Gina
|
Domač krompir, popolnoma neškropljen je lahko velik ali majhen - vse to pa je odvisno od vrste krompirja, pa včasih resnično tudi malo od vremena, gnojenosti tal, vrste tal in podobnega. Razlika med škropljenim in neškropljenim krompirjem je ta, da neškropljenega prej napadejo bolezni in posledično izkoplješ (ne majhen ), ampak gnil, virozen, napaden krompir. Včasih napadenosti ne vidiš takoj, ampak ti ga dokončno "poje", napade v kleti. Krompir kupljen v trgovini je parkrat škropljen že na polju, potem pa še ko ga izopljejo, da jim zdrži čez zimo - sploh nima veze, da ga imajo v kontrolirani atmosferi, v vsakem primeru poštupajo. In mi to jemo. Bljak. Sama imam sicer premalo svojega krompirja za celo zimo, ker nimam dovolj velike njive, da bi še to v takih količinah pridelala ob dejstvu, da hodim v službo in nimam dovolj časa. Če pa bi mi čas dopuščal, bi najprej kar bi naredila, pridelala še popolnoma bio krompir v dovolj velikih količinah. Sicer pa redko kupujem zelenjavo kjerkoli. Večino ostale zelenjave jem sveže in sezonske, pa četudi živim v pasu slovenije, kjer je zelo kratka sezona in četudi to pomeni, da pozimi jemo več kolerabe, brstičnega ohrovta, korenja, motovilca in zelja. Kaj lepšega, kot da veš, da nekaj ni špricano 3x. Če bi mi eko živilo ponujali blizu, bi pa najbrž kaj tudi kupila. Vsekakor prej kot v trgovini.
|