|
RE: DOJENJE,-cartanje -tolažba 16.7.2012 10:03:03
|
|
|
|
ronja
|
Moj odgovor ti ne bo všeč: z dojenčkom ni nič narobe, je popolnoma normalen dojenček, narobe je samo tvoja slika idealne družine;). 1.) izbij si idealno sliko iz glave - kot sem enkrat prebrala en fajn zapis: "se moram vsake toliko spomnit, da ne živim na božični voščilnici"- reala pač ni idealna in jo delajo svakojaki trenutki, za katere nam potem večinoma tudi ni žal in se jih dostikrat z nasmehom spominjamo, čeprav smo bili takrat zmatrani ko psi;) 2.) navadi se dojit v javnosti. Lahko greš komot na sprehod, pač nekam, kjer je veliko klopc, da lahko vsake 10 minut dojiš. Lahko se usedeš tudi na tla, če je sila, saj zdaj je toplo in suho. Sicer se v skrajni sili da dojit tudi v stoje. 3.) Sprejmi, da se dojenčki dojijo za hrano, za pijačo (v vročih dnes se dojijo več, tudi starejši dojenčki) IN za občutek varnosti. Tako pač je, to jih pomirja: rabijo sesanje, rabijo slišat tvoj ritem srca, te vohat, ker jih to pomirja, ker so tega navajeni iz maternice, itd... To RABI! To ni njegova kaprica, to je njegova potreba. 4.) Probaj sling/štorkljo/vrečo/nosilko - ampak tako, da otrok leži, ne da je pokončno. 5.) Prepusti se. Prepusti se njemu, nekaj časa bo on dirigiral ritem, ne se upirat, nehaj s svojimi idejami, kako bi moralo bit, ker boš samo zafrustrirana. Pusti, da pač je, kot je. Pojdi ven, ja. Ni treba za cel dan. Pač kolikor zmoreta. Lahko si pa cel dan zunaj, pa pač zunaj dojiš. NIsmo v Iranu in te zato ne bo noben čudno gledal (verjemi, dojila sem zunaj 3 otroke, dojim že dobesedno 5 let in so reakcije na splošno zelo pozitivne, še NIKOLI me ni nihče nadrl, včasih kdo buli, ampak zelooooo redko, v glavnem se pa ljudem dobro zdi). 6.) če zaspi predno se naje - da takoj zakinka, potem ga lahko malo spodbudiš, da še naprej pije, če ga s kazalcem malo poščegetaš pod bradico ali poizkušaš umaknit dojko - navadno potem spet zagrizejo. So pa eni taki, da so pač skoz na zizi, take it or leave it;). Skrtaka: on se rabi cartat, večino časa je to z dojenjem, lahko ga pa tudi nosiš okoli in mu poješ, ga zibaš in bo to verjetno ok, ko bo buden in kolikortoliko najeden (če bo lačen, bo znorel, kaj mu ne daš hrane, logično;). Da bi 1 uro vozičkala s spečim dojenčkom (ali dojenčkom, ki bi pridno lepo gledal v svet in bil tiho.... to se meni pri 3 otrocih še ni zgodilo:D. Pa so zdravi, srečni in zadovoljni. Je bilo pa meni lažje, ker sem pričakovala, da se bo moje življenje končalo, da ne bom dobila nič nazaj od teh dojenčkov in da bom morala pač par let počakat, predno se mi bo "splačalo". Pa so dojenčki tudi super, ti ful vrnejo in potem sem bila vsa srečna, čeprav tudi nisem nič spala (Ronja se je dojila na POL URE - tudi PONOČI!!!). A sem te kaj potolažila? Danes spi do jutra, se ne zbuja več kaj dosti ponoči (je stara 5 let:D), tamala tudi (3,5 leta). Pusti pravljice in uživaj v reali - čeprav si zmatran, lahko namreč še vedno uživaš v lepih trenutkih:). Dokler nisi preveč sesut, takrat se seveda vse sesuje, ampak ti še niti približno nisi tam, sicer te sprehodi ne bi sekirali, ker bi videla samo posteljo;).
|