Ursi2
|
Starejši sin je star 3,5 let (februarja bo 4). Zelo se zanima za veelikoo stvari, zakon so gasilci astronavti, vesolje, živali, avti, vlaki, delovni in kmetijski stroji. Pač tipični fant. Zelo je tudi navdušen nad plezanjem, poganjalca itak obvlada, kolo tudi vozi brez pomožnih koleščk. Veliko smo skupaj, veliko smo zunaj, poskušava ga spoznavati z azličnimi stvami, mu razlagama stvai, kako delujejo, zakaj je tako, vedno je z nama, ko delamo okrog hiše, ko npr menjava gume na avtu, mu pomaga, ko delam na vrtu mi pomaga, ..... Pač, poksušama ga vklučevati zraven, seveda če pokaže željio oz zanimanje. Tudi kuhat želi pomagat. Velikokrat že pripravlja stvari za zajtrk . (seveda pri štedilniku ni sam), ali pa če pečemo palačinke, pripravi posodo, moko, mleko,... Tudi zelo redko gre k starim staršem sam. živimo v isti hiši, ločeno gospodinjstvo. Lahko samo odpre vrata in gre v spodnej nadstropje k njima. Pa nima skoraj nikoli želje. pa ga vprašama ali mu rečeva, po noče. Po eni strani je zelo samostojen, ko smo kje, kjer mu je res zanimivo, p atudi če je veliko ljudi, čist pade not in se zatopi in gre in mu sploh ni važno, a sma zraven oz za njima ali ne. Po drugi stani pa je zelo nesamozavesten in tudi nesamostojen. Vedno se je treba z njim ukvarjat (mlajši, ki je star 1,5 se veliko bol sam zaigra),predvsem pa me skrbi to, ker tudi ko pridema kam, kjer mu je znano, in je skoraj domač, res abi precej časa, da se sprosti (recimo pri mojih starših, pri sosedih,..) se stiska k meni ali mojmu pa za roko drži in mu je nerodno in nobeden ga ne sme nič vprašat. OK, to tudi zastopim. sam sem se pa že velikokrat pogovarjala z vzgojiteljico, da se mu vidi, da ve veliko stvari, da ga zanima veliko stvari, da kr požira vse, ka se dogaja okrog njega. aMPAK VKLJUći se pa v dogajanje skoraj nikoli ne. nPr. ko so v vrtcu risali sami sebe in so se vlegli na velik papir in so eden drugega obisali, je bil njegov list prazen, ker ni želel. Je baje skoz stal zraven in gledal, ni pa se vlegel, da bi ga obrisali. in tudi, ko smo imeli na koncu leta skupaj srečanje in so pokazali, kaj vse so delali med letom, ni hotel sodelovati. je rekla, da je vedno tako, pa tudi ko smo na kakih RD in se grejjo kake igre ali pa kaj pojejo, noče zraven. Tudi drugače je precej individualist in se rad igra sam. In sem razmišljala, če bi ga vključila na kako dejavnost npr. ples, judo, telovadbo,... da bi dobil malo samozaupanja ins e sprostil in začel sodelovati z drugimi. Ali mislite da je smiselno, ali ga pustim, pa da se počasi sporti in ko bo sam pokazal željo, da bi rad se nekam vključil. Čeprav vedno zelo z zanimanjem opazuje in se mu vidi na učkah da uživa, ko jih gleda Ne vem, kaj naj. SE opravičujem, ker sem tako zmedeno napisala. Hvala za kakršen koli nasvet ZDej
|