nialana
|
binabona, hja, "izognili" smo se tako, da odkar nimamo več kožnih ekcemov, pač še nismo bili pri pediatru . imamo pa namen iti prihodnji teden (že zmerit in stehtat se, če nič drugega), moj plan je pa tak: pediatrinji bom najprej povedala, da sem veliko kontradiktornega prebrala na temo cepljenja, in jo prosila, če mi lahko pove svoje strokovno mnenje (in ne tako, ki je zdravn. stroki vsiljeno z višjih inštanc).. kakršnokoli to že bo, bom rekla, da otroka še ne bi cepila, ker še hodimo na terapijo, bla bla, skratka, naj nam da še malo časa. in potem zavlačevala.. ker je cepljenje po zakonu obvezno (in te pediater mora cepit, sicer je v prekršku, ravno tako kot starš, ki otroka ne dovoli cepit), ne smeš nikoli pediatru direkt povedat, da nasprotuješ cepljenju, ker te bo potem verjetno prijavil - raje ga zasuj z vprašanji o sestavinah, stranskih učinkih cepljenja, naj ti priskrbi originalna navodila k cepivom in podobno.. skratka, daj mu vedet, da nekaj veš in da te skrbi za zdravje tvojega otroka. res je, kar si sama rekla: pediater ne sme otroka cepiti, dokler ima kak ekcem zaradi alergije oziroma dokler ni 100% zdrav (ker obstajajo t.i. začasne kontraindikacije za cepljenje) - žal se na ta način cepljenje samo začasno odloži. zakon o nalezljivih boleznih po novem sicer določa neke izjeme, kdaj se da cepljenju izognit tudi trajno, ampak je v praksi to rezervirano za najtežje primere. lahko si prebereš 22.a člen in naslednje (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200633&stevilka=1348). dovolj zgovorno, kako "neškodljivo" je cepljenje, pa je po moje to, da so v ZNB z novelo dodali tudi poglavje o odškodninski odgovornosti države (členi 53.a -53.f) - ampak če bi se mojemu otroku kaj zgodilo zaradi cepljenja, si lahko svoje tolarčke al pa evre nekam vtaknejo! skratka, naj zaključim. jaz sem se odločila, da svoje ne bom dala cepit - ker se mi zdi naša pediatrinja super, upam, da bom pri njej naletela na razumevanje in da nam bo dala "potuho". če pa ne, te pa nihče ne more prisiliti, da otroka cepiš, lahko te samo denarno kaznujejo. bom pa plačala. v vrtec in v šolo pa otroka morajo sprejeti, tako da te glede tega ne rabi skrbet. želim ti veliko sreče, tvoji pa veliko zdravja. poročaj, kako bo šlo pri pediatru. lp, nialana
|