Paštetka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen Upam, da se tukaj najde kdo, ki mi bo znal razložiti, kaj in kako. Noseča sem 18. tednov. Na bolniški sem od junija 2012(vrtoglavice- bruhanje- krvavitev)- zdaj nazadnje komisija. Ker delam na zahtevnem oddelku(zdravstvo), mi pripada še cca. 20 dni dopusta, nisem pa še pokoristila nadur(ki jih imam za več kot 14 dni). Rok imam januarja 2013, tako da mi do porodniške manjkajo še cca. 4 meseci. Dopusta ne morem koristiti, ker mi med bolniško ne pripada(novost!) in bi morala priti v službo delat, da bi ga dobila- ker pa je oddelek zahteven(možnost okužbe, psihični napor,...), tam ne morem delat več kot do 20.tedna- torej še cca. 7 dni(po koncu bolniške), za 4 ure(če bi mi komisija odobrila). Tako sem ob ves dopust. Spet moram dati prošnjo na komisijo. Ure bom lahko pokoristila, ko pridem iz porodniške(mi tako še bolj paše- bom več z otrokom). Z nami v zdravstvu pometajo, kakor se jim zahoče. Žal. Še tisto, kar mi pripada, mi bodo pobrali.:( Lahko sploh kaj še naredim? To, da dopusta med bolniško ne moreš koristiti ni nobena novost, ampak je zakon star že par let. In ne to ni samo v zdravstvu tako, ampak povsod, tako, da nihče ne pometa z vami. Če si na bolniški si na bolniški, ki jo plačuje država (več kot 1 mesec; no v tvojem primeru tudi prvi mesec), torej gre iz davkoplačevalskega denarja, in ne moreš koristiti dopusta. Ker bolniška,dopust, nadure so kot jabolka, hruške in slive. Žal ne moreš vsega izkoristiti. Eno, druo ali tretje. Nihče ti ni ničesar vzel, sploh pa ne zato,ker si v zdravstvu. Tako je tudi, če delaš v tovarni za tekočim trakom. S tem, da je tam mesec dni tvoje bolniške strošek delodajalca. Če prekineš bolniško in greš na dopust, ali koristiš nadure, je potem spet naslednji mesec tvoja bolniška strošek delodajalca. Torej, če bi bila koliko toliko vestna, ekonomična, bi takrat, ko si vedela, da si za bolniško najprej izkoristila nadure,potem dopust in šele nato bolniško, porodniško. Lahko prekineš bolniško pred porodniško, torej si izračunaš dneve LD in nadure in greš potem z naslednjim dnem na porodniško.. Drugače, pa lepo pozabi na vse to, tako pač je, vsega ne moreš imet in ne po noben zakonu ti to ne pripada, če si na bolniški. Precej mamic je pozabilo na stari dopust, nadur... .
|