hrchy
|
IZVIRNO SPOROČILO: *žaži* Heej! - Zanima me katere stvari morava obvezno videt, probat, ko bova na Danskem? - Majo kakšno tradicionalno hrano, pijačo, prodajajo kakšne zanimive spominke, ki predstavljajo Dansko? - Kaj se da poleg muzejev in raznih podobnih turističnih točk še videt? Ali imajo pestro nočno življenje gor? Sprašujem zato, ker je bila kolegica nedolgo nazaj na Nizozemskem, pa pravi, da se lokali zaprejo okol 20., da zvečer ni nikjer nobenga trgovine pa ob pol šestih zvečer. - Kaj lahko vidiva v Copenhagnu- kaj posebnega mislim? Je kje na danskem kakšna univerza, ki je zelo znana? Pa prosila bi še, da mi mal za predstavo poveste cene za recimo: kava v lokalu, pica, sok, pivo,... Kolk pribl. stane en majhen šoping v trgovini...kruh, kakšna salama, mleko, pekovsko pecivo...in podobno..? Pa še, kaj je kaj zanimivga na J Švedske? ...no sej se bom še kaj spomnila... helo, se nekaj nasvetov - v CPH se pojdite vozit s turisticno ladjico po kanalih - je res cisto drugacna perspektiva mesta, pa se vidis ene par takih kotickov, kamor drugace ne bi sel. - mogoce tudi v Christianio - to je pa odvisno, kaksen clovek si, ce ti bo vsec ali ne - gre za ene vrsto samostojno drzavo znotraj CPH, ki so jo ustanovili hipiji na prostoru nekdanjih vojaskih objektov. MEni je tam ful vsec, ker je cisto relaksirano, veliko koncertov, vsedes se ob jezero, spijes kaksno pivo, pocvekas... Zdaj so prvotni prebivalci seveda ze odrasli, si uredili hise, imajo druzine... hkrati pa je se vedno polno mladine, ki prihaja na koncerte in po kaksen joint :) tko, zelo posebno... - definitivno poskusit njihova peciva - eno zelo dobro pekarnico imas pri Illumu na Kobmagergade, eno pa v Christianshavnu, na vogalu ob kanalu, ko prides z metroja. - kolesa - ja so prakticna... se posebej za po mestu. Ampak ce imas dobro kolo, potem poskrbi, d aimas tudi dobro kljucavnico! - Odvisno, kdaj prides, ampak v CPH je trenutno ful enih stvari, ki se dogajajo zunaj, zastonj... je fino najt 'Copenhagen this week' vodic, ki ima vse to zbrano - jaz ga ponavadi poberem z info deska na letaliscu. Poleg tega imas noter tudi vse muzeje, veliko restavracij... tukaj tudi link - tradicionalna hrana - jaz bi omenila smørrebrod - to je kos rzenega kruha, ki ga potem oblozijo z razlicnimi stvarmi, izgleda ful lepo, pa ful tradicionalno. Potem bi jaz priporocila tudi, da se enkrat usedeta na brunch - tudi to je nekaj, cesar v sloveniji ne prakticiramo, gre pa za mix med zajtrkom in kosilom, ponavadi stane malo nad 10 eur, standardno pa dobis kavo, sok, kruh, nekaj razlicnih salam, sirov, kaksno jajce na oko, pecene klobasice, kaksen jogurt, sadno solato... Pijaca - Gammel Dansk je njihov tradicionalni 'pelinkovec', ki ga pijejo za dobro jutro. Sicer pa pivo in meni zelo vsecni Sommersby Apple cider (okus po jabolcnem soku, alkohola toliko kot pivo). - pa obvezno pojdi na Ben & Jerry's sladoled - je na zacetku Strogeta (glavni shopping street) ce gres od Kongens Nytorva. Najboljsi sladoled an svetu zame (recimo 'chunky monkey' ali 'Bohemian Raspberry') - Nocno zivljenje je zelo pestro, se posebej cez vikende, mas pa tudi na zgornjem linku info o tem, kje so klubi itd. - trgovine se pa tudi tukaj zaprejo zgodaj, mogoce ne tiste v strogem centru, ampak malo ven pa - po sesti uri ni vec odprto. - Zivilske trgovine so ponavadi odprte do osmih. - restavracije ob Nyhavnu so drage (za turiste) in lokalci prakticiraj(m)o to, da si pivo kupis v bliznji stacuni in se potem vsedes na rob kanala (tako kot vsi ostali) in uzivas tam :) - plastenke, plocevinke... lahko vrnes v trgovini (poglej, ce imajo oznako 'pant' - da dobis nazaj nekaj kron. - cene v zivilskih stacunah se razlikujejo - najdrazja je Irma, potem Kvickly, Føtex, najcenejsi pa kaksen Netto ali Fakta. Cene so tam nekje enake kot pri nas (ce se prav spomnim) - povprecen nakup - recimo 10 dkg salame, mleko, kruh, solata, kaksna omakica za testenine... pride okoli 10 eur. Moj je ravno prisel iz Slo pred par tedni, pa isto pravi, da ful ni drago. (5kg krompirja 2 eur, 20 dkg Gaude s pestom 3,2 eur, 300 g mini croissants 1,4 eur, pol kile zemljic 1,8 eur, 10 paradiznikov 1,4 eur, smoothie 7,5dl 4 eur, 1,5kg hrenovk 10 eur :), 300 g sunke 4 eur - poglej si na www.netto.dk recimo ) - meni je ful dober koldskål - kot en jogurt (en liter, v tetrapaku), ki je narejen iz 'kerne mælk' - ne vem, kaj je prevod, je pa z limono, tem mlekom, vanilijo... in potem noter stresajotake posebne okrogle piskotke... mmmm - za na kruh namesto nutele pogosto dajejo kar cokoladne ploscice (pålægchokolade) - spominki - njihove zastavice (ma jih imajo povsod!) al pa kaksna mala morska eklica - ce ti je vsec take vrste kic - imas kar nekaj takih stacun v centru - Univerza v Copenhagnu - je v centru - imajo ful veliko staro stavbo za knjiznico... sicer je pa bolj znana Copenhagen business school - ki je novejsa, nekako 'elitna'. - zelo popularno (kadar je lepo vreme) je posedanje po vseh zelenih povrsinah, soncenje po parkih... tako da kaksno dekico je zmeraj fajn imet s sabo, ce si utrujen od celodnevnega pohajanja (recimo Kongens have park) - meni je ful hud botanicni vrt s tropskim rastlinjakom.... - Assistents Kirkegaard - pokopalisce, kejr je pokopan H.S.Andersen - jaz bi rekla da je must see, ker je cisto drugacno od slovenskega koncepta pokopalisc, izredno zeleno, mamice pridejo tja, se usedejo pod drevo in citajo, mali se igrajo med grobovi, folk se sonci... slisi se morbidno, ampak je prav prijetno, bolj kot kaksen park... - ce rada kuhas, potem ima vsak corner shop (kao Sadje-Zelenjava) fuuuul eksoticnih omakic, zacimb, sestavin iz celega sveta (v nekaterih dobis tudi Poli salamo, v skoraj vsaki pa ajvar) - sicer pa ce pogledas zemljevid CPH, lahko vidis, da je bilo mesto v preteklosti skoraj okroglo in obdano s cik-.cak obrambnim zidom, okoli katerega je bil obrambni jarek. Ostanki tega jarka so vidni se danes (okoli Christianshavna), na drugi strani pa so iz teh jarkov naredili jezera v parkih (parki so ful lustni za obiskat). Skozi sredino tega kroga je slo glavno pristanisce. Se na zunanji strani na SZ je bil pa se en obrambni jarek, ki je zdaj tudi spremenjen v jezera (Lakes, Søerne), kjer se kopajo labodi in racke in galebi - ce vzameta kolesa, potem priporocam, da se z avtom zapeljeta do 'dyrehaven' na severu kopenhagna, kjer so kraljeva lovisca in potem po dyrehavnu kolesarita, saj so urejene lepe steze. Je cez 1000 ha velik in ze nevem koliko tisoc glavami jelenjadi... Zelo popularen plac tudi za piknike. Poleg tega je tam tudi Bakken, cez 400 let star zabaviscni park/sejem. - aja se ena hrana - danski hot dog iz ene izmed prikolic (pølsevogn) - bosta videla povsod po mestu (okoli 20 kr) evo cel referat, zdaj pa bodi dovolj, moram it se kaj narest.... pa prasaj, ne, ce sem se kaj spustila...
|