Kerensa*
|
Eno vprašanje glede avtomobilskega zavarovanja oz. izplačila... Konkreten primer: Slovenski državljan, ki ni mladi voznik, gre z osebnim avtomobilom, ki je izključno v njegovi lasti in je zavarovano (obvezno in zelena karta), v BiH. Tam se vanj zaleti državljan BiH, ki ima prav tako vozniško dovoljenje, registrirano vozilo (samo obvezno zavarovanje) pa je v njegovi lasti. Vozilo slovenskega državljana je poškodovano, vendar vozno (vrnitev v Slovenijo torej ni vprašljiva), enako velja za vozilo BiH državljana. Kaj sledi? Moja logika je, da se na kraj nesreče pokliče Bih policijo, ki dogodek popiše in po potrebi fotografira. Vsakemu udeležencu naj bi pripadal tudi zapisnik. Slovenec se vrne v Slovenijo in s tem dokumentom uveljavlja na svoji zavarovalnici povrnitev škode. Vem, da traja dlje, ker je "v igri" tuji državljan (ki povrhu vsega še ni državljan EU), ampak glede na to, da je krivda določena za BiH državljana, je rezultat jasen. Logika nekoga drugega je pa "nekoliko" drugačna (menda govori iz izkušenj njemu poznanih oseb). Kot prvo - že priklicati policijo na kraj dogodka naj bi bila manjša umetnost, saj naj bi policija (ker je udeleženec državljan EU) svetovala, naj se udeleženca dogovorita sama (z euri ali BiH markami). V to nekako ne verjamem, poleg tega pa sem prepričana, da če vztrajaš, policija pač mora priti. Česa podobnega, kakor je pri nas "Evropsko poročilo", naj tam sploh ne bi bilo. Je to res? BiH policija naj enega izvoda zapisnika sploh ne bi dala državljanu EU, temveč naj bi se jim reklo, da ga lahko zahteva samo njegov odvetnik ali njegova zavarovalnica (to možnost še dopuščam). Namesto izvoda zapisnika naj bi ti napisali samo potrdilo o tem, da se je nesreča res zgodila - s tem potrdilom lahko menda zapustiš BiH, drugače ti na meji lahko poskusijo naprtiti marsikaj (vstopil s s celim avtom, odhajaš s poškodovanim). Ko naj bi v Sloveniji na svoji zavarovalnici uveljavljal odškodnino oz. popravilo, naj ti avta brez izvoda zapisnika ne bi vzeli v popravilo, kar pomeni, da bi moral najprej aktivirati (in plačati) odvetnika, da ta izvod dobi. In da ni nemogoče, da BiH policija tačas, preden odvetnik zahteva izvod, izgubi original (kakor, da se nesreča sploh ni zgodila). Če ti pa izvod že uspe dobiti, pa naj zavarovalnica ne bi popravila avtomobila, ker je krivec državljan države izven EU. Najprej naj bi dobili denar od njega, potem pa popravljali tvoj avto. Izterjati denar od nekoga, ki ničesar nima, je pa umetnost. Prej ti umreš. In vmes avto popraviš na lastne stroške. No, meni ne gre v račun, da bi bila BiH država z zakoni izpred kamene dobe. Kdo ima prav - jaz ali moj nasprotnik?
|