|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Danes sem znorela...
23.1.2011 13:47:05   
RoZala
Tale tema sicer spada v forum Prehrana ali vzgoja otrok ampak, ker je ta forum bolj obiskan, bom napisala tukaj. Še zdaj sem čisto penasta. Moj sedemletnik ima že od rojstva čudne prehranjevalne navade. Namreč, rabi zelo malo hrane. Zdaj, ko je v šoli mislim, da rabi več hrane. Drugi problem in največji problem je pestrost prehrane. Z možem jeva VSE, sin pa od nekaj skoraj nič. Ne siliva ga jest salame in hrenovk in paštet in čokolinov, ker pač ni zdrava hrana, midva pa to vseeno jeva. Vendar hrana, ko so fileji rib, popečena zelenjava ali vsaj zelenjavna omaka... tukaj se vse konča. Prejle se mi je kar zvrtelo in vse sladkarije, ki jih imamo (in katere v našo hišo pridejo večinoma od sorodnikov in prijateljev), sem spravila v eno veliko škatlo in jo spravila na hladilnik, kamor sin nima dostopa. Do zdaj je zjutraj velikokrat jedel za zajtrk predno je šel v šolo - rogljič s čokoladnim nadevo. Pač, da si je napolnil trebušček pred šolo, ker je malica šele ob pol desetih, on pa je ob 7h že v šoli. In danes sem mu zagrozila, da ne gre k prijateljem na obisk, ker ni pojedel kosila. Rekla sem mu tudi, da bo moral vsak teden pojest eno novo jed in da bo to tudi jedel.

Trenutno se počutim močno ampak mislim, da me bo sčasoma minilo, ker ne bova z možem dovolj močna in bova poslušala sinov jok cele dneve...

Je imel kdo od vas kakšno podobno težavo? Prosim, svetujte mi.

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Danes sem znorela...
23.1.2011 14:34:59   
Gina
Jaz ti predlagam, da se nehaš toliko sekirat, sploh če je otrok zdrav. Prav je, da ga navajaš na različno hrano, pa da mu daš vsakič zraven eno pikico tistega, česar ne mara na krožnik, ampak do nezavesti ga silit, ker je drugačen kot ti, pa ni smiselno. Jaz bi vztrajala, da eno od reči, ki so za kosilo poje, pa če imaš recimo enolončnico, naj ven poje tisto, kar ima rad, recimo krompir, korenje, meso, ali namaka v omako kruh... Če imaš več jedi za kosilo, naj poje tisto, kar mara. Pa ne bi imela doma nekih strašnih sladkarij. Niti jih nimam. Zjutraj moji otroci pojedo nekaj od tistega, kar je doma, pa je vseeno ali je to kakav, mleko, jogurt, ali pa kruh - sladkarij itak nimamo, kadar pa so, jih pa ne pustim.
Drugače pa imam doma otroka, ki ni nič jedel dolga leta. Zdaj je malo boljše, ampak nikakor ne je vsega. Sama sem bila ista in sem še danes - jem več reči, ampak česar ne maram, pa ne maram. Me ne spraviš pojesti več kot minimum od minimuma neke reči, če mi ni všeč. Če je ne maram, potem to res težko dol spravim. Sem raje lačna tri dni skup. Tako da iz tega stališča to razumem. Je pa res, da se mora otrok naučit, katere reči res ne more dol spravit, pa s katero se lahko malo posili, ker to dvoje se meni zdi različno. Kolikor sem se na to temo pogovarjala z ljudmi, so eni ljudje drugačni. Enim je skoraj vse dobro in nimajo težave, da česa ne bi mogli pojesti, ali je teh reči res malo in ne razumejo, kako eni te reči drugače dojemamo in čutimo. Tako da....naj poje od kosila nekaj, tisto pač, kar se mu ne gabi, s čimer se lahko malo posili, tisto kar se mu pa gabi,ga pa ne sili. Vedno se to nekako izide. Umrl od lakote ne bo. Sploh ne pri sedmih letih.

(odgovor članu RoZala)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Danes sem znorela...
23.1.2011 14:43:10   
mamamajča
Kot bi poslušala sebe.
Moj štiriletnik ne je nič. Ampak res nič!
Še tisto, kar je mel rad, si zdaj zmišljuje, da pa več ne bi.

Edino, kar imam vedno v glavi, je to, da mora biti obrok prikazan kot nekaj pozitivnega, ne pa kot večno frustriranje, ker se mu potem upira že ob pogledu na obrok, ob pripravi,  kakorkoli....
In nikoli, ampak res nikoli, si ne dovoliva, da bi nevemkaj delala, medtem, ko bi bil mali sam za mizo. Vedno gledamo tako, da smo skupaj oz. da vsaj en je z njim,.
Bolj imamo pozitiven pristop, bolj se težava odpravlja.
Mi smo za velik uspeh, vreden pohvale, šteli že to, da je pomagal pripravit solato, ali olupit mandarino, ker ga drugače na bruhanje sili že samo ob pogledu nanje. In sva ga pohvalila, da jeveliko napredoval, tako dolgo, da smo z majhnimi koraki prišli do tja, da jo je tudi poskusil.

Počasi in vztrajno.
Tudi jaz prijela enkrat eno vrečo za smeti, v navalu jeze zmetala vanjo čokolino, kroglice, evrokrem in celo mleko, ker so dnevi, ko bi mali samo od mleka živel. Pa sem kmalu ugotovila, da z grožnjami stanje le poslabšujemo.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Danes sem znorela...
23.1.2011 14:44:21   
mamamajča
Mogoče samo še to- midva mu pri obroku ponudiva vse, v malo skledico mu damo tudi solato, v glavnem vse, kar je pač takrat za npr. kosilo. Potem se pa sam odloči, kaj bo in česa ne bo.

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Danes sem znorela...
23.1.2011 15:39:34   
TomTaylor
Tavečja, petletnica, se itak stalno preserava - danes bi jedla palačinke z nutelo, a že jutri tega sploh ne mara. Ali pa si zaželi za večerjo mlečni gres, ko je pa na mizi pa ni več lačna, ali pa ga, pričakovano, sploh ne mara..Zato imamo pri nas čisto enostavno pravilo - TOLE je na mizi, če si lačna, pojej, če ne pa zapusti mizo in pospravi za sabo, vedoč, da drugega ni in ne bo. Fertik.




_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Danes sem znorela...
23.1.2011 16:40:41   
*miska.mcc*
uf uf uf.....
kako sem resila?
ukinila vse prigrizke, sladkarije in raznorazna masila.
zajtrk, kosilo, vecerja. pa 2 vmesna mini obroka. konec, gotovo.
mamiiiii, lačen! si lačen?????user posted image
1 ura je se do vecerje. počakaj!
in verjemi, da sta pojedla kar je bilo na krozniku.

mogoce ful zlobno deluje.
ampak, to sem uvedla naslednji dan po:

"mami, lacen!"
"kaj pa bi?"
"kaj pa je?"
"kuglice, pasteta, marmelada, keksolino, cokolino, hrenovke, salama, sir, nutela, jajcka, polenta z mlekom... ... ... "

"beh....zakaj pa samo to??????"
agrrrrrh!

nič ni! počakal bos na vecerjo. in je cakal in zmlatil vecerjo brez pritozevanja. in naslednji dan zajtr in kosilo in tako naprej.
pred tem je bilo zmisljevanje in pregovarjanje. samo sama nisem otrok nikoli silila jest. vem, da ko bojo lacni, bojo jedli.



_____________________________

******************************************************
....v glavnem.....komaj čakam poletje!!!!!!

*****************************************************

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Danes sem znorela...
23.1.2011 19:31:12   
betty.ford
meni je pa škoda kar v smeti vrečt. vse sama pojem.user posted image

bi bilo lepo, če bi otroci pojedli svoj delež, ja.

in se zgodi, da naročiš ali pa pripraviš samo 1 meni, ker pričakuješ, da nihče ne bo jedel, in ravno takrat vsi grozno lačni.
drugič pripraviš veliko in pestro pa vsi zaprte želodčke za kakršenkoli vnos hrane.

se mi zdi, da je manj več.
pa otrok naj čimvečkrat sodeluje pri pripravi, s tem mu priučiš tudi za kasneje zdrave poglede na hrano: da ne plane na kakšen junk food ampak da si zna izračunati, kdaj bo lačen in kaj bo takrat jedel.

vnaprej pripravljeni jedilniki niso slaba stvar.

(odgovor članu *miska.mcc*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Danes sem znorela...
23.1.2011 19:35:22   
mamamajča
IZVIRNO SPOROČILO: betty.ford

meni je pa škoda kar v smeti vrečt. vse sama pojem.user posted image




Saj jaz tudi nisem, brez skrbiuser posted image So ostale pa stvari nekaj časa skrite.
Ampak, recimo, zanimico- vsak dan bi za zajtrk evrokrem in kakav, za kosilo evrokrem in kakav in za večerjo evrorem in kakav.
Ko sem pa pred njim "zmetala v smeti," pa, zanimivo, ni nikoli izrazil želje po tem. Je bila pa jajčka čisto v reduuser posted image

(odgovor članu betty.ford)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Danes sem znorela...
23.1.2011 22:36:52   
TomTaylor
IZVIRNO SPOROČILO: betty.ford

meni je pa škoda kar v smeti vrečt. vse sama pojem.user posted image




meni je tudi škoda, ampak kanta pa tut nisem - da bi poleg svojega še od otrok ostanke jedla. Sej sem ja normalna.


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu betty.ford)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Danes sem znorela...
24.1.2011 8:14:22   
RoZala
Sladkarije sem spravila v škatlo, škatlo pa na visok hladilnik (mislim, da niti ne ve kam sem dala). Dobil bo v izjemnih primerih, npr. ko bo poskusil novo hrano. Vmes bom pa jaz prišla na svoj račun user posted image
Za soboto imamo namen imet za kosilo zelje s krompirjem (krompir ima rad, zelja pa ne). 

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Danes sem znorela...
24.1.2011 10:37:27   
nananaja
Jah pri nas sicer nikoli nismo bili na minimalnih količinah, sta pa že obe (2 in 3,5 let) poskusili z afnanjem. Starejša je pri dveh imela obdobje (pri dveh letih), da je na vsak način hotela za zajtrk jogurt, potem ga je trikrat premešala, dvakrat dala v usta in rekla, da ima dovolj, po zajtrku smo šli na kavo k tastu, je pa fehtala smokije, piškote... sva z možem uvedla kazen brez vsega do kosila, pa potem ni bilo treba nekaj časa kupovat jogurtov, ker je raje jedla kaj na kruhu in zraven pila mleko. Ravno pred časom sta obe packali pri kosilu, da so nama šli lasje pokonci, sta spet dobili kazen, da do večerje nič, pa še v trgovini nista dobili žemljice in seveda sta morali atu vrniti mini roladi. Za nekaj časa zaleže, potem spet poskusita. Edino prigrizke, ko ju ata pripelje iz vrtca, mi še ni uspelo ukinit, ker potem je včasih malo slabše pri kosilu.
Dejstvo pa je, da mi ponudimo obrok v celoti, pojesta po želji, solate zaenkrat ne jesta, a pojesta zelenjavo v kakih enolončnicah, rižoti, testeninah. Se ne obremenjujemo. Ima pa starejša tako hitrost hranjenja, da lahko zraven že vso ostalo posodo pospravimo in skuhamo kavo, ko bo ona še jedla, se je tudi že zgodilo, da smo ji vse pojedli.

(odgovor članu RoZala)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Danes sem znorela...
25.1.2011 9:07:14   
Klaraklara30
IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

Tavečja, petletnica, se itak stalno preserava - danes bi jedla palačinke z nutelo, a že jutri tega sploh ne mara. Ali pa si zaželi za večerjo mlečni gres, ko je pa na mizi pa ni več lačna, ali pa ga, pričakovano, sploh ne mara..Zato imamo pri nas čisto enostavno pravilo - TOLE je na mizi, če si lačna, pojej, če ne pa zapusti mizo in pospravi za sabo, vedoč, da drugega ni in ne bo. Fertik.





IZVIRNO SPOROČILO: *miska.mcc*

uf uf uf.....
kako sem resila?
ukinila vse prigrizke, sladkarije in raznorazna masila.
zajtrk, kosilo, vecerja. pa 2 vmesna mini obroka. konec, gotovo.
mamiiiii, lačen! si lačen?????
1 ura je se do vecerje. počakaj!
in verjemi, da sta pojedla kar je bilo na krozniku.

mogoce ful zlobno deluje.
ampak, to sem uvedla naslednji dan po:

"mami, lacen!"
"kaj pa bi?"
"kaj pa je?"
"kuglice, pasteta, marmelada, keksolino, cokolino, hrenovke, salama, sir, nutela, jajcka, polenta z mlekom... ... ... "

"beh....zakaj pa samo to??????"
agrrrrrh!

nič ni! počakal bos na vecerjo. in je cakal in zmlatil vecerjo brez pritozevanja. in naslednji dan zajtr in kosilo in tako naprej.
pred tem je bilo zmisljevanje in pregovarjanje. samo sama nisem otrok nikoli silila jest. vem, da ko bojo lacni, bojo jedli.




To se meni zdita ful dobra pristopa. Sem obravala z rdečo tisto, kar se mi zdi še posebej pomembno.
Vedeti je treba, da otrok se ne bo izstradal!!! Tudi če bo ostal brez kakšnega obroka (ker si je pač zmišljeval, kaj bi in kaj ne bi), ne bo nič prikrajšan. Samo naučil se bo, kako neprijetno je biti lačen. Drugič bo pojedel vse! Garantirano!

Je pa treba vztrajati in ne ga nagrajevat s sladkarijami, v smislu če boš pojedel solato, boš dobil čokolado. Če je sladica planirana za kosilo, jo bo dobil, če bo pojedel kosilo. Če pa ne, potem, pa tako ni lačen in tudi sladice ne more. In ni treba, da je sladica po vsakem kosilu.

Aha, pomembno se mi zdi pa še nekaj: Da res damo otroku na krožnik takšno količino, ki jo lahko poje. Boljše malo manj, kot preveč. Vedno se mu lahko še da, kot pa da ga prevelika količina hrane frustrira. Mi bi pa vztrajali, da mora vse pojesti.

< Sporočilo je popravil Klaraklara30 -- 25.1.2011 9:09:16 >

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?