|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Božič in Velika noč, da ali ne?
25.3.2007 12:58:21   
sky
Da ne bom v spodnjo temo skakala (Krst, da ali ne?)...
Kako pa je pri vas s praznovanjem Božiča in Velike noči? Ju torej praznujemo samo tisti, ki imamo vse zakramente? Ali smo tu malo dvolični?

BK.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Božič in Velika noč, da ali ne?
25.3.2007 13:04:16   
Anonimen
Najbrž smo malo dvolični.
Praznujemo jih zato, ker živimo v tem okolju in ker so prazniki lepi, vsakdo rad sedi ob lepo pogrnjeni mizi v krogu družine ali ob lepo okrašeni smrečici. Zato naša družina praznuje in ne zato ker smo verni.
Kar pomeni da ne gremo v Cerkev žegnat in tudi k polnočnici ne, razen če je kak lep koncert in gremo zaradi petja in orgel.
Če bi živeli v kakšnem druge okolju, ki nebi bilo krščansko bi pa pač kaj drugega praznovali.
Pri nas je tradicija že veliko let da se dobimo za Božič pri enem stricu in to cela družina vsaj 4 kolena. Zato da se vsaj 1x letno družimo, kakšno rečemo in za Božič imajo ponavadi res vsi čas.

(odgovor članu sky)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
25.3.2007 13:06:14   
smrka
Jest bom prenesla tradicijo praznovanja bozica in velke noci na moje otroke. Imam vse zakramente, ampak nehodim vsako nedelo k masi. Hodim enkrat mesecno, ko imajo slovenci sv. maso v kraju kjer zivim. Za bozic obvezno imam postavljeno smrekco, pod njo jaslice. Za Velko noc obvezno barvamo jajcka in pripravimo kosaro za nest v cerkev pozegnat. To so moji starsi prenesli name in to zelim tudi jaz prenesti te obicaje na svojega otroka. Se mi zdi da tukaj ni vprasanje a si veren al nisi, k polnocki naprimer za bozic pride tudi veliko ateistov, ker jim je to vzdusje pac vsec. Je pa od vsakega posameznika odvisno a bo dal kaj na to praznovanje, al mu je vse ravno.

(odgovor članu sky)
Neposredna povezava do sporočila: 3
25.3.2007 14:03:10   
muki1
Jaz nisem dvolična, jaz sem konfliktna user posted image .

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu smrka)
Neposredna povezava do sporočila: 4
25.3.2007 14:34:24   
mily
Jaz praznujem oba praznika. Praznujem jih, ker mi je fajn smreko postavljat/ jajca barvat. Všeč mi je da imam lepo okrašeno stanovanje. V teh praznikih ne slavim ne rojstva in ne smrti. Nikoli mi ni blo jasno, zakaj je Velika noč največji krščanski praznik, če pa ima veze s smrtjo. Mi je Božič zaradi tega ljubši.

Glede dvoličnosti bi pa tkole rekla. Nimam se za dvolično zato ker praznujem in ne hodim v cerkvo. Meni cerkev ne predstavlja vere, niti to, da če si kristjan, si potem zaslužiš "nebesa"... Vera je zame nekaj s čimer se človek rodi in nosi v srcu, pa ni važno če si tapravi kristjan, ki je vsako nedeljo pri maši in daruje za cerkev. Če se hočem "pogovorit" z bogom lahko to storim v privatnosti mojega stanovanja in če res obstaja me bo glih tako slišal. Mislim da ti cerkev nič ne pomaga če si slab človek, delaš velike "grehe", potem pa se greš spovedat, odmoliš 3 Zdrave Marije in ti je odpuščeno.

Ali poznate najzanesljivejše sredstvo, s katerim lahko pahnete v nesrečo svojega otroka?
Dovolite mu, da bo počel vse, kar se mu bo zahotelo.

(odgovor članu muki1)
Neposredna povezava do sporočila: 5
25.3.2007 14:58:08   
ElaM
IZVIRNO SPOROČILO: mily

Jaz praznujem oba praznika. Praznujem jih, ker mi je fajn smreko postavljat/ jajca barvat. Všeč mi je da imam lepo okrašeno stanovanje. V teh praznikih ne slavim ne rojstva in ne smrti. Nikoli mi ni blo jasno, zakaj je Velika noč največji krščanski praznik, če pa ima veze s smrtjo. Mi je Božič zaradi tega ljubši.

Glede dvoličnosti bi pa tkole rekla. Nimam se za dvolično zato ker praznujem in ne hodim v cerkvo. Meni cerkev ne predstavlja vere, niti to, da če si kristjan, si potem zaslužiš "nebesa"... Vera je zame nekaj s čimer se človek rodi in nosi v srcu, pa ni važno če si tapravi kristjan, ki je vsako nedeljo pri maši in daruje za cerkev. Če se hočem "pogovorit" z bogom lahko to storim v privatnosti mojega stanovanja in če res obstaja me bo glih tako slišal. Mislim da ti cerkev nič ne pomaga če si slab človek, delaš velike "grehe", potem pa se greš spovedat, odmoliš 3 Zdrave Marije in ti je odpuščeno.

S tem se pa 100% strinjam. Mily, super napisano.user posted image

:)

(odgovor članu mily)
Neposredna povezava do sporočila: 6
25.3.2007 15:03:30   
Anonimen
mi samo jemo :) nikoli pa ne praznujemo bistva tega praznika. js ga e poznam ne prav dobr. men so pač sam pirhi šunke in potice slastni :)

(odgovor članu sky)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
25.3.2007 16:19:49   
lelaval

Še ena, ki se podpiše pod Mily. user posted image

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
25.3.2007 16:24:26   
Anonimen
Tud jst se strinjam z Mily.

Drugače pa velika noč ni praznovanje smrti ampak vstajenje od smrtiuser posted image -bistvo krščanstva

(odgovor članu lelaval)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
25.3.2007 18:36:53   
najina pikica*
je že res,da je božič in velika noč karščanski praznik....samo jst ga pa bolj k s krščanstvom povezujem z družino...to je čas ko se družina zbere skupaj-misl da ima to večjo težnost in globji pomen....zato pa ne rabiš zakramentov....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
25.3.2007 19:10:52   
sazi
nismo dvolični
ne hodimo v cerkev in teh praznikov ne praznujemo - naša družina pa se zbere skupaj ob drugih priložnostih in zelo pogosto - za to ne potrebujemo praznika ali kakršengakoli drugega izgovora

(odgovor članu najina pikica*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
25.3.2007 19:32:35   
sky
user posted image user posted image user posted image To mi je všeč! 

BK.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
25.3.2007 22:20:21   
plenicka
IZVIRNO SPOROČILO: mily

Vera je zame nekaj s čimer se človek rodi in nosi v srcu, pa ni važno če si tapravi kristjan, ki je vsako nedeljo pri maši in daruje za cerkev. Če se hočem "pogovorit" z bogom lahko to storim v privatnosti mojega stanovanja in če res obstaja me bo glih tako slišal. Mislim da ti cerkev nič ne pomaga če si slab človek, delaš velike "grehe", potem pa se greš spovedat, odmoliš 3 Zdrave Marije in ti je odpuščeno.

Tudi jaz se strinjam z mily...in tudi jaz praznujem in Božič in Veliko noč. In zaradi tega se ne počutim licemerno...licemerno bi se morali počutiti tisti verniki, ki ne živijo v skladu s krščanskimi načeli...vsaj osnovnimi...

...in treba je ločiti med vero kot tako in cerkev kot institucijo...

...in ne morem, da ne bi: in zakaj so se (se še) dogajajo nekatere vojne?

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno. (Mali princ)

(odgovor članu mily)
Neposredna povezava do sporočila: 13
25.3.2007 22:32:29   
Marogica
Ne praznujemo oz. je praznik, kar pomeni, da smo doma. V tem smislu praznujemo.
TOrej mi praznujemo Novo leto, smreko pa postavimo v začetku decembra, ker mi je to všeč in deluje praznično. Ne postavljamo jaslic, k nam pa pride dedek Mraz.

Za veliko noč smo zopet doma-silom prilikeuser posted image . Jemo stvari, ki so tipične za slovensko okolje-torej šunko, jajca, hren.... v Švici se za veliko noč to sploh ni jedlo, temveč so se pripravljale čisto druge jedi za ta praznik-pa so verni in praznujejo veliko noč. TOrej smo mi verni in licemerni? Aja, jajca, hren in šunko pa jemo tudi drugače, da ne bo pomote. Pa beli kruh pečemo tudi skoraj vsako soboto, predvsem odkar imamo kruhomat.user posted image

Ja, pa jajca tudi barvamo, ker naš otrok želi barvati.Drugače bi kupila že pobarvaneuser posted image

Na koncu pa- v cerkev tudi grem in to pogost, kjer pridem v kakšen kraj, ki ga ne poznam. Zakaj? Ker mi nekaj pove o zgodovini tega mesta in bogastva te fare. Se pa v cerkvi nikoli ne prekrižam. Kako sploh gre? od leve proti desni ali obratnouser posted image

....pa sa je vseeno... važna so darila in dobro žretjeuser posted image

Pa upam da ne bo katera resno vzela(zgornji stavek), ker se mi ne da več pisati...

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu sky)
Neposredna povezava do sporočila: 14
25.3.2007 22:34:32   
Putka
Ne razumem vprašanja od sky. Je hotela povedat, da samo tisti z zakramenti lahko praznujejo?

No, pri nas sta Božič in Velika noč izgovor, da se družina zbere in se imamo fino ob dobrem kosilu/večerji. Pa tudi nekatere poganske praznike praznujemo (npr.pusta, pa dan mrtvih - mislim da ni krščanski). Pa delavski 1.maj. Pa včasih smo še kitajsko novo leto, pa s prijatelji muslimani ramadan (ne cel mesec). Aja, pa jajca na rdeče barvamouser posted image . Ja, enkrat smo imeli celo za Thanksgiving purana in američane na obisku.

(odgovor članu plenicka)
Neposredna povezava do sporočila: 15
25.3.2007 22:39:17   
rija
kakor vzameš.
meni božič ni cerkven praznik, ampak družinski praznik.
prav tako velika noč.
v naši cerkvi nimamo ne polnočnice, ne žegnanja.

pač pa je imela glih včeraj tašča eno pripombo: kao naj pripeljem malega na otroško žegnanje, da bo končno videl cerkev od znotrajuser posted image  pri 14 mesecih.....verjamem, da se mu svira i za cerkev i za žegnanje.....upam, da jim oltar ostane tam kjer je....user posted image user posted image user posted image  samo btw......

...vox populi...

(odgovor članu sky)
Neposredna povezava do sporočila: 16
26.3.2007 11:07:40   
mišk
Men se zdi pa čist logično, da verske praznike praznujejo le tisti, ki jim to kaj pomeni! Saj jst tud ne praznujem pravoslavnega novega leta, pa kitajskega, pa tistih muslimanskih karkoli že so praznikov!!! To pa zato, ker mi čist nč ne pomenijo!
Nekateri tak tolčejo čez krščanstvo, z veseljem pa papcajo šunkico, pa barvajo jajčka, pa proslavljajo božič!! Ja, za mene je to mal mim.user posted image
Ja, pa tud frej so vsi tako radi na te dni.

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 17
26.3.2007 11:46:51   
Pajaca
Mi se slučajno dobimo na ta dva dneva. Ravn slučajno pobarvamo jajca in imamo šunko, ker nam tko paše. Da je pa velka noč, pa da je treba žegnat pa kaj vem kaj nam je vseeno. Itak mi pojemo še preden se po tehle zakonih oz običajih sme pojest, tko da.... glavn da se mamo fajn.

Kar se tiče pa drugih praznikov.... včasih se dobimo tud na njih pa se mamo fajn.

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 18
26.3.2007 11:52:53   
srki
Praznujemo že od vedno in te običaje bom tudi sama obdržala. Samo potica ziher ne bo tako dobra, kot jo naredi stara mama.

(odgovor članu Pajaca)
Neposredna povezava do sporočila: 19
26.3.2007 11:53:55   
Anonimen
Ja, mi na nek način "praznujemo", pa nimam nobenega namena niti malo premišljevati kako, zakaj, ali ja ali ne ipd.

(odgovor članu srki)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
26.3.2007 12:04:18   
ronja
Jaz nisem verna, imamo pa zajčka, ampak nisem dvolična: zajček je bil že poganski simbol, prav tako jajca, vse to so kristjani prevzeli od poganskih običajev, torej ne vem, kaj bi bilo dvoličnega na tem, da tudi midva praznujeva prihod pomladi, skupno s simboli plodnosti (jajca, zajec,...) in ponovnega prebujanja narave (rožice,...). Kdor želi, lahko seveda to praznuje na katoliški način in vse skupaj povezuje z vero, niso si pa tega oni izmislili, tako da ne more noben vernik meni rečt, da sem dvolična, ker praznujem prihod pomladi nekako tako kot so jo pogani včasih. Ko ne bom bolana, bova praznovala tudi solsticije in ekvinokcijeuser posted image pomladnega sem žal morala izpustit, ker nisem mogla nič spečtuser posted image , pa drugo letouser posted image

Božiča pa ne praznujeva, ker imava dedka Mraza na Silvestrovo, praznujeva pa zimski solsticij oz. prvi zimski dan 21. decembra - ko naredim yulovo deblo - to so kasneje preimenovali v božično deblo, stvar pa spet izvira iz poganskih običajev, ko so okrasili štor v gozdu na čast bogu Julu. Kasneje se je iz tega (prav tako še pri poganih) razvila jed, rolada, ki so jo okrasili kot deblo in to so kasneje prevzeli katoličani in začeli pripravljat za božič. No, midva pač praznujeva prehode letnih časov, mogoče zato, ker sva biologauser posted image in imava rajši naravo kot vero.

Sem sicer krščena, vendar bi se dala odkrstit, če bi se dalo, ker pač nisem verna, tudi se v nobeni anketi ne označim kot verna ali katoličanka, čeprav so me nekoč (brez mojega privoljenja in proti volji oz. brez vednosti mojih staršev) polili z neko vodo...

(odgovor članu sky)
Neposredna povezava do sporočila: 21
26.3.2007 12:07:55   
ronja
Sploh se mi pa zdi, da je treba vzet od povsod kar je dobrega (tudi od primarnih družin, običajev, navad,...) in dat stran, kar je slabega. Tako bi vzela tiste običaje, ki so mi všeč, tako so delali tudi moji straši, ki tudi nista verna, smo pa meli zajčka.

PS: potica je pa moja vsaj 100x boljša kot od babice po mamini strani, heheuser posted image   NI znala ne vem kaj kuhat. Verjetno mam veselje s peko po drugi babici, ki je bila pa krasna v vseh ozirih, samo potice se pa pri njej ne spomnim, sem bila še premala, ko je odšla...user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 22
26.3.2007 12:18:07   
ronja
Aja, pa hecno je to, da so si kristjani prisvojili jajca in šunko in potico in so kar malo jezni, če bi to "uporabljal" v neposvečene namene, čeprav so to prevzeli od čisto druge vere, ki je bila precej bližje naravi...

Še bolj hecno je to, da če praznujem kitajsko novo leto, so vsi kitajci, ki jih poznam, veseli tega, isto je z muslimani za ramadan, če pa veliko noč, pa so naši katoliki užaljeni...

Midva na svoj način praznujeva raznorazne praznike, se mi zdi, da se bojo tudi otroci na ta način lažje naučili raznolikosti, strpnosti in mišljenja s svojo glavo, si ustvarili svojo sliko o tem, kaj vse obstaja in kaj je za njih prav. Da vidijo, da se da praznovati na različne načine, da pa je v osnovi vse isto, da so prazniki v zmernem pasu vedno pozimi, da nas držijo gor, ker poleti pač tega ne rabimo,...

Zato odkar sva na svojem, praznujeva nekatere naše in nekatere tuje praznike, kitajcev je navsezadnje 1/4 prebivastva, pa je prav, da vemo, da imajo drugače novo leto... In to si kot otrok po moje veliko lažje zapomniš, če mami takrat naredi jiaozije (eni kitajski cmočki, ala ravioli, samo posebne oblike), pa jih lahko zraven pomagaš delat, če ti paše, pa dobiš na koncu kosila doma narejene kitajske piškotke za srečo, kjer je v vsakem listek z drugo lepo željo... In recimo letos, ko je bilo leto prašiča, sem naredila male kvašene prašičke in jih dala vsakemu, ki je prišel mimo. Noben ni imel nič protiuser posted image takemu načinu praznovanja in čisto vsi so bili veseli...

Meni se zdi lepo spoznavat druge kulture, nekaj lahko s potovanji (verjetno z malimi otroki malo manj), nekaj pa se da že v domači kuhinji,... Tako se na zelo na lahek način naučiš veliko o tujih običajih, kar ti po moje kvečjemu koristi... Dobiš kako idejo in lažje sprejemaš različnost...

Torej naj vsak praznuje, kar mu paše, kadar mu paše, glavno je, da se družimo in imamo lepo! to je skupno vsem praznikom (to in seveda obredna hranauser posted image )

(odgovor članu mišk)
Neposredna povezava do sporočila: 23
26.3.2007 12:56:17   
Tracy
Mislim da tisti pravi kristjani, ne praznujejo Božiča in Velike noči samo zaradi zajcev, pa pirhov, pa "žretja", pa lepo okrašenega stanovanja, pa družinskih srečanj, pa...., pa...., pa..... Tukaj je v ozadju vse kaj več kot pa to. Vse zajce, pa piščance pa mislim da je zahod prinesel in so zgolj tržno usmerjanje potrošniške družbe. Seveda pa nimam nič proti tistim, da ne boste mislile, ki jim praznike pomenijo zajci, pirhi, "žretje", smrekica.... Eni delajo tako drugi pa drugače. Hvala Bogu, da je tako. Od česa bi pa živeli trgovci?user posted image

lp

Če ste sklenili da nekaj zmorete, potem imate zagotovo prav.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
26.3.2007 13:00:05   
MH0
A to še ima kaj z vero? Ma ja saj ima res ... še vedno imajo ti prazniki neki grenki priokus ... to bo to. Mi živimo te praznike, ker so lepo kičasti in ker jih trgovci vedno boljše prodajajo. Ne slavimo pa zdaj onega v coca cola rdeče oblečenega gozdarja, ki je posekal smreko in jo prinesel v dolino. Ta tip je za nas na istem nivoju z npr. zdaj zelo popularnim Noddy-jem,... Ni pa se nobena žival rodila v ujetništvu, živela življenja nevredno življenje in na koncu bila umorjena za to, da bi si mi njeno šunko nekam zatlačili. user posted image user posted image

(odgovor članu sky)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?