Inabambina
|
Pozdravljene! :) Sem povsem nova na forumu, zato upam, da tovrstno vprašanje še ni bilo zastavljeno. Zanima me, če ima morda kakšna (oz. kateri) od vas izkušnje z asocialnim dojenčkom? Sama imam pet mesecev in pol staro deklico, pri kateri sem pričela opažati, da izredno slabo sprejema neznane ljudi. To se je pričelo opažati že nekako pri treh mesecih, sedaj pa se le še stopnjuje. Zavedam se, da je največja težava to, da sva v večini pretežno sami, saj partner opravlja dve službi, babice so od našega doma precej oddaljene (svojega avtomobila nimam, sicer bi se z veseljem zapeljala do njih). Najina edina družba so poleg partnerja, ki je pogosto odsoten, le še kakšna prijateljica za sprehajanje z vozičkom, kar pa mala ponavadi tako ali tako prespi. V zadnjem času sem pričela malo več voditi na obiske, jih vabiti k nama, celo z avtobusom jo peljem, vendar se vedno znova pojavlja njeno nezaupanje. To nezaupanje izraža z jokom. Včeraj pa je to dseglo cel vrhunec, ko je sodelavka prišla na obisk s svojim (enako starim) fantkom, saj je malo popadel histeričen jok. Sicer je histerično jokati prenehala po kakšnih dveh minutah, vendar se je umirila šele, ko sva zapustili prostor v katerem je bila sodelavka z dojenčkom. Opazila sem tudi, da ni enako nezaupljiva do vseh ljudi, saj nekater lažje sprejme kot druge. Zelo težavno je, ker zelo slabo sprejema taščo in tasta, ki sta sicer zelo dobra človeka in imamo urejene odnose. No, razen tega da so v zadnjem času padli nekateri očitki, da zagotovo ne delam nekaj prav, ker ju pač ne sprejme. Zelo si želim, da bi bila mala bolj družabna, če že to ne, pa vsaj toliko, da nebi tako stresno doživljala stika z ljudmi. Tudi sama kot otrok nisem bila pretirano družabna (po pripovedih moje mame), vendar se mi zdi situacija res že nekoliko zaskrbljujoča. Moram pripisati, da je bila malčica zelo zaželjen otrok in se z njo resnično rada ukvarjam. Zavedam se, da se ne da nič na silo, tudi o tem, da se (v kasnejši starostni dobi) lahko pojavi nezaupljivost pred tujci sem že nekaj prebrala v knjigah, vendar nič konkretnega, kako se spopasti s to težavo. Večina me jih skuša odpraviti s standardnim "bo že bolje", meni pa to nekako ne zadošča. Zelo bom vesela, če se bo našla/našel, kdo s podobno izkušnjo, da bi lahko malo opisal/a, kako so se spopadli s to težavo, saj si zelo želim, da bi mala čimprej prešla čez to stisko. Najlepša hvala že vnaprej!:)
|