Nixxon
|
OK, naslov ni ravno posrečen, upam pa, da se bo tu razvila neka mala debata okoli tega, kar me zanima. Kot vemo, obstajajo različni velikostni razredi avtosedežev: razred 0, 0-13kg, t.i. lupinica razred 1, 9-18kg razred 2, ... razred 3, mislim da se ji reče jahač No, zanimata me lupinica in pa razred 1. Gledal sem teste avtosedežev, ki so v enem združeni razred 1, 2 in 3, pa me varnost ni ravno navdušila, tako da sem jih takoj odmislil. Z ženo imava sinčka, kateri je sedaj star dobrih 5,5 mesecev, kmalu bo 6 mesecev. Je kar konkreten dojenček, visok okoli 70cm, težak pa okoli 9,6kg, +-. Trenutno ima mali lupinico od Römerja, babysafe plus. Super zadevica, dokaj ozka oziroma zelo školjkasto športna. Nič ne de, otrok ne tečnari ko se vozimo (če je lačen/zaspan izvzeto), rad zaspi v njej (samo med vožnjo). Gledal sem malo razna mnenja po internetu ter navodila uporabnika in prišel do teh ugotovitev: otroka NE dajemo več v lupinico ko ej težji od predvidene kilaže 13kg (kar najin še ni), oziroma ko mu glavica gleda čez zaščito za vrat na najvišji stopnji te zaščite (kar pa mu tudi še ne). Super, boste rekli. Niti ne. V čem je problem: mali ima nogice predolge, tako da, ko je v avtu (v nasprotni smeri vožnje), ga ovira originalen naslonjalni del avtomobilskega sedeža, ker mu nogice že gledajo malo čez, tako da jih mora imeti rahlo pokrčene (zaenkrat res res malo, ampak čez en mesec bo pa huje). Torej, teoretično in bognedaj da se zgodi, bi lahko v primeru prometne nesreče, kjer bi lupinico zabilo v zadnji del naslonjala sedežev, malčku poškodovalo nogice, polomilo,... Res da je sedež avtomobila oblazinjen, pa vseeno so sile pri trku lahko ogromne. Iz tega vidika je zame lupinica odslužila svoje in jo mora čimprej zamenjati naslednji sedež, razred 1. Zadnjič sva šla pogledat trgovino Čenča v Žireh, ter ga tam posadila v Recarov sedež, pa se je mali prav dobro počutil. Razmišljam pravilno? Je to dovolj velik razlog za zamenjavo avtosedeža? Jaz mislim da je, kaj pa vi? PS: Drugače je že na poti iz Nemčije (ebay) drug avtosedež, pravtako Römerjev (zelo dobri rezultati na testih), razred 1 z najboljšo kvaliteto oblazinjenja (Römer ima 3 različne kvalitete oblazinjenja pri vseh svojih produktih) Highline, resda rabljen, a vseeno zelo lepo ohranjen.
|