|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Bolniška
26.3.2006 11:53:48   
Mehičanka
Živjo,

mene pa zanima, na kakšen način lahko prekineš bolniško, ki ti jo odobri komisija.
Ali pokličeš sam na ZZZS? Lahko kom. bolniško zaključi tvoj G oz. splošni zdravnik? Ali je sploh možno prekiniti takšno bolniško?

Odobrili so mi namreč komisijsko bolniško do nastopa porodniškega dopusta, imam pa še ves mesec dopusta in se mi zdi škoda, da bi mi propadel...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Bolniška
26.3.2006 12:17:31   
darja.grm
Ojla, jest mislim da se tega ne da nardit, vsaj men tega niso odobril.Vseeno pa le poklič in vprašaj.Pa upamm da ti bo uspelo.

carpe diem

(odgovor članu Mehičanka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
26.3.2006 12:38:05   
Anonimen
Jaz menim, da so to stvari, o katerih se je treba najprej pogovoriti z delodajalcem.
Delala sem na obračunu plač in sem zakonodajo kar dobro preštudirala in za takšen dogovor nisem našla zakonskih omejitev. Pri nas ni bilo problema, da smo nosečkam namesto bolniške pisali letni dopust, ki je bolje plačan. Pravzaprav v novem Zakonu o delovnih razmerjih celo piše, da moraš izkoristiti ves LD do konca junija naslednje leto in ti delodajalec to mora omogočiti ali pa ti izplačati nadomestilo (obvezno pa moraš izkoristiti dva tedna - po ZDR); delodajalec ima edino to možnost, da izkoristka LD ne dovoli, če to moti delovni proces - ti pa si itak že odsotna z dela. Predlagam ti da si prebereš tisti del novega ZDR ki ureja odsotnost z dela.
Pri zavodu pa se po mojem ne da prekiniti.

(odgovor članu darja.grm)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
26.3.2006 17:00:02   
lelaval
Na zavodu mislim, da se ne da prekinit. Mogoče pa se z delodajalcem dogovoriš, da ti prekine bolniško in ti piše dopust.

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
27.3.2006 9:48:50   
MINEJA
Zaradi katerega razloga so ti odobrili bolniško do porodniške?

Drgače pa jaz koristim dopust (30 dni), nato pa bolniško, tako mi je svetovala naša kadrovnica. Direktor se je strinjal.

LP!

Tinaj 7.2.2004, Vid 18.10.2006
Mi se imamo radi, radi, radi ...

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 5
27.3.2006 10:47:52   
Sandra*
Oj!

Tudi jaz imam podobne težave. mene je moja osebna zdravnica dala na bolniško, ker pravi da sem v vrtcu preveč izpostavljena nalezljivim boleznim. Odločbe od komisije še nisem dobila. Zdaj sem doma dobrih 14 dni, ampak imam še 7 dni starega dopusta in 24 dni novega, ki ga lahko koristim pred porodniško, ker bom drugo leto junija še na porodniški in ga ne bom mogla koristit. Kdaj ti ginekologinja da paprije s katerim dnem ti prične porodniška?

Kaj pa če bi poklicala zdravnico in ti ona zaključi boniško prej? Ne vem a je to možno?

Neposredna povezava do sporočila: 6
27.3.2006 10:55:09   
Sandra*
Zdejle sm klicala oz in je rekla da se vse da, ampak ona zame še ni oddala listov za komisijo. 

(odgovor članu Sandra*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
27.3.2006 10:58:13   
Wahoo RR
Bolniškega staleža, ki ti ga odobri komisija ne moreš prekinit, ker so ti ga z nekim razlogom tudi odobrili.

Isti problem sem imela lani sama. Bila sem na 4 urni bolniški, in ker sem morala koristiti dopust ( vsaj 10 dni, predno sem šla - da mi ne bi propadel ) je to zgledalo takole :
4 ure sem imela plačane od ZZZS...ostale 4 ure pa od firme - dopust.
V bistvu sem šenakala polovico dopusta, če razumeš.

Razliak med tem ali celim dopustom je bila da sem imela 4 ure plačane 80 % ( mislim da se tok plačuje pri nas bolniška )

Lp,
Wahoo RR

(odgovor članu MINEJA)
Neposredna povezava do sporočila: 8
27.3.2006 13:05:32   
Mehičanka
Mineja,

bolniško so mi odobrili zaradi močnih krčev in možnosti prezgodnjega poroda. Že od 20 tedna dalje imam pogoste in močne krče, vendar me moja G na začetku sploh ni jemala resno (po njenem so krči nekaj čisto normalnega). No, krči so se stopnjevali, tako zelo, da sem v 26. tednu pristala ponoči v porodnišnici, kjer so na srečo ugotovili, da takrat ni šlo za prave porodne krče. Sedaj sem noseča 29t, 4d.

Glede dopusta pa sem planirala, da ga bom koristila tik pred porodniškim dopustom - bolniška me je čisto presenetila.

(odgovor članu MINEJA)
Neposredna povezava do sporočila: 9
27.3.2006 18:26:06   
bori1
se še jaz nahitro vmešam. Doma sem že od sredine januarja, danes sem noseča 28 tednov. Vedela sem pred nastopom bolniške, da bom morala ostati doma - imam visok pritisk, zato je moje prvo dete tudi rojeno v 37 tednu. Ko sem na firmi prosila za izkoristek dopusta, mi ga direktor ni odobril, tako, da bom v luft vrgla 12 dni iz leta 2005, da se mi bo prenašal ustrezen del 27 dni iz 2006, ter da bom v 2007, ko grem maja v službo imela še dodatnih 28 dni. (torej 55 dni, ki jih bom koristila verjetno pri svetem nikoli). Lanski dopust sem tako odpisala in razliko letošnjega bom verjetno tudi mogla. Upam le, da bom lahko do konca junija 07 ostala doma na račun dopusta 06.

Pojma nimam. Pred 4 leti smo se normalno dogovorili in sem prekinila komisijsko odločbo točno za toliko dni pred nastopom porodniške kolikor sem imela dopusta. Sedaj verjetno v direktorskih prostorih veje hladen veter,....

lp, Bori

Neposredna povezava do sporočila: 10
27.3.2006 19:11:35   
mojsoncek
Bom se jaz delila svojo izkusnjo. Proti koncu januarja me je G dala na bolnisko za 4 ure zaradi povecane kolicine plodovnice in s tem povezane moznosti prezgodnjega poroda. Od komisije sem tudi dobila odlocbo za 4 ure. Potem pa sem konec februarja fasala virozo in sem sla na polno bolnisko. Osebna zdravnica je morala zaradi te spremembe ponovno dati predlog na komisijo. Poleg tega me je vprasala, ce bom koristila se kaj dopusat pred porodnisko in sva preracunali do kdaj bi imela bolnisko (to je bilo do 10. marca, s 13. pa naj bi nastopila dopust). S tem komentarjem je tudi dala naprej zahtevek na komisijo. Odlocbo sem dobila taksno, kot je bil predlog moje zdravnice.

Po moje je vse odvisno od osebnega zdravnika...

lp

(odgovor članu bori1)
Neposredna povezava do sporočila: 11
27.3.2006 21:02:09   
KODA
Pred 6 leti sem jaz lahko brez problema prekinila bolniško in nato nadaljevala z dopustom do porodniške.Leta 2002 pa ni šlo več tako.Cel dopust,za leto 2002 sem vrgla stran.Koristila sem ,samo nekaj dni pred bolniško.

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu mojsoncek)
Neposredna povezava do sporočila: 12
28.3.2006 9:09:31   
kapesanta
IZVIRNO SPOROČILO: wahoo
Isti problem sem imela lani sama. Bila sem na 4 urni bolniški, in ker sem morala koristiti dopust ( vsaj 10 dni, predno sem šla - da mi ne bi propadel ) je to zgledalo takole :
4 ure sem imela plačane od ZZZS...ostale 4 ure pa od firme - dopust.
V bistvu sem šenakala polovico dopusta, če razumeš.

Mislim da ti niso prav obračunali LD. Če si zaposlena 8 ur, potem se ti tudi dopust šteje 8 ur. Prvi dan ti štejejo 8ur-LD, ker pa imaš 4 ure bolniške, ti morajo preostale 4ure LD šteti naslednji dan. Se pravi - če ti štejejo dopust cel mesec (povpr. 21 DD), ti morajo ob 4 urni bolniški vzeti le 10,5 LD. Takšna je bila pri nas v podjetju praksa, pa verjemi, da naši ševi nebi nobene stvari šenkali. Preveriš lahko na inšpektoratu za delo - jaz sem se večkrat obrnila nanje, ko sem še obračunavala plače, pa so mi vedno prijazno svetovali - so bili veseli da se kdo postavi na stran zaposlenih.

(odgovor članu Wahoo RR)
Neposredna povezava do sporočila: 13
28.3.2006 9:55:24   
nina64
Mene pa nekaj zanima - kaj se ti bolj splača koristit dopust kot bolniško?Pri nas namreč dobiš, če si neprekinjeno tri mesece v bolniški od delovne organizacije nekakšno denarno pomoč.Po zadnjih podatkih ki jih imam je ta znesek okoli 130.000 sit.Ko sem si zračunala koliko dobim vsak mesec majn, je pa v treh mesecih približno to ta znesek.

(odgovor članu kapesanta)
Neposredna povezava do sporočila: 14
28.3.2006 10:06:05   
kapesanta
Vau, svaka čast. Običajno dajejo podjetja nagrado če nisi nič na bolniški. Pri nas da nekaj sindikat, pa ne vem koliko. Če dobiš nadomestilo se ti pa verjetno bolj splača na bolniško za tako dolgo da dobiš tisti denar, nato pa preračunaj - sploh če boš dopust lahko pokoristila kasneje.
Drugače se bolniška nad 30dni obračunava iz lanskoletnega povprečka (+poračun), ostalo pa odvisno od internih aktov podjetja - ponekod je bolniška do 30dni 80% povprečka zadnjih 3 mesecev, LD pa 100% istega povprečka. v našem podjetju pa je bolniška do 30dni 80% osnove za delo (brez dodatkov) in LD 100% osnove brez dodatkov
Vprašaj v obračun plač v podjetju - mogoče ti bodo pa naredili primerjalni izračun, jaz sem ga naredila, če se je šlo za nosečke.

l.p. Mateja

Rok 06.07.2006 in Sara 15.11.2010

(odgovor članu nina64)
Neposredna povezava do sporočila: 15
28.3.2006 10:25:15   
nina64
Hvala za nasvet glede primerjalnega obračuna.Na obračunskem listu za plačo je napisano, da je bolniška plačana 90 %.Jaz sem mislila, da je bolniška v vseh podjetjih enako plačana.

Neposredna povezava do sporočila: 16
28.3.2006 11:30:03   
Reja
Mislim, da sem slišala, da je pomoč po 3 mesecih bolniške določena z zakonom (ali pa s splošno kolektivno pogodbo, vem, da z nekim pomembnim aktom). In jo mora dobiti vsak, ki zanjo zaprosi. Tako da to ni odvisno od podjetja.

To vem zato, ker je moj dragi kadrovnik in je bil presenečen, ko je dobil prvo tako prošnjo.

(odgovor članu nina64)
Neposredna povezava do sporočila: 17
28.3.2006 13:08:43   
kapesanta
Ojej hvala za pripombo - je sicer odvisno od internega pravilnika podjetja.
Sem hitro preverila kako je s tem - 90% je za bolezen, 80% pa za poškodbo izven dela, nekatera podjetja pa dajo 80% tudi za prve tri dni bolezni.

Se še enkrat opravičujem - že kako leto ne delam več na plačah...

l.p. Mateja

(odgovor članu nina64)
Neposredna povezava do sporočila: 18
28.3.2006 13:11:09   
kapesanta
Tole je pa definitivno za preverit - ali katera ve kje je objavljen ta predpis - kolektivne so načeloma žal v izteku (od odpovedi splošne kolektivne pogodbe lani)

l.p. Mateja

(odgovor članu Reja)
Neposredna povezava do sporočila: 19
28.3.2006 13:27:57   
kapesanta
to je baje stvar panožne kolektivne pogodbe - sem izdevedela od prijateljice, ki dela v lesni industriji, da so pri njih izplačevali, dokler je veljala njihova lesarska KP... žal.

l.p. Mateja

Neposredna povezava do sporočila: 20
28.3.2006 14:32:55   
Barbs
Pri nas, pri naši  instituciji (je  del javne uprave)  ti "pomoč" pripada po 6. mesecih neprekinjene bolniške, v višini ene plače. To imamo določeno z nekim 38. členom ne vem katerga internega kuser posted image  ... In je neodvisna od tega, a si član sindikata al ne.

V šolstvu pa menda že po treh mesecih- to imajo urejeno prek sindikata, vsi učitelji pa so načeloma avtomatično člani sindikata, vsaj jaz vem pred leti, da sem bila, pa še vedela nisem... Tako mi je razložila bivša sodelavka, ki še vedno dela v šoli, je pa ravno tako zdaj noseča, na bolniški od novembra, "pomoč " pa je že dobila.

Mislim, da je najbolje, da tiste, ki ste več časa na bolniški, res preverite v vaši kadrovski službi. Včasih radi "mal pozabjo" in če ne zaprosiš, ni nujno, da ti kar dajo, samo zato, ker si tok fajn...user posted image user posted image  Če pa rečeš in če je v pravilniku, pa že skoraj morajo.user posted image

Vsako noč nekdo misli name, preden zaspi:)

Neposredna povezava do sporočila: 21
28.3.2006 20:58:13   
andrejaz
Temu denarnemu znesku o katerem se pogovarjate se uradno reče solidarnostna pomoč - pogoji za njeno pridobitev pa so zapisani v kolektivnih pogodbah.

Naš sonček Mark se je rodil 30.8.2004, sončica Sara pa 4.8.2006

(odgovor članu Barbs)
Neposredna povezava do sporočila: 22
29.3.2006 12:05:49   
Tina15
Jaz sem bila v podobni situaciji. Moja osebna zdravnica je rekla, da če mi v službi odobrijo dopust, da kar se nje tiče ni panike. Tako sem ji samo sporočila zadnji dan bolniške in mi je zaključila. Ravno danes pa sem začela z dopustom.
Tina

PDP 26.5.

Neposredna povezava do sporočila: 23
29.3.2006 14:14:12   
Mehičanka
Tina15,

če te prav razumem, ti je komisijsko bolniško zaključila tvoja osebna zdravnica?

LP

(odgovor članu Tina15)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?