JASNA D
|
Kolikor jaz vem imajo tudi nosečnice pravico in če že nastopiš s porodniško naj te nihče ne sme vreči ven prden z njo ne zaključiš!!! Drugače pa so mene vrgli ven še preden sem sploh povedala da sem noseča ker je draga šefica vedela da bom zanosila ker sem si to želela. Torej sem bila brezposlna na zavodu do porodniške. Tam se me je usmilila gospa in rekla naj prosim svojega G da me da na bolniško in tako sem tiste 3 mesece prišparala in vmes do porodniške mi je tekla bolniška, nobeden me ni terjal naj pišem prošnje in hodim na razgovore. Dobila sem izplačano bolniško, sedaj dobivam porodniško, ko pa bo konec porodniške lahko uveljavljam še tiste 3 mesece zavoda ki mi po zakonu pripadajo ker sem prej že bila zaposlena 2 leti. Potem pa bomo iskali zaposlitev!!! Prepisujem iz odločbe: V postopku je bilo ugotovljeno, da je zavarovanec: - prenehal z delovnim razmerjem dne 11.9.2004 pri delodajalcu XXXXXXXXXXXX - vložil prijavo pri zavodu v roku, določenim z zakonom, - brezposelna oseba, -bil v delovnem razmerju samo 24 dni v zadnjih 18 mesecih pred prenehanjem delovnega razmerja, kar pomeni, da ni izpolnjen pogoj iz 18. člena zakona, ki določa, da pravico do denarnega nadomestila lahko uveljavi zavarovanec, če je njegovo delovno razmerje pred prenehanjem pri enem ali več delodajalcih trajalo vsaj 12 mesecev v zadnjih 18 mesecih. Glede na ugotovljeno se zahtevek zavarovanca zavrne. Ne bom pametna, ker zakononov ne poznam dovolj dobro. Moj primer je bil takšen, če se da kateri sploh brat : Imela sem pogodbo za določen čas do 30.9.2003. Nihče me ni dolžan po nobenem zakonu bil zaposliti po tem datumu, ker je to bila pogodba za določen čas, ne glede na to, da sem bila noseča in sem porodniško nastopila 18.8. 2003 (če se ne motim). Porodniška mi je nato potekla po 1 letu, jaz pa sem bila zopet noseča, drugo porodniško pa sem nastopila šele nekje okoli 12.9.2004. Torej mi je zmanjkalo dobrih 20 dni. Za ta čas sem si na papirju uredila zaposlitev v dobri veri, da bom po zaključku 2. porodniške upravičena do nadomestila za brezposelnos (prve 3 mesece 70%, naslednje tri mesece 60% mojih prejšnjih dohodkov od katerih se je obračunaval prispevek za brezposelnost - se pravi od porodniške oz. plače). Po končani 2. porodniški pa šok, ko sem izvedela, da me je prejšnje leto referentka na zavodu (ko sem se pozanimala kako in kaj mi je storiti), po domače povedano dobro nategnila. Če bi si namesto tistih dobrih 20 dni, uredila delovno razmerje do datuma, ko sem zaključila 2. porodniško, bi to nadomestilo dobila, sedaj nimam nič. Tudi za drobtinico kruha ne..... Kriva sem največ sama, ker referentkinih informacij nisem preverila. Itak bi morala vedet, da tam odsedi svojih 8 ur in se ji gladko j*** za brezposelne, poleg tega pa jim je v interesu, da čim manj ljudi prejema denar od države in se doma po riti praska. Torej, če se le da, bodite v delovnem razmerju tudi med porodniško, ker delodajalca to takrat nič ne stane. Meni v moji bivši službi tega niso morali urediti, ker so rezultati dela na papirju zelo pomembni in sem statistično predstavljala delovno silo, ki ni bila efektivna in tako zniževala produktivnost podjetja - statistično. Tako to je....... Grem napisat eno prošnjo, da se malo ohladim, sedaj ko me je zopet pogrelo to, da sem se pustila nasankat eni baburi iz zavoda. Glavo gor, nekje enkrat bo tudi za nas služba in vsaj nekaj tolarjev. Do takrat pa bomo malo bolj od ljubezni živele . Jasna
|