puncica
|
1.1 BURJA PIHA (Janez Bitenc) Burja piha čez gore, dežek pada na polje, sonce se skoz veter smeje, veter pa oblake šteje: en, dva tri, pojdi ven ti! 1.2 CINCA BINCA (Janez Bitenc) Cinca Binca, v luknji miš, če jo ujameš ne loviš. Kdor pa miške ne ulovi, ta za kazen naj miži. En, dva, tri, en, dva, tri, zdaj mižiš ti. 1.3 CVIK – CVAK (Janez Bitenc) Cvik – cvak, petelinček pelji žito v stari mlinček! V mlinčku melje bela miš, cvik – cvak, ti loviš! 1.4 ČE VPRAŠA TE KDO (Janez Bitenc) Če vpraša te kdo hej, bratec kako? Po lesu potrkaš in rečeš lepo. 1.5 KONJIČEK (Janez Bitenc) Skoči kojiček moj, skoči v galop, nesi me v beli svet, hop, hop, hop, hop. 1.6 TROBENTICA IN ZVONČEK (Janez Bitenc) Tra, ra, ra, trobentica trobi, cin, cin, cin pa zvonček cinglja. Sončece veselo se smeje, »Sem že tu!« z neba šepeta. 1.7 ANGINA (Janez Bitenc) Na okno, tok tok, je dežek potrkal, pod oknom pa rok je jezno posmrkal. Naj lije z neba na strehe in ceste, da nisem s testa, gotovo že veste. Po lužah, cmok, cmok, in kar brez dežnika, ves moker se rok cel dan že potika. Zdaj fant je bolnik, ga kuha vročina, mu reče zdravnik: »Rok, to je angina.« 1.8 KAJ VSE ZNAMO (Janez Bitenc) Poglejte nas, poglejte nas, kako korakamo in tečemo in skačemo in žogo brcamo. Poglejte nas, poglejte nas, kako korakamo, se žogamo in plavamo in skačemo v vodo. Poglejte nas, poglejte nas, kako korakamo in rdečih lic in zdravih nog veselo pojemo. 1.9 PRVIČ V ŠOLO (Janez Bitenc) Trije korenjaki, trije veseli vandrovčki, so torbice vzeli in prvič v šlo šli. So v zvezke pisali velike črke a, e, i, na prste kazali, da ena in dva je tri. Vsi trije junaki pa so sanjali vse noči, da z zlato raketo na luno bodo šli. 1.10 SREČO SMO NAŠLI (Janez Bitenc) Zdaj vemo, zdaj vemo, kje sreča tiči, tecimo, tecimo, da nam ne ubeži. Zapojmo veselo zdaj sreči na glas: »Hej, sreča ljubeča, saj ti si že v nas.« 1.11 SPI, DETE SPI (Janez Bitenc) Spi, dete spi, zapri, zapri oči, saj ptički lahkokrili so v gnezda se vrnili. Spi dete, spi, božje dete spi. Spi, dete spi, zapri, zapri oči, pastirčki so šli v stajo, več ovčke ne cingljajo. Spi dete, spi, božje dete spi. Spi, dete spi, zapri, zapri oči, je sonce zatonilo in zvezdice zbudilo. Spi dete, spi, božje dete spi. 1.12 USPAVANKA (Janez Bitenc) Spi, dete spi, zapri, zapri oči, saj muca tvoja mala, med prejo je zaspala. Spi, dete, spi, spi, dete, spi. Spi, dete spi, zapri, zapri oči, že ptički lahkokrili so v gnezda se vrnili. Spi, dete, spi, spi, dete, spi. 1.12.1 KOZA MEKA (Janez Bitenc) Glej roge in sivo brado, štiri noge, kratek rep. Drevje smuka, z uhlji striže, meketa in leze v breg. To je naša koza Meka, polno skledo nam da mleka. 1.12.2 ZEBRA (Janez Bitenc) Prišli možje so z barvami, prišli možje so s čopiči in ena, dve in ena, dve začeli zebro barvati. Ja, kakšna zebra pa je to? Kje trup ima in kje glavo? Kje rep ima, kje rep ima, kje štiri urne noge so? Konjič iz Afrike ni to. To same bele proge so. In le po njih in le po njih čez cesto varno pridemo. 1.12.3 MESEC IN LISICA (Janez Bitenc) Mesec zlat z neba ugleda zvitorepko v gozdu. Glej, glej, glej, zvitorepko v gozdu. Hej, lisička, zvitorepka, kam v tej pozni uri? Kam, kam, kam, kam v tej pozni uri? Če greš v vas po putko tutko, jo čimprej odkuri, jo, jo, jo, jo čimprej odkuri. Pridno putko, putko tutko čuva kuža Muri, da, da, da, čuva kuža Muri. 1.12.4 SRNICA MALA (Janez Bitenc) »Srnica mala, kaj si že vstala, sončece zlato zbudilo te je? Ptički veseli, so zažgoleli in odleteli na širno polje.« Srnica mala je priskakljala in pokazala ušeska je dva. Fantka je uzrla in jo ucvrla v gozdič zelen, kjer svoj domek ima. 1.12.5 VEVERICA (Janez Bitenc) Veverica, veverica, skoči sem, skoči tja, ko pa na vrh smreke spleza z repkom pomahlja. Veverica, veverica, kaj mi daš, kaj mi daš, če ti lešnike prinesem, ki jih rada imaš? Kaj za lešnike bi dala, fantek moj, fantek moj, saj sem sama jih nabrala zvrhan koš nocoj. 1.12.6 VEVERICA (Janez Bitenc) Veverica, veverica, skoči sem, skoči tja, ko pa na vrh smreke spleza z repkom pomahlja. Veverica, veverica, kaj mi daš, kaj mi daš, če ti lešnike prinesem, ki jih rada imaš? Kaj za lešnike bi dala, fantek moj, fantek moj, saj sem sama jih nabrala zvrhan koš nocoj. 1.12.7 BOTER JEŽ (Janez Bitenc) »Dobro jutro, boter jež! Ustavi se in mi povej, kam te nesejo nožice, kam tako zarana greš?« »Tjale grem, na rob vasi, k sladki hruški debeluški, ki me čaka že tri dni.« »Boter ježek, kaj mi daš pa ti na uho povem, da je hruško debeluško že pojedel naš Matjaž.« 1.12.8 HI, KONJIČEK (Janez Bitenc) Hi, konjiček, hi, konjiček, hi, hi, hi! V dir poženi in me pelji v svet po beli cestici. Hop, konjiček, hop konjiček, hop, hop, hop! Skoz' vasi in mesta bela skoči, skoči kar v galop! Hej, konjiček, hej, konjiček, hej, hej, hej! Dosti bo za danes vožnje, videl sem sveta precej. Hi, konjiček, hi, konjiček, hi, hi, hi! V dir poženi in me pelji hitro k zlati mamici. 1.12.9 IŠČEMO MEDVEDKA (Janez Bitenc) Iščemo, iščemo, iščemo medvedka: za pečjo, pod klopjo, kote vse pretaknemo. Iščemo, iščemo, iščemo medvedka: tu ga ni, tam ga ni, kje medvedek zdaj čepi? Našli smo, našli smo, našli smo medvedka. V Lenčkini posteljici naš medvedek sladko spi. 1.12.10 MEDVEDEK NA MOSTIČKU (Janez Bitenc) Ko medvedek gre v gozdiček, mora čez lesen mostiček, čez mostiček nad vodo, v njej srebrne ribe so. Na mostičku se ustavi in drobtinice pripravi. meče v bistro jih vodo, ribice jih pojedo. Zadovoljen odkoraka, v gozd, kjer jagoda ga čaka. Sladka, rdeča jagoda, ki medvedka okrepča. 1.12.11 MEDVEDEK Z BALONČKOM (Janez Bitenc) Medvedek naš je priden bil, priden bil, priden bil, zato balonček je dobil, balonček je dobil. Zapihal veter je močno, je močno, je močno, oba sta splavala v nebo, sta splavala v nebo. Presneta reč! Le kaj bo zdaj, kaj bo zdaj, kaj bo zdaj, če medota ne bo nazaj, nikoli več nazaj? 1.12.12 MEDVEDJI ORKESTER (Janez Bitenc) Poglejte, poglejte zdaj čudo sveta, medvedji orkester za ples vam igra. Fijuju, fijuju, tra, ra, ra, ra, cingel, cin, cin, za ples vam igra. Oglasi se flavta, trobenta in bas, činele in boben, zdaj kratek bo čas. Fijuju, fijuju, tra, ra, ra, ra, cingel, cin, cin, zdaj kratek bo čas. Vrte se medvedki, jih pete srbe, vrte se, vrte se do belega dne. Fijuju, fijuju, tra, ra, ra, ra, cingel, cin, cin, do belega dne. 1.12.13 MEDVEDKA (Janez Bitenc) Prišel medvedek k bratcu v vas. cel dan sta se igrala. Lovila in skrivala se, skakala in smejala. Ko luna je pokukala, sta šapi si podala in rekla: ko bo sonce vzšlo, se bova spet igrala. Tako je šlo iz dneva v dan. Zdaj šolska klop ju čaka; če bosta pridna, bosta oba medvedja učenjaka. 1.12.14 MEDVEDKOVO KOSILO (Janez Bitenc) Kaj na skuham za kosilo? Sladke koreninice? Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne! Rdeče gozdne jagode? Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne! Gobjo juho, kračo suho ali zeljnato prikuho? Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne! Rdeč korenček, borovnice ali jabolčne sladice? Ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne! Jaz bi lizal turški med ali češnjev sladoled! 1.12.15 PLEŠI MEDO (Janez Bitenc) Pleši medo, pleši medo, medved godrnjavček, pleši medo, pleši medo, medo moj plesalček. Skoči medo, skoči medo, medved godrnjavček, skoči medo, skoči medo, medo moj skakalček. Dvigni levo, dvigni desno, medo godrnjavček, pa ne drži se tak resno, medo ti moj rjavček. 1.12.16 PO MED (Janez Bitenc) Na voziček prazen lonec so medvedki naložili in potem kot blisk k čebelnjaku so zavili. Se s čebelami menili in kupčijo so sklenili. Segli si v roke, lonec z medom napolnili. S polnim loncem na vozičku hitro so domov krenili, no, in kaj doma? S sladkim medom se gostili. 1.12.17 MUCA MRMRJAVKA (Janez Bitenc) Muca Mrmrjavka, miško je lovila, miška z dolgim repkom, v lonec je skočila. Muca pa pred loncem je sladko zaspala, miška, smuk iz lonca, ven je odskakljala. »Pa me ni več v loncu. To ti je uganka!« Prav je grda muca, mucica zaspanka. 1.12.18 TRI MUCE ŠLE SO NA POTEP (Janez Bitenc) Tri muce šle so na potep, oj, tralali, oj, tralala, je prvi stopil volk na rep, oj, tralalila la. Gre druga po stezici peš, oj, tralali, oj, tralala, jo v tačko zbode boter jež, oj, tralalila la. V drevo se tretja zaleti, oj, tralali, oj, tralala, velika buška zraste ji, oj, tralalila la. Pridirjal je zdravnik Mačkon, oj, tralali, oj, tralala, in vsaki muci dal balon. oj, tralalila la. 1.12.19 POLŽEK SLINČEK (Janez Bitenc) »Polžek Slinček, polžek Slinček, kliče te prijatelj Binček. pridi hitro ven iz hiške in pokaži mi rožičke.« »Fantek Binček, fantek Binček, tukaj je tvoj polžek Slonček. Ker mi nisi strl hiške, rad pokažem ti rožičke.« Polžek zlezel je iz hiške in pokazal je rožičke. Binček pa, naš korenjak: »To ni polžek, to je spak!« 1.12.20 BINČEK IN KOS (Janez Bitenc) V gozdu skače črni kos z vejice na vejo, žvižga, poje, vselej bos, tam za živo mejo. Binček pa na travici bele ovce pase, gleda svoji kravici sredi sončne jase. Potlej vzame žvegljico, k ustom jo pristavi in zapiska pesmico kakor kos v goščavi. 1.12.21 GOSAK IN GOSKE (Janez Bitenc) Dve taci rumeni in kljun je prav tak, po trati stopica ponosno gosak. »Ga, ga, ga, ga, ga,« kriči na ves glas! »Ste spet ušle, goske? Ne grem več po vas! Le naj vas popade sosedov pes Rok, same boste krive, če jok bo in stok.« Pritekle so goske: »Zdaj spet smo doma! Ne jezi gosak se, ga, ga, ga, ga, ga!« 1.12.22 KOS (Janez Bitenc) V grmu sedim, ves dan žgolim, ptičice drobne peti učim. Vse že pojo v zboru lepo; vrabčku pa pesem noče v uho. Ptič nagajiv, ves dan sred njiv, poje po svoje čiv, čiv, čiv, čiv… 1.12.23 KRALJIČEK (Janez Bitenc) Na vsakih sedem let bel otok se pojavi in prileti galeb, na stražo se postavi. In straži noč in dan, ženici svoji streže, ki v toplo gnezdece srebrno jajce leže. Iz jajčka se zvali srebrni morski ptiček, mu pravijo ljudje, to je galeb – kraljiček. 1.12.24 KUKAVICA (Janez Bitenc) Ku, ku, ku, ku, nam ptiček prepeva, ku, ku, ku, ku, pomlad je že tu! Ku, ku, ku, ku, iz gozda odmeva, ku, ku, ku, ku, že kukavce glas. 1.12.25 LABODA (Janez Bitenc) Kot dve jadri, beli jadri, tam na sredi jezera, dva laboda kakor v sanjah po gladini plavata. »Je še kdo na svetu srečen kakor danes sva midva? Toplo sonce nama sije, veter božajoč pihlja.« To sta šepnila laboda in sta dalje jadrala, do noči, ko v mesečini sta v pristan zaplavala. 1.12.26 PETELINČEK IN PUTKE (Janez Bitenc) Petelinček kikiriče, svoje putke skupaj kliče: »Hitro semkaj pritecite, zlato zrnje pozobljite!« »Ko, ko, ko,« in so pritekle, niti hvala niso rekle. Brž so zrnje pozobale in veselo odcapljale. 1.12.27 PTIČJE DREVO (Janez Bitenc) Na skalnati otok priletel je ptič in spustil je zrno na tla. Iz zrna je zraslo visoko drevo, visoko, tja gor do neba. Med vejami gnezdi na stotine ptic, ki vse tako milo pojo, in ko jih zaslišiš, v trenutku zaspiš in sanjaš prečudno lepo. 1.12.28 RAČKA (Janez Bitenc) Glejte našo račko pisano plavačko. Z žabico se krega, ki se smeje z brega. Rega rega kvak, račka je junak. Žaba v lužo skoči rački repek zmoči. Potlej pa iz vode hudo račko zbode. Rega rega kvak... 1.12.29 VRABČEK (Janez Bitenc) Čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, kaj je vendar sredi njiv? Živ, žav, živ, žav, živ, žav, živ žav, vrabček je nepridiprav! 1.12.30 RIBIČ (Janez Bitenc) Živel je ribič lep in mlad, nekoč je šel na lov. Tri koše ribic je ujel in priveslal domov. Ko s košev strese jih na tla, se ena oglasi: »Če ribič, me pustiš živet, me pomnil boš vse dni.« Je vrgel ribico v vodo, glej, čudo se zgodi, kot zvezda lepa deklica pred ribičem stoji. 1.12.31 O ZELENEM, RUMENEM IN BELEM ZAJČKU (Janez Bitenc) Iz brloga gre lisica. medved liže sladki med, a za urno veverico, lešniki so slastna jed. En, dva, tri, en dva, tri, zdaj mižiš ti. Najlepšo hišico ima naš pridni beli zajček, se sveti vsa, kot bi bila iz čistega zlata. Tra, la, la, la, la, la, la, la, tra, la, la, la, la, la, la, se sveti vsa, kot bi bila iz čistega zlata. 1.12.32 MIHA IN ŽABA (Janez Bitenc) Dežek pada, dežek gre, žaba kuka iz vode. Miha k vodi je prišel, žabico bi rad ujel. Žaba fantka se boji, v lužo skoči, pa je ni. 1.12.33 ŽABEC KUKEC (Janez Bitenc) Rega, rega, rega, rega, rega, rega, kvak, kvak, to, kar jaz vem, to, kar jaz znam, to zares ne zna vsak. Krasno brenkam na kitaro, sem med pevci prvak, rega, rega, rega, rega, rega, rega, kvak, kvak. Zdaj z menoj veselo pojte, da se sliši preko mlak, rega, rega, rega, rega, rega, rega, kvak, kvak. 1.12.34 MRAVLJA IN POLŽ (Janez Bitenc) Mravlja, mravljica iz mravljišča kukala, mravlja, mravljica, kaj je videla? V travi, travici leze, leze, čudna stvar, v travi, travici polžek samotar. Jojme, jojmene, kaj če zleze na goro? Jojme, jojmene, potlej bo hudo. Mravlja, mravljica, v luknjico je smuknila, mravlja, mravljica, polžku je ušla. 1.12.35 PIKAPOLONICA (Janez Bitenc) Ko se je sonce zjutraj zbudilo in so zapeli ptički povsod, pikapolonca očke pomane in se odpravi urno na pot. Leta na trave, bilke in rože, z bele marjetke vzpne se na mak. Ko pa jasminov grm obleze pikapolonco vabi še slak. Tu je obstala, premišljevala, komu naj nese srečo in kam. Že je zletela, k Janji se usela in ji je rekla: »Srečo ti dam.« 1.12.36 NA POTEPU (Janez Bitenc) Naš kuža švrk in muc brkač k potoku sta krenila in hov, hov, hov in mjav mjav mjav, sta račke prepodila. Potem sta naglo šla naprej, za polje sta zavila in hov, hov, hov in mjav mjav mjav, sta zajčka preplašila. Ko v gozd junaka pelje pot, se v volka zaletita, nič več hov, hov, nič več mjav, mjav, kot blisk domov zbežita. Zares, najlepše je doma, spoznata potepuha, potem ko mleko muc dobi, naš švrk pa košček kruha. 1.12.37 ŽIVALI (Janez Bitenc) (Kvak, kvak...) Žaba, žaba rega , tudi jaz bi regal, kakor ti, a me lahko naučiš, žaba rega, žaba rega, rad bi regal kakor ti , daj nauči, daj nauči, tudi mene regati, daj nauči, daj nauči, tudi mene regati. (skačeš) Zajček, hej, zajček, ustavi se, tudi jaz bi rad tako skakal, nauči še mene tako skakati, prosim. Dolgouhec, dolgouhec, rad bi skakal, kakor ti, daj nauči ,daj nauči, tudi mene skakati, daj nauči, daj nauči, tudi mene skakati. (mjav, mjav) Muca, prosim, muca, prosim, nauči še mene tako lepo mjavkati, tudi jaz bi tako mjavkala. Muca maca, muca maca, rad bi mjavkal, kakor ti, daj nauči, daj nauči tudi mene mjavkati, daj nauči, daj nauči tudi mene mjavkati. (ia, ia..) Osliček, hej, osliček, daj nauči, daj nauči še mene rigati, hej osliček, hej osliček, rad bi rigal kakor ti, daj nauči, daj nauči tudi mene rigati, daj nauči, daj nauči tudi mene rigati. 1.13 POMLADANSKO KOLO (Janez Bitenc) Rajajmo, rajajmo zdaj na livadi, rajajmo, rajajmo v topli pomladi. Sonce pozdravlja nas, zvončki cingljajo, zlate trobentice k plesu igrajo. V vejah se zbirajo pevci krilati, murni pa godejo spodaj na trati. Rajajmo, rajajmo zdaj na livadi, rajajmo, rajajmo v topli pomladi. 1.14 POMLADNA (Janez Bitenc) Na polju rožice cveto, na drevju pa ptički pojo, z neba nam sveti sonček zlat, že prišla je k nam pomlad. Iz gozda sem pa znani glas naznanja, da prišla je v vas spet drobna, mila kukavca, srca moj'ga ljubica. 1.15 VESELA POMLAD (Janez Bitenc) Cin, cin cin, cin, cin, cin, cin, cin, cin, se zvonček na trati oglaša, cin, cin cin, cin, cin, cin, cin, cin, cin, pomladi v pozdrav cinglja. Tra, ra, tra, ra, tra, ra, ra, ra, ra trobentica v zlati oblekci, tra, ra tra, ra, tra, ra, ra, ra, ra zaspančke budi iz sna. Čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, na vejah zbor ptičkov prepeva, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, čiv, in škorčki so spet doma. 1.15.1 JASLICE (Janez Bitenc) Tu je hlevček, v hlevčku jasli, v jaslih Jezušček leži. Tu Marija in svet Jožef nad družino sveto bdi. V kotu kravca in osliček v jasli se ozirata, s toplo sapo v mrzlem hlevčku božje dete grejeta. A na mahu so pastirčki, bele ovce pasejo, hodijo po belih stezah, k hlevčku s čredo stopajo. In pred hlevčkom na kolenih božje dete v jaslih zro, roke sklepajo k molitvi, ga za srečo prosijo. 1.15.2 PASTIRČKI K HLEVČKU SO PRIŠLI (Janez Bitenc) Pastirci k hlevčku so prišli in Jezuščka vprašali: Si lačno detece, povej? Ne, nisem lačno, ne! Pastirci k hlevčku so prišli in Jezuščka vprašali: Si žejno detece, povej? Ne, nisem žejno, ne! Pastirci k hlevčku so prišli in Jezuščka vprašali: Te zebe detece, povej? Ne zebe me, res ne! Pastirci k hlevčku so prišli in Jezuščka vprašali: A kaj bi rado, nam povej! Le vaša srca si želim, da zame bi gorela, da zame bi živela, le vaša srca si želim… 1.15.3 SO PTIČKI PRILETELI (Janez Bitenc) So ptički prileteli iz vseh strani neba, so k Jezuščku se useli, veselo žvrgoleli: Je rojen Kralj sveta. Potem so odleteli na vse strani neba, in vsem po svetu peli in vsem so žvrgoleli: je rojen kralj sveta. So ptičke poslušali na vseh straneh neba, potem so z njimi peli, so z njimi žvrgoleli: Je rojen Kralj sveta. 1.15.4 SVETI TRIJE KRALJI (Janez Bitenc) Iz vzhodnih dežel, kjer sonce gor gre, na pot se odpravijo kralji trije. Jim zvezda z neba kazala je pot, do hlevčka, kjer rojen je Jezus Gospod. Pred hlevčkom stoje in molijo ga, in dajo mu mire kadila, zlata. 1.15.5 TRIJE PASTIRCI (Janez Bitenc) Trije pastirci so prišli, trije pastirci z lučkami; so jih prižgali Jezuščku, božjemu detecu. Trije pastirci so prišli, trije pastirci z ovcami; so jih prinesli Jezuščku, božjemu detecu. Trije pastirci so prišli, trije pastirci s piščalkami; so zapiskali Jezuščku, božjemu detecu. Detece božje gledalo, detece božje poslušalo; milo se nasmehnilo je, sladko zaspalo je… 1.15.6 V BETLEHEMU ZA GORO (Janez Bitenc) V Betlehemu, v Betlehemu, za goro, za goro, božje dete je rojeno za goro, zagoro. V hlevu majhnem, v hlevu majhnem, prav bridko, prav bridko, božje dete zajokalo prav bridko, prav bridko. Prileteli, prileteli so z neba, so z neba angelci in mu zapeli so z neba, so z neba. Tam na slamci, tam na slamci prav sladko, prav sladko dete se je nasmejalo, prav sladko, prav sladko… 1.15.7 V HLEVČKU NA SLAMICI (Janez Bitenc) V hlevčku na slamici Jezušček spi, le tiho, le tiho, da se ne zbudi. Ob jaslih pa mati Marija Kleči, in svetega sinka za roko drži. Svet Jožef pa v kotu pri kravci stoji, za sveto družino si dela skrbi. Mu angel prišepne: zdaj hitro na pot, saj Jezuščka išče hudobni Herod. 1.15.8 ZVONOVI ZVONIJO (Janez Bitenc) Zvonovi zvonijo, ljudje pa hitijo na gričke, kjer cerkvice bele stoje. Zvonovi zvonijo in božič slavijo, iz cerkvic na gričkih pa orgle done. Zvonovi zvonijo, se pesmi vrstijo, ki Jezuščka v hlevcu slave in časte. Zvonovi zvonijo, ljudje pa hitijo domov, kjer po hišah krope in kade. Zvonovi molčijo, nič več ne zvonijo. je sveti mir legel na bele steze… 1.15.9 DEDEK MRAZ I. (Janez Bitenc) Stari dedek z belo brado, stari dedek, dober mož, vsi te čakamo veselo, da prineseš zvrhan koš. Tinčku konja, Jani punčko, Tončku žogo, Mihcu vlak, Janezu trobento zlato, da bo trobil kot vojak. Jurčka našega se spomni, revček v postelji leži, zdravja, dedek, mu prinesi, da bo srečen on in mi. 1.15.10 DEDEK MRAZ II. (Janez Bitenc) Davi zarana pobelil je sneg, travnike, polja, doline in breg. In že dedek Mraz zapregel v sani konjičke je tri pa hajd, v našo vas. Koše igrač in slaščic za cel vlak dal je otrokom prijazen možak. Zdaj pelje ga pot kot veter naprej, po svetu brez mej, na jug in na vzhod. 1.15.11 DEDKU MRAZU V SLOVO (Janez Bitenc) Na koncu pa pesem veselo, zapojmo zdaj vsi iz srca in dedka pozdravimo smelo, saj vemo, da rad nas ima. Kraguljčki veselo cingljajo, ko pelješ se v snežne gore, snežinke pa ti šepetajo vse naše najboljše želje. 1.15.12 JURČEK IN SNEŽENI MOŽ (Janez Bitenc) Jurček bere, bere, bere, zre na tablo, se poti. Komaj črke skupaj spravi in prebere: »HUDA ZI…« »In naprej!« učitelj reče: »Kje pa sta še črki dve?« Jurček misli, misli, misli, pa z jezička mu ne gre. Mož sneženi z glavo kima, v razred kuka, se jezi. »HUDA ZIMA!« brž prebere, fant pa od sramu zardi. 1.15.13 LEDENE SVEČE (Janez Bitenc) Temni oblaki, mrki možaki prevlekli so zimsko nebo. Sonce zakrili, potlej spustili so kapljice k nam, na zemljo. Kaj so zaspale kapljice male, po stenah nič več ne polze? Niso zaspale, tu so ostale, zdaj v svečah ledenih žive. 1.15.14 NA SANEH (Janez Bitenc) Cin, cin, cin, cin, cin, pojejo kraguljčki, cin, cin, cin, cin, cin, v breg drse sani. Hop, hop, hop, hop, hop skačejo konjički, hop, hop, hop, hop, hop joj, kako leti. Dober dan snežak, ptičke, srne, zajčki, mi pa kar naprej v bele zimske dni… 1.15.15 OJ, DOBRI DEDEK MRAZ – Janez Bitenc Prišla je zima, z zimo sneg in s snegom dedek Mraz. Zapregli palčki so sani se pripeljali v vas. Tu že čakali malčki so in peli na ves glas: Smo komaj pričakali te, oj, dobri dedek Mraz. 1.15.16 PESMICA O SNEGU / ZIMSKA (Janez Bitenc) S sivih oblakov na dol in breg pada, pada beli sneg. V toplih kožuščkih in na saneh, malčki drse po belih tleh. V bregu za hišo snežak stoji, malčke gleda, govori. Padaj, le padaj beli sneg, da bo na bregu vrisk in smeh. 1.15.17 PRVI SNEG (Janez Bitenc) Zjutraj, ko še mucek spančka, že po vrtu skače Ančka. Danes je res dobre volje, saj je sneg pobelil polje. Ves dan se lovi po snegu, sanka z Mihcem se po bregu. Lica jabolka so rdeča, nosek njen ledena sveča. Ko pa lunica posije, punčka v kožuh se zavije. Ena, dve in naša Ančka v topli posteljici že spančka. 1.15.18 SNEŽENI MOŽ (Janez Bitenc) Tinček in Tonček pa Jurček z vasi, kepe valijo, vsem trem se mudi. Tukaj so noge in tole je trup, še glavo in roke pa možek bo vkup. Pisker na glavo, korenček za nos, strgane čevlje, da mož ne bo bos. Zdaj, ko gotov je zarajajmo vsi, možek sneženi naj dolgo živi! 1.15.19 NA VRTILJAKU (Janez Bitenc) Vrti, vrti, vrti, se vrtiljak, vrti, na vrtiljaku pa medvedek naš sedi. Oho, oho, oho, kako je to lepo, voziti se okrog in plavati v nebo. Stoji, stoji, stoji, zdaj vrtiljak stoji, medvedku pa se zdi, da se ves svet vrti. 1.15.20 (Janez Bitenc) Vrti se, vrti vrtiljak, pelji nas pelji, hitro kot vlak. Jurček voznik bo, Tone piskač, karte bo ščipal Drago nergač. Vstopite, prosim! Drago kriči, Tone že piska, Jurček vrti. Metka se smeje, maha z roko, Marko pa vpije: to je lepo! 1.15.21 DEŽEK (Janez Bitenc) Zdaj na nosek, zdaj na glavo, zdaj na strehe, na zemljo. Skačem, plešem kot vrtavka, da nihče ne zna tako. Kdo me zdaj še ne pozna? Droben dežek sem, z neba! 1.15.22 URA (TIKA – TAKA) (Janez Bitenc) Tika, taka, tika, taka, bim, bam, bom, bim bam bom! Kje se Jurček zdaj mudi, dobro uro že skrbi. Tika, taka, tika, taka, bim, bam, bom, bim bam bom! Zdajci vrata se odpro, glej jo, Jurčkovo glavo. Tika, taka, tika, taka, nič več bim, nič več bom! Jezna ura reče »buh«, čakaj Jurček potepuh! 1.15.23 KAM, BARČICA KAM? (Janez Bitenc) Kam, barčica, kam, čez morje široko, čez morje globoko? kam, barčica, kam? Naj s tabo veslam, čez morje široko, čez morje globoko? Naj s tabo veslam? Stoj, barčica, stoj! čez morje široko, čez morje globoko me vzemi s seboj! 1.15.24 NA POT (Janez Bitenc) Že sinja barčica drsi, drsi po modri vodi, ji sonce kaže pravo pot, da nikdar ne zablodi. Jo vodi pot na otok bel, na otok bel v daljavi, tam zlata ribica živi, ki malčkom zgodbe pravi. 1.15.25 V PRISTAN (Janez Bitenc) Zdaj pa grem, je ribica rekla in skočila je v vodo mi pa smo ji pomahali in smo kukali za njo. Takšnih zgodbic pa še nikoli, kot smo čuli jih ta dan, to smo rekli in zapluli s sinjo barčico v pristan. 1.15.26 MLINČEK (Janez Bitenc) Ob potoku melje mlinček, tiki, tiki, tiki, tak. Zraven njega fantek Binček, mojster mlinar, korenjak. Hitro melji! Binček reče, tiki, tiki, tiki, tak. Metka nam potičko speče, takšno, da je nima vsak. Mlinček zmlel pšeničko v moko, tiki, tiki, tiki, tak. Mi s potičko na poroko k teti Marici v Beljak. 1.15.27 POTOČEK I. (Janez Bitenc) Potoček, postoj in poglej, kje domek je tvoj, mi povej. Moj domek je tam, pod goro, kjer ptički veselo pojo. Zakaj pa nemirno hitiš, od doma in ptičkov bežiš? Saj vrnem se spet pod goro, ko dežek namoči zemljo. 1.15.28 POTOČEK II. (Janez Bitenc) Že sončece sije, potoček se vije, čez travnike, polja, utira si pot. Ko teče po trati se s cvetko pobrati, pa vpraša kam gre in kod. »Ves dan se sprehajam, po travniku rajam,« metuljček mu de in želi srečno pot. 1.15.29 STEKLENI GRAD (Janez Bitenc) Na dnu morja steklen je grad, steklen je grad, a grad zapira tisoč vrat, tisoč vrat. Kdor bo odklenil tisoč vrat, vseh tisoč vrat, bo v gradu našel skrit zaklad, skrit zaklad. 1.15.30 ŠKRATEK COPATEK (Janez Bitenc) Sem škratek Copatek, tra, la, la, la, la, če stegnem svoj vratek, sem velik za dva. Vas strižem, obrijem, počešem lepo, vam brke pristrižem in skodram brado. Po želji vam skrajšam predolge lase, jih v kite povežem kar mimogrede. 1.15.31 VLAK (Janez Bitenc) Po dolinah in livadah, skozi gore in čez reke vozi, piska in sopiha, kakor s pipo stari Miha. ves zavit je v siv oblak, Tjažek pravi: to je vlak! Hitro, še hitreje pelji, stara mama me že čaka! Metka prosi in vzdihuje, vlakec pa, kot da jo čuje. Že potegne in zdrvi, Metka pa – na tleh sedi. 1.15.32 Z AVTOBUSOM K TETI (Janez Bitenc) Tu, tu, tu po cesti, trikrat naokrog, avtobus nas pelje k teti v zali log. Teta v zalem logu sedem putk ima, osem belih zajčkov in kozlička dva. 1.15.33 ROŽA NA SKALI (Janez Bitenc) Na skali roža je pognala, imela je biserni cvet, cvetela je morju in soncu, cvetela že mnogo je let. Je dete prišlo k sivi skali. pobožalo biserni cvet in v hipu je zraslo v junaka, a roža je morala umret. 1.15.34 BALONČEK IN SONČEK (Janez Bitenc) Moj dragi balonček, rumeni citronček, poleti visoko v nebo in zlatemu soncu prijazno naroči, naj spet nam ogreje zemljo. Je zletel balonček, rumeni citronček in soncu je rekel tako: »Hej, sončece zlato, pokukaj na trato, da malčkom bo našim toplo. 1.15.35 KJE JE LUNA (Janez Bitenc) Kje je luna, kje je luna, sonce se na glas jezi. Jaz bom vsak čas zatonilo, lune od nikoder ni. Hej, oblaček, hej, oblaček, ti poglej, kaj se godi! Mar zaspanka še ni vstala, ali druge ima skrbi? Je pokukal, je pokukal bel oblaček za goro in zaslišal in zaslišal luno tarnati tako: Jojme, jojme, jojme, jojme, zob modrostni me boli, danes bom doma ostala, zemlja pa naj bo v temi. 1.15.36 LUNA (Janez Bitenc) Tri dni in tri noči že lije in ne neha, pa luno zaskrbi, skrbi, kje našla bi se streha. Do kože mokra vsa jo mahne v trgovino, pa kupi si dežnik, dežnik in zlato pelerino. Tako opravljena po nebu se potika in sklene, da v dežju, v dežju ne gre več brez dežnika. 1.15.37 LUNA IN KLAVIR (Janez Bitenc) Se luna je ustavila, na zemljo je pogledala in slišala Alenčico, kako klavir igra. O, če bi znala jaz tako, kako lepo bi to bilo, bi poslušale zvezdice in rekle: ta pa zna! Do jutra je še dolga pot, zato le brž, le brž od tod. Se luna premaknila je in v noč zaplavala… 1.15.38 LUNA NA LADJICI (Janez Bitenc) Če rečem da, naj obvelja! Nocoj na pot se mi ne da. Če pa bi ladja tu bila, bi zaveslala prek neba, bi zaveslala prek neba. To slišale, to slišale, na nebu svetle zvezdice. So pripeljale ladjico, prelepo sinjo barčico. In lunica, in lunica je zaveslala prek neba. So zvezdice veslale z njo in vzklikale kako lepo! 1.15.39 LUNA SANJA (Janez Bitenc) Hude sanje, hude sanje luna je imela, da je v morje, da je v morje, bunk, štrbunk zletela. Ko so ribe, ko so ribe luno opazile, od veselja, od veselja so v en glas zavpile: Zlata žoga, zlata žoga, v morje je skočila, plavati jo naučimo, da ne bo utonila. Kakšna žoga, kakšna žoga, luna se zjezila, in se v hipu in se v hipu iz hudih sanj zbudila. 1.15.40 LUNIN ROJSTNI DAN (Janez Bitenc) So zvezdice se zbrale, skrivnostno šepetale: kaj naj bi za rojstni dan zlati luni dale. Menile so, menile, in so tako sklenile: rdeč klobuk za rojstni dan bomo ji kupile. So rdeč klobuk kupile. ga luni podarile. Rdeč klobuk za rojstni dan iz žameta in svile. Je luna vsa vesela klobuček si nadela. Z njim na pot za rojstni dan brž je pohitela. 1.15.41 LUNA ZASPANKA (Janez Bitenc) Ko zjutraj se vrne s poti, si luna budilko navije, da o pravem jo času zbudi in v mraku čez goro zavije. A včasih se tudi zgodi, da uro pozabi naviti, takrat pa kot muca zaspi, ko v službo bi morala iti. 1.15.42 MATJAŽEK IN LUNA (Janez Bitenc) Polna luna v sobo kuka, kjer Matjažek spi. Za ušesa ga pocuka, tole mu veli: En copatek je na stolu, drugi kdo ve kod. Hlače si za peč porinil, srajčko vrgel v kot. To je rekla polna luna in šla svojo pot, da pogleda, če več reda našla bo drugod. 1.15.43 MESEC RADOVEDNEŽ (Janez Bitenc) Pokukal je mesec z neba. Ku – ku, ku – ku, ku – ku, pokukal z neba, zagledal moža, ku – ku, ki pasel kozlička je dva. Se smejal je mesec z neba, ha – ha, ha- ha, ha – ha, se smejal z neba, kermožu ušla, ha- ha, sta bela kozlička oba. 1.15.44 MUCKI MONIKI IN ZVEZDICI LUČKI – Janez Bitenc Zvezdica, zvezdica, lučka z neba... Zvezdica, zvezdica, lučka z neba, o kako rada, o kako rada, Zzvezdica, zvezdica, lučka z neba, o kako rada bi k tebi prišla. 1.15.45 PETER IN LUNA (Janez Bitenc) Trka, trka Peter: striček, kje si bil? Rad bi pesmi pisal, pa peresa ni. Sveča ne gori mi, v peči ognja ni. Kaj počnem naj, striček? Reši me skrbi! Trka, trka Peter, luna se smeji, Petru pomežikne: pravi pesnik si! Peter moleduje, striček se jezi: pojdi brž, pokora, v hišo in zaspi. 1.15.46 ZVEZDICA V MORJU (Janez Bitenc) Pred mnogimi, mnogimi leti, je zvezdica padla z neba. In v vodi je potonila, zdaj sveti na dnu morja. Že mnogi so zvezdo iskali, a nihče je našel še ni. Poskusite srečo, otroci, morda jo najdete vi. 1.15.47 ZVEZDICA, ZVEZDICA, LUČKA Z NEBA... (Janez Bitenc) Zvezdica, zvezdica, lučka z neba, o kako rada, o kako rada, zvezdica, zvezdica, lučka z neba, o kako rada bi k tebi prišla. 1.15.48 ČUDEŽNA KRILA (Janez Bitenc) Onkraj gore, onkraj vode, zeleni valovi že tisoč let spe. Kdor jih zbudi, krila dobi, da z njimi kot ptica ves svet obleti. 1.15.49 KLOBUČEK(Janez Bitenc) Takšnega klobučka, kot ga jaz imam, ni nikjer na svetu, ni ne tu, ne tam. Če se z njim pokrijem, se mi vse smeji, dobro me poglejte, smejte se še vi. 1.15.50 MUZIKANTSKA (Janez Bitenc) Tra, ra, ra, ra, tra, ra, ra, godba v goste je prišla. Muzikanti, veseljaki, sami krepki so možaki. Miha na činele igra, Rok po bobnu ropota. Bam, br, bam, bam, bam, br, bam, kdor želi, naj pride k nam. ta, ki pridno je polento, v godbi bo igral trobento. Kdor bo pihal v bombardon, bo zaslužil en bonbon. Bumstadrija, bumstadra, kdor uči se, ta pa zna. Godba se je pomladila, nove godce je dobila. Zdaj pozor in ena, dva, naša godba vam igra. 1.15.51 NAŠA ČETICA KORAKA (Janez Bitenc) Naša četica koraka, strumno in veselo, drug za drugim, v ravni vrsti, zdaj gremo na delo, drug za drugim, v ravni vrsti, zdaj gremo na delo. Jurčku bomo pomagali, hišico zgraditi, da bo mogel svoje zajčke, pred lisičko skriti, da bo mogel svoje zajčke, pred lisičko skriti. Žiga, žaga, poje žaga, rom, pom, pom, kladivo, mi pa vsi najboljše volje, delamo marljivo, mi pa vsi najboljše volje, delamo marljivo.