Ancy
|
Dobro vprašanje, s katerim se mi na predavanjih zelo veliko ukvarjamo. Študiram namreč babištvo in vsem nam je že po 2-3h mesecih postalo da je praksa zelo drugačna od teorije, čeprav na praksi sploh še bili nismo. Že zdaj nas učijo, da bomo morali ustreči tžkim zahtevam 'sodobnih' porodnic, ki bojo zelo dobro seznanjene z načini in samim potekom poroda, temu primerno bodo tudi zahteve vse večje in večje. Problem pa se pojavi vsaj po mojem mnenju pri številu zaposlenih, saj naj bi bilo letos izredno veliko število porodov, število babic pa je ostalo nespremenjeno, kar pomeni, da se babica nemore maksimalno posvetiti porodnici. Cilj nas vseh je nuditi čim večjo pomoč in kar se le da olajšati porod, ampak vsi smo le ljudje in imamo 2 roki, najlažji (za babico) porod pa je če ženska leži na hrbtu, ker tako najlažje 'pride zraven'. Hoja pa je večinoma verjetno prepovedana z namenom. Kar se pa tiče teh sodobnih načinov poroda, se popolnoma strinjam da je porod čepe ali pa v vodi veliko lažji, saj novorojenčku omogočimo, da mu pri poti skozi porodni kanal pomaga še gravitacija. Zakaj se to še ne izvaja nevem? Mogoče v Ljubljani nimajo opreme, ali pa zaradi prej omenjenega števila zaposlenih na porodnem oddelku, upam pa da ko pride naša generacija na delo, da bomo lahko probali tudi kaj novega in marsikateri porodnici olajšali porod in da nas ne bojo ovirali 'starejši', ki o takih načinih poroda ne bojo tako poučeni, kot mi. Veliko si nas pa tudi ne upa probavati teh načinov poroda,npr. ne dolgo nazaj je predavala na naši šoli svetovno znana babica Ina May in je omenila, da če se dojenček zatakne z rameni, se porodnico enostavno obrne in se postavi na kolena, v pasji položaj in novorojenček kar sam od sebe spolzi ven, a se tega pri nas ne prakticira, ker recimo da nekatere babice tega ne vejo, druge pa si ne upajo probati, mi študentje pa sploh ne, ker smo pač študentje in ni dobro biti preveč brihten, če nimaš niti šole še dokončane pa te potem vsi gledajo postrani. No lahko pa vam dam samo nasvet, da se ne izogibajte študentov na praksi, ker so v marsičem (vsaj v novejših teorijah) bolje podkovani kot babice z dolgoletno prakso, morda vam omogočijo(mo) tudi lažji porod.......
|