|
RE: Božič in Velika noč, da ali ne? 26.3.2007 12:18:07
|
|
|
|
ronja
|
Aja, pa hecno je to, da so si kristjani prisvojili jajca in šunko in potico in so kar malo jezni, če bi to "uporabljal" v neposvečene namene, čeprav so to prevzeli od čisto druge vere, ki je bila precej bližje naravi... Še bolj hecno je to, da če praznujem kitajsko novo leto, so vsi kitajci, ki jih poznam, veseli tega, isto je z muslimani za ramadan, če pa veliko noč, pa so naši katoliki užaljeni... Midva na svoj način praznujeva raznorazne praznike, se mi zdi, da se bojo tudi otroci na ta način lažje naučili raznolikosti, strpnosti in mišljenja s svojo glavo, si ustvarili svojo sliko o tem, kaj vse obstaja in kaj je za njih prav. Da vidijo, da se da praznovati na različne načine, da pa je v osnovi vse isto, da so prazniki v zmernem pasu vedno pozimi, da nas držijo gor, ker poleti pač tega ne rabimo,... Zato odkar sva na svojem, praznujeva nekatere naše in nekatere tuje praznike, kitajcev je navsezadnje 1/4 prebivastva, pa je prav, da vemo, da imajo drugače novo leto... In to si kot otrok po moje veliko lažje zapomniš, če mami takrat naredi jiaozije (eni kitajski cmočki, ala ravioli, samo posebne oblike), pa jih lahko zraven pomagaš delat, če ti paše, pa dobiš na koncu kosila doma narejene kitajske piškotke za srečo, kjer je v vsakem listek z drugo lepo željo... In recimo letos, ko je bilo leto prašiča, sem naredila male kvašene prašičke in jih dala vsakemu, ki je prišel mimo. Noben ni imel nič proti takemu načinu praznovanja in čisto vsi so bili veseli... Meni se zdi lepo spoznavat druge kulture, nekaj lahko s potovanji (verjetno z malimi otroki malo manj), nekaj pa se da že v domači kuhinji,... Tako se na zelo na lahek način naučiš veliko o tujih običajih, kar ti po moje kvečjemu koristi... Dobiš kako idejo in lažje sprejemaš različnost... Torej naj vsak praznuje, kar mu paše, kadar mu paše, glavno je, da se družimo in imamo lepo! to je skupno vsem praznikom (to in seveda obredna hrana )
|
|
|