sirenetta
|
Mi smo se tudi srečali s krčki že takoj po prihodu iz porodnišnice, torej že prvi teden! Pa smo ugotovili, da ima krčke od lakote! Ker mu moje mleko ni bilo zadosti, imela sem premalo mleka za nahranit takega korenjaka (ob rojstvu 4.020g). Smo začeli dajat občasno po potrebi dodatek, vendar krčki so ostali. Na koncu smo ugotovili, da niso krčki, ampak vetrovi in napenjanje. No zna bit, da so bili tudi krčki. Oboje torej. Pomagala je masažica trebuščka v smeri od otročkove desne proti levi (risanje kroga okoli popka in pa pod popkov risanje spiral navzdol). Predvsem je pomagalo doooobro podiranje kupčka po vsakem obroku, če se doji dlje kot deset minut pa obvezno tudi vmes (sicer zrak že zdavnaj prispe do črevesja še preden se lotite podiranja kupčka). In pomagal je čaj: JANEŽ iz lekarne, 3x na dan predpisano dozo. Nesladkan. Ga ima naš full rad, kot da bi vedel, da mu pomaga . Iz prehrane sem poskušala čimbolj izločit mleko in mlečne izdelke (črtala sem jogurte, mleko, edino sir sem pustila in maslo). Tudi če ne gre za alergjo mleko in ml. izdelki so znani po tem, da napenjajo. V MŠ svetujejo največ pol litra ml. in ml.izdelkov na dan, raje pa še manj. Vsaj prve mesece. Iz prehrane sem prav tako izločila kruh, ki je tudi znan po temu, da napenja. Ugotovila pa sem, da "izsušen kruh" ne napenja, tako da sem si veselo pekla tosate v toasterju, pustila sem jih čimdlje, da je bil kruh čimbolj suh in hrustljav. Pa prepečenec je bil tudi ok. Glede ostalega: nobeno sveže sadje, nobene surove zelenjava, razen zelene solat in radiča, absolutno nič fižola, cvetače, kave, čokolade,... No, po mlečnih izdelkih in kruhu ga je najbolj napenjalo. Pa po pomarančah, jabolkah in čokoladi. Po dveh mesecih je bilo bolje. Sedaj ima tri mesece in je v redu, sicer če res pretiravam s kruhom, se zgodi, da ima sluz v blatu. Čokolado in belo kavo ter mleko pa dobro prenaša . Nekje sem brala (tu na RR), da so krčki in napenjanje lahko tudi poseldica prenajedanja, tako da če imaš veliko mleka in tvoja pupika rada intenzivno čuča, bi lahko bilo tudi od tega. Recept: več manjših obrokov. Isto sem brala tudi, da "stes" lahko povzroči ali pa ojača krčke, tako da se svetuje mirno okolje in čim manj dražljajev iz okolja (muzika, tv, glasno pogovarjanje,...) tam, kjer se nahaja večino časa otrok. Mi smo našega čez dan preselili iz dnevne sobe raje v spalnico v njegovo posteljico. Vrata seveda odprta in eno uho/oko skozi na preži. Vendar je imel mir tam. In mu je pasalo, je začel več spat, bolj miren in zadovoljen je bil. Nad posteljico smo mu naštimali glasbeni vrtiljak z mirno glasbo in to ga je še bolj umirilo. Tudi stalna dneva rutina pomaga: dojenje, previjanje, kratka faza budnosti (v svoji posteljici) in spanje in spet od začetka. Srečno .
|