Katy78
|
Pri nas imajo tudi tako bolj hitro uvajanje. Sin bo konec leta star 3 leta in je šel zdaj prvič v vrtec. Prvi dan sem bila z njim 1 uro in mu je bilo fino, 2. dan sta mi vzgojiteljici rekli, da naj ga pustim samega 1 uro – v igralnico je zakorakal sam, vendar je potem začel jokat, ko je videl, da jaz grem, vzgojiteljicama se ni pustil vzeti v naročje (ni crkljivček). Pa sva se prej pogovarjala, da ga pridem iskat itd. in se je strinjal ampak vseeno, je še majhen in je jokal, ko sem šla. Tretji dan sem ga pustila za 2 uri, sem poslušala pred igralnico, niti minuto ni jokal, se je pa po besedah vzgojiteljice zadrževal v bližini vrat in čakal name in tudi v ples in druge dejavnosti ga niso uspele prepričat. Danes je 4. dan in bo ostal tam 3 ure, vključno s kosilom, jutri bo pa po moje ostal tam tudi na počitku. Včeraj je navdušeno zatrjeval, da bo danes šel v vrtec in tudi zjutraj je bil navdušen, v igralnico je šel sam, potem je pa spet jokal, ko sem šla. Jaz sem bila tudi presenečena, ker sem si predstavljala, da bom vsaj 2-3 dni z njim v igralnici ampak vidim, da je tale sistem boljši, no, vsaj za mojega otroka, ker, kolikor ga poznam, vem da bi se po 2-3 dneh navadil, da sem z njim v igralnici in bi to pričakoval, tako da bi bili potem po parih dneg spet na istem, kot smo bili zdaj, spet bi bilo hudo, morda celo huje. Jaz mislim, da catch uvajanja no toliko v tem, da je mamica dolgo časa skupaj z otrokom v igralnici ampak v tem, da otrok dojame, da ga pridejo starši iskat in ko to skapira, je veliko, veliko boljše. Je pa tudi tako, da velikokrat so starši, sploh mamice, veliko krive, da grejo otroci zjutraj s težavo v igralnico in da jokajo. Spomnim se, ko sem bila parkrat pri moji mami v vrtcu in so nekatere mame otroka predale vzgojiteljici in je otrok šel brez problema, potem pa so ga klicale nazaj, daj lupčka pa pomahaj itd. in seveda je otrok začel jokat. Ali pa so na dolgo in široko zjutraj debatirale z vzgojiteljico, namesto da bi zaprle vrata in šle, otrok pa je spet začel jokat. Da pa seveda ne zgubljam besed o vzgojiteljicah, nekatere (ne govorim na splošno, da ne bo šla katera v luft, ampak o parih primerkih iz vrtca, kjer je delala mami) so res »poden od podna«, če nimaš srca za otroke, ti nobena vzg. šola ali faks tega ne moreta dati. Jaz imam zaenkrat glede naših dveh vzgojiteljic dober občutek, upam, da me občutek ne vara. Jaz tudi mislim, da ne še obupat in da vztrajaj, nekateri rabijo manj, drugi več časa. Ne razmišljaj že po parih dneh da bi ga izpisala pa čeprav imaš to možnost, ker si doma. Kaj če je ne bi imela? Vsi otroci, ki hodijo v vrtec, so morali dati tole skozi, nekateri manj, drugi bolj stresno, na koncu pa velika večina zelo rada hodi. In tudi to, kar je rekla metulj333, drži, vzgojiteljica je meni rekla isto – bolje je, da otrok svojo stisko izrazi takoj, kot pa čez teden ali dva, ker da so taki otroci praviloma bolj bogi kot tisti, ki svoja čustva in stisko pokažejo takoj. Srečno – vam in tudi nam.
|