sanosan
|
Jaz sem bila ravno prejšnji mesec na ac. Predhodno sem opravila ns in je izvid pokazal verjetnost za ds 1:139, tako da je bila ac brezplačna zaradi visoke verjetnosti. Kar se tiče samega posega, ni nič posebnega, z ultrazvokom najprej pregleda plod in ga izmeri, nato določi kje je največ plodovnice in nato z iglo (ni nič boleče, ker je igla tanka in hitro prebode vse plasti) odvzame plodovnico ob stalnem preverjanju s sondo ultrazvoka. Jaz sem po posegu en teden strogo preležala, drugi teden pa sem že kaj doma naredila. Splošno počutje po posegu je bilo normalno, kot da ne bi bilo nič, če ne prištejemo sem psihične vojne v mojih mislih. Meni so naredili hitri test in sem po enem tednu dobila izvide, da je s kromosomi vse ok, tako da smo bili hitro rešeni. Dokončni izvid pa je prišel tri tedne po posegu. Zakaj sem se odločila za ac: v prvi vrsti sem zaupala zdravnici, ki je delala nuhalno in ni bila ravno prepričana, da je vse vredu; nuhalna svetlina je samo verjetnostna metoda, dočim ac je določitvena. V drugo imam že dva otroka in sva se z mojim odločila, da ne bi obdržala, v primeru, da bi bilo kaj narobe (verjemite, ni bila lahka odločitev). Kar se tebe tiče, moraš sama pri sebi pretehtat, kaj ti kaj pomeni, kaj pomeni imet zdravega otroka, kaj pomeni imeti otroka z ds (meni osebno sam ds ne predstavlja nekega problema, vendar je to povezano tudi z drugimi zdravstvenimi težavami takšnega otroka), kaj v tvojem primeru pomeni meritev nuhalne in kakšna je verjetnost za napako (samo za primer, stara sem 30 let, sem bila na nuhalni pri 13 tednih in 5 dni, pa je pokazala meritev 3,1 in iz tega izračun verjetnosti 1:139), aja pa tudi to, da se na izvide čaka zelo dolgo, 2-3 tedne. Upam, da sem ti kaj pomagala. Če se boš odločila za ac, ti želim vse dobro po posegu in dobre rezultate.
|