|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Botra
27.10.2011 11:05:54   
PENCA
Pozdravljene mamice

Z mojim sva bila določena za botra in botro njegovemu nečaku, pa še nikoli nisem bila na krstu. Nimam pojma kako zgleda, kolk časa traja in kakšna je najina naloga. Tiste, ki imate izkušnje, vas prosim, če mi malo razložite kako to gre. Kaj pa naj mu podariva, oz. če denar-koliko je primerno?

Hvala za vse nasvete
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Botra
27.10.2011 11:15:52   
botrca
IZVIRNO SPOROČILO: PENCA

Pozdravljene mamice

Z mojim sva bila določena za botra in botro njegovemu nečaku, pa še nikoli nisem bila na krstu. Nimam pojma kako zgleda, kolk časa traja in kakšna je najina naloga. Tiste, ki imate izkušnje, vas prosim, če mi malo razložite kako to gre. Kaj pa naj mu podariva, oz. če denar-koliko je primerno?

Hvala za vse nasvete

1. Kako zgleda? Greste v cerkev, obred traja...če je maša dobro uro, če ne pa pol ure...(če se dobro spomnim...sem tudi jaz botra dvakratna user posted image , mojima nečakoma).
2. Vajina naloga? Držat otroka v naročju, kupit moraš krstno svečo, en kos blaga bilo kakega...če si bo kasneje dal kaj narest...lahko ga oblečeš v svečana oblačila primerna za krst, ni pa nujno. Je fajn, da so svetla oblačila.
3. botri ponavadi kupijo nekaj od zlata za spomin. Verižico z obeskom. Lahko pa dasta še denar in čestitko ob krstitvi.

Mi smo imeli še pogostitev za najbližje ki smo bili na krstitvi, v restavraciji. Pa torta je bila ki jo tudi botri plačajo. Tako je bilo pri nas. Smo pa bili res v najožjem družinskem krogu: midva kot boter in botra, starši od mene in sestre, ter starši od svaka in praoma.

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu PENCA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
27.10.2011 11:41:11   
pokamoka
hej
Kot je pisala že predhodnica... če je z mašo, traja eno uro, če je pa brez maše pa manj kot pol ure. Nekje 20 minut, ker je samo obred.
Kakšna je naloga botra??? Ej, to se morate pogovoriti s starši, kaj od vas pričakujejo. Prvotna naloga botra je, da za otroka poskrbi, če se staršem, kaj zgodi in da nekako skrbi za krščanski vzgled. Kaj kupiti in kaj kdo plača??? Dajte se pogovorit s starši tega otročka. Ker marsikateri starš otroka obleče sam (mi ne bomo nič komplicirali... bo oblečen v obična oblačilca), nekateri pa kupijo oblačila za to priložnost. ˝Belo oblačilo˝ je simbol, da je otrok s krstom očiščen greha in da je postal novi človek. Ni pa pomen belega oblačilca to, da je prav obleka to... lahko je samo beli prtiček, ki ga med obredom položiš preko otroka (ko župnik to reče). Tudi s svečami je različno od župnije do župnije... nekje sveče pripravi župnik, nekje sveče kupijo starši, nekje botri. To je spet stvar dogovora.
Darilo... ja, včasih je bilo v navadi, da se je otroku podarilo zlato (uhani, verižica)... danes pa mislim, da ni več tako... lahko dasta samo denar, al pa denar in neko malenkost zraven. Lahko pa data sveto pismo za otroke zraven, ker so ponavadi lepo ilustrirana in bolj enostavno napisana. So notri samo posamezne zgodbe iz svetega pisma in bo potem ta otrok imel to za kasneje, ko bo toliko zrasel... pa notri v knjigo napišeš, da je to ob sv. krstu in kdo mu jo podarja.

Torej... veliko je odvisno od dogovora... torej, pojdita k njim na eno kavo in se to pogovorite.
lp

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 3
27.10.2011 11:47:43   
rakica82
Obred krsta, če je brez maše,  traja malo več kot 15 minut. Pri nas je vse župnik povedal kaj moremo nardit, kdaj vstanemo pa to.  Ene parkrat morate nekaj rečt, pokrižat otroka, prižge se krstna sveča, skratka nič takega.

Jaz sem bila že trikrat botra in pri nas  je tako ,da se zmenimo kako je z darili pa temi stvarmi. Je pa vsaj pri krstni sveči tako ,da jo ponavadi kupijo botri.

Mi smo našo pirncesko krstili pred 3 tedni in so botri kupili svečo, krstni prtiček sva midva sama. Za darilo so pa predlagali kaj naj ji kupijo, ker so vedli kaj bi radi imeli in je potem  dobila nahrbtnik za nošenje v hribe. Je res najboljši it sva v vsakem primeru hotela kupit. Midva nisva bila za zlatnino, ker je trenutno zlato drago in tudi, verižice pa to itak pol samo stoji v omari. Meni je bolje, da bodi za darilo nekaj kar dejansko uporabljaš pol. Je bilo pa darilo v vrednosti nekje 300 evrov, meni se je sicer zdelo preveč, pa so rekli, da to bodo oni poskrbeli.

Smo šli pa pol še na kosilo, to sva organizirala midva, torte pa nismo imeli.

ti si najlepša pesem življenja mojega...

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 4
27.10.2011 16:02:54   
lenčy
js tud pravim, da se kupi nekaj, kar potrebujejo, zato jih kar vprašajta. kakšen stolček za jest, sedež za v avto, poganjalček, itd... po moje so verižice čist brez veze, ker samo stoji. če že, potem zapestnico mogoče. morata kar vprašat.

24.03.2010 ob 20.13 sva postala ponosna starša malemu Aleksu.
Rada te imava!!

(odgovor članu rakica82)
Neposredna povezava do sporočila: 5
28.10.2011 13:03:50   
kajajaka
Če lahko malo zasmetim temo, bi imela eno vprašanje.

KAKŠNI SO POGOJI, DA JE NEKDO LAHKO BOTER?

Primer je namreč takšen, da bi se otroka krstilo, starši po prepričanji domačega župnika "ustrezajo", (čeprav ne hodijo k maši), potencialnemu boru pa župnik ne dovoli botrstva(ne izda potrdila), ker ne hodi redno k maši. Krst tudi ne bi bil v domači fari, zato potrebuje boter potrdilo domačega župnika, da gre lahko drugam krstit otroka...
Sicer ima ta potencialni boter opravljene vse zakramente, je cerkveno poročen in njegovi otroci so hodili vsa leta k verouku (a so leto pred birmo nehali, zaradi nekega nestrinjanja z župnikom).

Zanima me torej ali tudi pri vas župniki zahtevajo, da potencialni botri hodijo redno k maši in njihovi otroci redno k verouku? Ali so drugje "pravila" manj stroga?

Hvala za odgovore.

< Sporočilo je popravil kajajaka -- 28.10.2011 13:04:16 >

(odgovor članu lenčy)
Neposredna povezava do sporočila: 6
28.10.2011 15:27:57   
lenčy

IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka

Zanima me torej ali tudi pri vas župniki zahtevajo, da potencialni botri hodijo redno k maši in njihovi otroci redno k verouku? Ali so drugje "pravila" manj stroga?

Hvala za odgovore.

pri nas zahtevajo ravno ne, bi bilo pa lepo če bi šli. pri nas je edini shit, ker pri neporočenemu paru krstijo samo prvega otroka, drugega nočejo več.

24.03.2010 ob 20.13 sva postala ponosna starša malemu Aleksu.
Rada te imava!!

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
28.10.2011 17:10:15   
botrca
Pri nas ni noben nič kompliciral, krstila sem oba nečaka...pri prvem sem bila še samska in naredla zakramente v enem mescu...je bil fajn župnik in me učil "na hitro" da sem ga lahko krstila. Pri drugem pa tudi ni bilo nobenih težav, krstil isti župnik in ni delal nobenih težav. Pa ne hodim v cerkev pogosto in mi zaradi tega ni nič očital ali sploh kaj omenjal. 

Če želimo živeti z namenom, moramo poiskati tisto, kar najbolj goreče ljubimo, dati vse, kar imamo, nato pa to predati naprej kot štafeto tistim, ki nam sledijo.

(odgovor članu lenčy)
Neposredna povezava do sporočila: 8
4.11.2011 11:34:56   
pokamoka
hja
Kdo je lahko boter??? Odvisno je res od župnika. Pri nas potrdilo kar dobijo. Ne glede na to, ali hodiš k maši redno al ne. Je pa dobro, da si vsaj kdaj pri maši, da te vsaj vidi.

Če greš drugam imeti krst (pišem, kako je pri nas): starši morajo dobiti potrdilo od domačega župnika, da izpolnjujejo pogoje. Botri tudi rabijo imeti potrdilo od župnika.

Nikakor pa ne more pri nas biti boter oseba, ki živi koruzniško življenje. Torej: nista poročena, imata otroka, živijo skupaj. S tem, da živijo po vseh krščanskih načelih, hodijo k maši, tudi na romanje gredo. In to vse župnik ve. In ne pusti, da je eden od teh dveh boter. Pač, nista poročena in to je (kao) tolk stran od cerkvenih načel, da ne more biti boter.

MIslim, da je veliko odvisno od župnika...
lp

(odgovor članu botrca)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
Kako je v resnici imeti dva otroka, mlajša...
Pripnite ta dvojni voziček in se pripravite na divjo vožnjo. Dobra je.

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?