karin412
|
Glej jaz delam kot s.p., mogoče celo na isti firmi. Res je plača fajn, samo neto pride manj, to naj ti pove računovodkinja, ki ti pove tudi, kaj lahko daš v stroške (to je odvisno katero dejavnost opravljaš; jaz npr. imam odprto raziskovalno dejavnost, ne morem pa kupovati drage laboratorijske opreme, zato je temu primerno tudi to, da ne morem karkoli dati v stroške, to pomeni, da dam več državi in s to plačo ne morem nekaj "obogateti" kot to lahko naredijo res tisti s.p., ki se z dejavnostjo dejansko ukvarjajo doma). Pri meni vedo tudi na Davčnem uradu, kje v bistvu delam, to ni problem, ker sem se sama javila, da povem - prav zaradi inšpekcije - jaz imam namreč odprto dejavnost na stalnem naslovu, pa me tam sploh ni, ker delam in živim v različnih krajih. To sem na Inšpekciji povedala in je rekla, da je ok. Oni na Davčni že vedo, da firme tako mačehovsko delajo z delavci (imamo precej manj ugodnosti, čeprav se sliši koliko bruto plače dobimo). Delovna doba ti normalno teče. Zdravstveno zavarovanje si mora sam urediti na ZZZS. Jaz ti svetujem, da najde en dober računovodski servis, pa bodo tam že vedeli, kaj naj naredi. Ne vem pa ti svetovati ali je bolje s.p. ali d.o.o. Lahko ti povem, da je tako delo po mojih izkušnjah slabo plačano, nimaš ugodonosti kot delavec, je pa res, da če nimaš druge možnosti, pač sprejmeš vsako ponujeno bilko. Tako sem tudi jaz, ampak se borim za drugo službo ali pa da me vzamejo za stalno. Aja še to - ker te firma tako zaposli, te lahko kadarkoli vrže na cesto. Jaz sem zdaj na porodniški in samo od šefov je odvisno, ali pridem nazaj ali ne, nimam pač nobenih zagotovil. Pa še porodniška je komaj 100.000 sit (no tvoj fant tega vsaj ne bo imel), brez regresa, brez 13. plače, bonitet..........
|