v poštev za dedovanje po zakonitem dedovanju in pa darila, ki jih je zapustnik v zadnjem letu življenja naklonil drugim osebam.

Več je opisano tukaj.

Mateyka,
meni se zdi smiselno, da se darila štejejo v zapuščinsko maso, sploh tista, ki jih dobijo njihovi potomci;

te varovalke so smiselne, da preostali na račun nefer fint določenih oseb ne ostanejo brez vsega, saj se pogosto najdejo kakšne 'prijazne cvetke', ki znajo prepričati ranljive starejše ljudi v svojo korist, četudi na škodo drugih.

(odgovor članu hedviga)
Neposredna povezava do sporočila: 12
7.9.2012 16:39:32   
Tasika
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

in Tasika tudi če za časa življenja podarijo hišo enemu otroku - a če so otroci lastniki 20 let, se to kr potem šteje v nujni delež dedišine al kaj?

Ja, točno tako. V dediščino se šteje vrednost darila od podaritvi . Ne vem da bi obstajala časovna omejitev.
Gre za zaščito 'nujnih' dedičev. Npr. da starši ne bi enemu otroku podarili vsega premoženja, ostali otroci pa bi ostali brez dediščine. Na zapuščinski obravnavi se na zahtevo dedičev ugotavlja nujni delež od daril. Pri nas dedno pravo ne pozna razdedinjenja(razen v izrednih primerih). Anglosaksonski pravni red pa nasprotno kot naš ne pozna nujnega deleža, tam lahko zapustnik vse premoženje zapusti **** osebi/ustanovi, pa nujni dediči ne morejo nič.

Ampak v primeru izplačila nujnega deleža darilna pogodba ostane veljavna.
Drug instument pa je razveljavitev darilne pogodbe. Pri tem pa je potrebno dokazovati ničnost, opravilno nesposobnost ali kaj podobnega.  

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
7.9.2012 17:34:25   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: petea
Mateyka,
meni se zdi smiselno, da se darila štejejo v zapuščinsko maso, sploh tista, ki jih dobijo njihovi potomci;

te varovalke so smiselne, da preostali na račun nefer fint določenih oseb ne ostanejo brez vsega, saj se pogosto najdejo kakšne ''prijazne cvetke'', ki znajo prepričati ranljive starejše ljudi v svojo korist, četudi na škodo drugih.

call me weird, samo meni ni smiselno. če je to darilo dal 20 let nazaj, ko ni bil "ranljiv starejši človek", mi je čist mem. mislim, da če je človek priseben, da bi moral imet pravico zapustit tistim, katerim želi. sej ni neprišteven. in če umreš mlajši, ni nobene razlike - tretirajo te isto. men ni jasno kako lahko država prisili človeka v nujno dedovanje (na nek način ga res) obenem jim pa pusti da delajo vse sorte bedarij ko so živi in vse zafučkajo pa jim noben ne sme/more nič.. če maš sina luzerja, ki bo vse zapil in spickal in nočeš da deduje (pomagal si mu pa prekomerno že cel lajf, tudi na račun drugega otroka in ni primeren s tem razpolagat), zakaj bi "moral" dedovat? men je to čudno, da moraš neke pogodbe zarad tega pred smrtjo delat. v bistvu je sramota da te tretirajo kot da ne nimaš pravice sam določit komu kaj gre z oporoko - pa za kaj jo pol sploh dovolijo, sej nimaš kej praskat..
in itak, vsi pravijo da ti starši niso nič dolžni in da njihova lastnina ni tvoja, zdaj pa naenkrat kar "nujno" treba dedovat vse njihovo premoženje - wth? men ni jasno user posted image

p.s. bi mi bilo razumljivo to, kakor je napisala paštetka, darila od nekaj let pred smrtjo recimo, če so starejši.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 7.9.2012 17:38:34 >

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 14
7.9.2012 17:42:14   
uškinamama
Kaj pa prenos lastninske pravice zaradi priznanja lastninske oz. solastninske pravice?

< Sporočilo je popravil uškinamama -- 7.9.2012 17:43:05 >

Najina Uš : staršem prijazen otrok.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
7.9.2012 20:06:54   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
call me weird, samo meni ni smiselno. če je to darilo dal 20 let nazaj, ko ni bil "ranljiv starejši človek", mi je čist mem. mislim, da če je človek priseben, da bi moral imet pravico zapustit tistim, katerim želi. sej ni neprišteven. in če umreš mlajši, ni nobene razlike - tretirajo te isto. men ni jasno kako lahko država prisili človeka v nujno dedovanje (na nek način ga res) obenem jim pa pusti da delajo vse sorte bedarij ko so živi in vse zafučkajo pa jim noben ne sme/more nič.. če maš sina luzerja, ki bo vse zapil in spickal in nočeš da deduje (pomagal si mu pa prekomerno že cel lajf, tudi na račun drugega otroka in ni primeren s tem razpolagat), zakaj bi "moral" dedovat? men je to čudno, da moraš neke pogodbe zarad tega pred smrtjo delat. v bistvu je sramota da te tretirajo kot da ne nimaš pravice sam določit komu kaj gre z oporoko - pa za kaj jo pol sploh dovolijo, sej nimaš kej praskat..
in itak, vsi pravijo da ti starši niso nič dolžni in da njihova lastnina ni tvoja, zdaj pa naenkrat kar "nujno" treba dedovat vse njihovo premoženje - wth? men ni jasno user posted image

p.s. bi mi bilo razumljivo to, kakor je napisala paštetka, darila od nekaj let pred smrtjo recimo, če so starejši.

mislim, da si malo preveč zmešala oporočno in zakonsko dedovanje - lahko napišeš oporoko, tvoja volja pa se samo delno upošteva samo v primeru, da nujnim dedičem ničesar ne zapustiš njihovega nujnega deleža (in ga oni zahtevajo), in ki znaša 1/2 (oz. v določenih primerih 1/3) tistega, kar bi jim pripadlo z zakonskim dedovanjem

saj zakon jasno loči - darila drugim osebam se v dedno maso štejejo samo, če so dana v zadnjem letu pred smrtjo (drugače pa ne), darila nujnim dedičem pa neodvisno od tega, kdaj so bila darovana; spet pa gre za zagotavljanje nujnega deleža, kar je nad tem, pa ne; tudi je določeno, po kakšnem vrstnem redu se upoštevajo darila v dedno maso (od najnovejšega proti najstarejšemu, dokler se ne doseže vrednost nujnih deležev)

Mateyka,
verjamem, da si čisto razumna oseba in da tako urejaš svoje življenje, na žalost pa mnogi ljudje pri dedovanju izgubijo svojo razsodnost ali pa na dan potegnejo stare zamere (podobno kot pri ločitvah), tako da morajo biti pravila igre znana in nastavljena tako, da ščitijo šibkejše in nevedne udeležence

noben sistem pa ni čisto fer do vseh ljudi - vedno je kdo na slabšem

meni ni jasno, zakaj se mnoge družine tako težko pogosteje sestanejo in odkrito pogovorijo, kdo kaj želi ter se že za časa življenja staršev razjasni, komu bo šlo kaj - ustno, pisno ali celo z dejanskim prenosom lastnine;
preveč je primerov, ko se od zapuščinske razprave naprej sorodniki niti pogledati več nočejo, kaj šele pogovarjati

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
7.9.2012 20:16:22   
Paštetka
Mateyka, če ti nekdo z darilno pogodbo nekaj podari in je to več kot eno leto pred zapustničino smrtjo, ne rabi nič vračati, če ni zakoniti dedič. Torej, ne vračajo se darila, ki so bila dana dedičem, ki niso zakoniti in je od tega preteklo več kot leto dni od smrti zapustnika.

Npr. če babica, ki ima dve hčeri, podari neko nepremičnino svoji vnukinji, pa za dve leti umre. Hčerki bosta dedovali premoženje zmanjšano za dolgove ter stroške, ki nastanejo ob vseh procedurah. V to premoženje se bodo potem prištela darila, ki je dala babica v roku enega leta, preden je umrla. V to se pa ne šteje, kar je dobila vnukinja, ker ni zakoniti dedič in je minilo več kot leto dni od podpisa darilne pogodbe.

< Sporočilo je popravil Paštetka -- 7.9.2012 20:22:07 >

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 17
7.9.2012 21:55:19   
nukipuk

IZVIRNO SPOROČILO: caramel
Tu je pojasnjeno, da se med zete in snahe uvrščajo tudi izvenzakonski partnerji otrok.

Prva beseda prvega odgovora je bila dovolj user posted image Hvala, caramel.
Glede darilne in izročilne pogodbe nismo v dilemi, smo že odločeni. Ena od razlik, ki tu še ni bila omenjena, je, da lahko izročilno pogodbo sestavi samo notar, darilno pa lahko spišeš sam ali pa to prepustiš notarju, odvetniku, nepremičninski družbi. In na izročilni morajo biti podpisi vseh dedičev, drugače ni veljavna.

(odgovor članu caramel)
Neposredna povezava do sporočila: 18
8.9.2012 17:40:07   
tabi
hoj,
evo ravno maja meseca smo delali darilno pogodbo,in sicer moj oče je parcelo podaril meni in jaz obenem polovico parcele prepisala na mojega izvenzakonskega partnerja(naredila se je ena pogodba).Pogoj je v bistvu samo isti naslov glede davkov.Če bi delali izročilno bi morali biti navzoči vsi moji bratje in sestre in povrhu bi se morali vsi strinjati,kar pa je bilo pri meni nemogoče.
navzoči smo bili moj oče jaz in moj partner,rabili smo pa imeti osebno,davčno,oče potrdilo iz gursa(lastništvo) in iz občine lokacijsko informacijo.vse skupaj naju je prišlo ravno 600e.
Glede davka pa smo oproščeni vsi,ravno včeraj dobila iz davčneuser posted image

< Sporočilo je popravil tabi -- 8.9.2012 17:41:42 >

Moder je človek,ki se uči od drugih.Mogočen je tak,ki je zadovoljen s tem kar ima.Bogat pa je ta,ki prave prijatelje ima.

(odgovor članu nukipuk)
Neposredna povezava do sporočila: 19
10.9.2012 15:42:02   
nukipuk
tabi, imaš ZS ...

(odgovor članu tabi)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?