|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   D.o.o. ali s.p.
21.7.2006 11:41:54   
Anonimen
Fantu so na eni zelo znani slovenski firmi ponudili fajn plačano delo, vendar ga ne bi zaposlili, ampak so mu svetovali, da odpre s.p. ali d.o.o., pa bi delal potem na ta način.
Nič se ne spoznava na te variante zaposlitve, pa me zanima, kje se da kaj več zvedet o tem, ali pa če ima kdo izkušnje, kako gre potem z delovno dobo, z zdravstvenim zavarovanjem, je potrebno enkrat letno obračunavati davke ipd.
Hvala za vsakršen nasvet.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: D.o.o. ali s.p.
21.7.2006 11:50:45   
lol
Pri nama je bilo enako.Odprla pa sva s.p.,ker so manjši davki,Če pa poznaš kakoračunovodkinjo,ki se s tem ukvarja pa ti bo znala kaj več povedati.Če želiš me lahko kontaktiraš privat.Moj pa dela za firmo Lek-Novartis.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
21.7.2006 12:36:48   
klavdijas
Jaz osebno d.o.o.. Davki so pač davki. Prvič slišim, da so na s.p. manjši davki.
Lp,

Klavdija

(odgovor članu lol)
Neposredna povezava do sporočila: 3
21.7.2006 14:36:35   
kofetek2010
definitivno d.o.o. user posted image

(odgovor članu klavdijas)
Neposredna povezava do sporočila: 4
21.7.2006 14:38:04   
KIRA
d.o.o. definitivno. s.p. odgovarja s celotnim premoženjem, d.o.o. pa smo z vložkom, če se kaj zalomi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
21.7.2006 14:53:09   
kofetek2010
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Fantu so na eni zelo znani slovenski firmi ponudili fajn plačano delo, vendar ga ne bi zaposlili, ampak so mu svetovali, da odpre s.p. ali d.o.o., pa bi delal potem na ta način.
Nič se ne spoznava na te variante zaposlitve, pa me zanima, kje se da kaj več zvedet o tem, ali pa če ima kdo izkušnje, kako gre potem z delovno dobo, z zdravstvenim zavarovanjem, je potrebno enkrat letno obračunavati davke ipd.
Hvala za vsakršen nasvet.

to je bilo včasih čist OK, vendar so se te stvari tolk spremenile, da če pride do davčne kontrole s strani inšpekcije, ti lahko vse prihodke iz tega naslova obrutijo, ker smatrajo, da gre za delo, ki je neposredno povezano, v odvisnem razmerju in bi lahko tak človek bil komot tam zaposlen user posted image  

poznam primer, ko je en izstavljal iz d.o.o.-ja vsak mesec drugemu d.o.o.-ju račun za svoje delo in mu je davčna inšpekcija vse fakture obrutila - moral je plačat vse prispevke na svoje izdane račune, pa še dohodnino ful doplačat user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
21.7.2006 19:52:25   
Una
jst sm za doo.

LP, Una

(odgovor članu kofetek2010)
Neposredna povezava do sporočila: 7
21.7.2006 20:47:37   
CIPRESA
jana tega kar si napisala pa ne razumem saj če odpre s,p, ali d,o,o, ga odpre zato da bo nekaj delal in s pogodbo za določeno poslovanje si veliko firm zagarantira dolgoročne posle. Plačal bi le davek na tisto kar bi imel prometa in to je vse po mojem.

Drugače je pa meni najbistvenejša razlika polek tiste ki jo je KIRA povedala tudi ta da če si samostojni podjetnik lahko dviguješ in polagaš denar na račun s,p,-ja po mili volji glavno je da vodiš evidenco. Pri D.o.o. -jih pa mora biti vsak dvig podkrepljen z računom ali gre za nakup materiala ali goriva,.... Pri s.p.-ju to ni potrebno lahko dvigneš in nakažeš na lastni račun kadar in kolikokrat želiš.
Odvisno je tudi za kako veliko firmo gre. Če imaš par strank oz. malo prometa da komaj pokriješ mesečne prispevke za socialno varnost potem se jaz sigurno nebi odločala za d.o.o. ampak bi imela s.p., enostavno knjigovodstvo ....uglavnem na izi. Ko  ustanoviš s.p. postaneš lastnik s.p.-ja in si plačuješ prispevke za socialno varnost ( prispevki za zdravstvo, SPIZ,....),  torej si zravstveno in pokojninsko zavarovan, te liste mesečnih obračunov prispevkov dobiš na obrtni zbornici vsak mesec izpolniš le svoje podatke, ostalo je vse napisano ali pa kar po internetu mislim da ima računovodja.com tudi eno stran kjer lahko to sprintaš.Drugače  ti predlagam da se včlaniš na forum računovodja.com kjer lahko zastavljaš vprašanja in ti odgovarjajo. Za davek iz dejavnosti pa ga ravnotako plačuješ mesečno ali trimesečno (če gre za podjetja z malo prometa), in sicer pokličeš na davčno v svoji občini poveš da si registrirala svoj s.p. ali d.o.o. in ti bodo povedali znesek koliko davka plačuj ( največkrat te kar sami glede na zaposlitveni načrt vprašajo koliko boš plačeval).  Ko boste eno leto poslovali pa se bo ta davek povečal ali zmanjšal (glede na oddane končne letne podatke  davčni - davčni obračun). Če boste sami vodili računovodstvo potem boš sama naredila končni obračun in izračunala koliko boš plačevala naslednje leto davka če ne boste sami vodili potem pa itak računovodski servis vse naredi, vse kar boš v tem primeru rabila bo pa en kuli za talanje podpisovuser posted image user posted image

Upam da se ti bo dalo prebrat tole klobasouser posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil CIPRESA -- 21.7.2006 20:49:38 >

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Una)
Neposredna povezava do sporočila: 8
21.7.2006 21:59:38   
kofetek2010
cipresa - če delaš le za eno firmo, torej je tvoje delo enako tistemu, ki je zaposlen ---> bi morala mal poiskat kje piše v zvezi z odvisnimi in neodvisnimi razmerji, a mislim, da v enem zakonu (mogoče v Zakonu o dohodnini)user posted image

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 9
21.7.2006 22:06:20   
CatJa
Dej, jana, res mal poglej, prosim, ker se tudi jaz odločam za to varianto-s.p., čeprav si imam namen pridobiti še druge stranke, ne le to, s katero bi imela 'glavni posel'.

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

Neposredna povezava do sporočila: 10
21.7.2006 22:08:11   
kofetek2010
a ti je težko v najdi.si vtipkat in poiskat user posted image  

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 11
21.7.2006 22:53:05   
CatJa
Ja.

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

Neposredna povezava do sporočila: 12
21.7.2006 23:25:47   
CIPRESA
Aha če si v odvisnem razmerju, se pravi da si s.p. odprl samo zaradi tega posla. Ponavadi to naredijo ker imajo s tabo manj stroškov kot če te zaposlijo če se ne motim. Ja to maš pa prav Jana, ja! Samo zakaj bi ga obrutili saj če odpre s.p. itak plača vse davke in prispevke, kaj bi bilo v tem primeru narobe tega ne razumem.

CatJa mislim da pri tebi ne gre za odvisno razmerje. Ravno tako ima naprimer en računovodski servis s.p. eno veliko glavno stranko in par malih strank in z vsako stranko skleneš pogodbo v kateri si v odvisnem razmerju z njo - da jim pač pomagaš pri vodenju posla namesto da bi sami zaposlili računovodkinjo. In v tem primeru se mi ne zdi nič narobe če odpreš s.p. ali pa d.o.o. To je normalno, a niuser posted image a sem jaz zdej kaj zamudila v tem letu porodniškeuser posted image

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu CatJa)
Neposredna povezava do sporočila: 13
22.7.2006 20:20:58   
karin412
Glej jaz delam kot s.p., mogoče celo na isti firmi. Res je plača fajn, samo neto pride manj, to naj ti pove računovodkinja, ki ti pove tudi, kaj lahko daš v stroške (to je odvisno katero dejavnost opravljaš; jaz npr. imam odprto raziskovalno dejavnost, ne morem pa kupovati drage laboratorijske opreme, zato je temu primerno tudi to, da ne morem karkoli dati v stroške, to pomeni, da dam več državi in s to plačo ne morem nekaj "obogateti" kot to lahko naredijo res tisti s.p., ki se z dejavnostjo dejansko ukvarjajo doma).

Pri meni vedo tudi na Davčnem uradu, kje v bistvu delam, to ni problem, ker sem se sama javila, da povem - prav zaradi inšpekcije - jaz imam namreč odprto dejavnost na stalnem naslovu, pa me tam sploh ni, ker delam in živim v različnih krajih. To sem na Inšpekciji povedala in je rekla, da je ok. Oni na Davčni že vedo, da firme tako mačehovsko delajo z delavci (imamo precej manj ugodnosti, čeprav se sliši koliko bruto plače dobimo).

Delovna doba ti normalno teče.
Zdravstveno zavarovanje si mora sam urediti na ZZZS.

Jaz ti svetujem, da najde en dober računovodski servis, pa bodo tam že vedeli, kaj naj naredi. Ne vem pa ti svetovati ali je bolje s.p. ali d.o.o.
Lahko ti povem, da je tako delo po mojih izkušnjah slabo plačano, nimaš ugodonosti kot delavec, je pa res, da če nimaš druge možnosti, pač sprejmeš vsako ponujeno bilko. Tako sem tudi jaz, ampak se borim za drugo službo ali pa da me vzamejo za stalno.

Aja še to - ker te firma tako zaposli, te lahko kadarkoli vrže na cesto. Jaz sem zdaj na porodniški in samo od šefov je odvisno, ali pridem nazaj ali ne, nimam pač nobenih zagotovil. Pa še porodniška je komaj 100.000 sit (no tvoj fant tega vsaj ne bo imel), brez regresa, brez 13. plače, bonitet..........

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 14
24.7.2006 20:28:13   
k1
pri ustanovitvi d.o.o. moraš vložiti kapital (nazadnje ko sem bila v službi je bil 2.100.000 sit), ne vem ali se je v tem času dvignil. in za obveznosti družbe ne odgovarjaš. pri s.p. odgovarjaš z vsem svojim premoženjem.

(odgovor članu karin412)
Neposredna povezava do sporočila: 15
25.7.2006 10:44:33   
Anonimen
Na strani od obrtne zbornice sem našla tole:
Osnovne značilnosti s.p. so:

trajno in samostojno se ukvarja z gospodarsko dejavnostjo, katere namen je pridobivanje dobička;
za opravljanje svoje dejavnosti ne potrebuje ustanovnega kapitala;
za svoje poslovanje jamči z vsem svojim premoženjem, kar pomeni, da nima ločenega poslovnega in zasebnega premoženja;
lahko je kdorkoli, ki izpolnjuje predpisane pogoje: oseba, ki je kje drugje v delovnem razmerju, študent, upokojenec;
opravlja lahko vse dejavnosti, razen tistih, ki so prepovedane z zakoni, in v številu dejavnosti ni omejen; lahko jih opravlja toliko, za kolikor izpolnjuje pogoje,
zaposluje lahko neomejeno število delavcev;
posluje preko transakcijskih računov (TRR) pri izbranih poslovnih bankah; prosto razpolaga z gotovino (zanj ne veljajo obvezni pologi na TRR, dvigi so nedokumentirani).
Pa me zanima predvsem rdeče obarvano - ali mora biti torej človek že nekje zaposlen, da lahko odpre s.p.??? Ali ne more biti zaposlen pač pri sebi, kot samostojni podjetnik?user posted image
Kaj pa tole, da odgovarja z vsem svojim premoženjem, kaj to natančno pomeni? Kaj, komu odgovarja???
D.o.o. za fanta verjetno ne bi bil primeren, kot vidim, saj bo on imel le eno stranko, torej to ta veliko firmo, ki mu bo plačevala izvršeno delo, pri d.o.o. pa verjetno moraš imeti še koga zaposlenega.user posted image

(odgovor članu k1)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
25.7.2006 11:00:56   
copka
To da odgovarja z vsem svojim premozenjem pomeni, da ce se kaj zalomi in npr. nekomu kaj dolgujes, moras prodati svojo osebno lastnino avto, hiso, vse kar je napisano na tvoje ime.

Sp pa lahko odpre kdorkoli. Na zavodu za zaposlovanje ti celo svetujejo, da odpres sp (v bistvu samo zato, da se te losajo), ce ne najdes primernega dela.
Pri doo mora biti nekdo zaposlen(lahko tudi lastnik sam), ker ce ni zaposlen nihce, ne mores nic z denarjem. Pac lastnik doo se sam zaposli in si potem nakazuje placo- samo tako prides do denarja.

Moj nasvet: obrni se na kaksnega davcnega svetovalca ali pa koga, ki pomaga pri ustanavljanju podjetij (jih je nekaj na netu).

VPRASANJE: Ali kaj veste: fizicna oseba s prijavljeno dejavnostjo (normirani stroski 25%)? Zanima me vse od A-Ž? 

< Sporočilo je popravil copka -- 25.7.2006 11:04:15 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?