mamči
|
IZVIRNO SPOROČILO: Suzi* Mamči, a daš lahko kakšen utemeljen razlog za tvoje trditve? Zakaj pa alpsko mleko naj ne bi bilo za otroke? Evo moji utemeljeni razlogi. Kravje mleko je seveda za teličke, materino pa za . Dojenje je najboljše za otroka vsaj do 1. leta, če le- tega ni pa se naj dodaja adaptirano prilagojeno mleko vsaj do prvega leta, proizvajalec in nekateri pediatri pa odsvetujejo vnos kravjega mleka vse do 3. leta. No pa pustimo extreme. Alpsko mleko je seveda kravje mleko. Kravje mleko je pa po beljakovinski sestavi spremenjeno in zato manj primerno za otroke, vsebuje pa tudi preveč natrija kar obremenjuje ledvica... Bolj primerno bi bilo kozje mleko. Trajno alpsko mleko je najprej pasterizirano, nato homogenizirano, obdelano z ultra visoko temperaturo. Homogenizacija pomeni da je pod pritiskom stisnjeno skozi fino šobo, da se kapljice maščobe razpočijo. nao mleko kuhajo 20 min na 140 stopinjah in še ultrazvočno segrevajo do 150 stopinj. Kemično spremenijo mleko z lipolizo = razgradnja maščob in proteolizo= razgradnja beljakovin. S em postane mleko sterilno, obstojno več mesecev in ima tud precej spremenjen okus. Zaradi vsega tega je izdeklek prej "trajni mlečni izdelek", kot mleko. In tu pride že do dveh težav: 1. zaradi homogenizacije se večji mašč. delci razbijejo na tako majhne, da preidejo direktno v kri neprebavljeni in zato povzročajo: mašenje žil - arteriosklerozo, povešanje holesterola, trogliceridov, debelost...Cilj homogenizacije je ločitev mašč. od mleka = enakomerna razporeditev. To vidmo pri kuhi - ne naredi se maščobni klobuček na vrhu. 2. spremenjene beljakovine- krivec alergij (atopični dermatitis. Zaradi obdelave je mleko opustošeno, spremenjen mu je okus, obstojen je več mesecev zaradi sterilnosti (kar je edina dobra stvar postopka). iZDELEK JE ZARADi obdelave prešel iz zdravega v škodljivega, nekateri strokovnjaki celo smatrjo, da bi na tetrapakih moral biti napis o škodljivosti. Mleko tud ni več živo, se ne skisa na sobni temperaturi enostavno postane smrdljivo. Zarado opustošenja mu tud dodajajo kalcij - še ena varka, ker ga telo ne zkoristi ( dodajo mu kalcijev karbonat - po domače kreda). Pediarti ga priporočajo, ker premalo poznajo postopek predelave, ker je sterilno, se ne rabi prekuhat in še cenejše je. (odgovor članu Suzi*) Sem predčasno objavila sporočilo, ker prej mi je cel napisan text ven vrglo in sem še enkrat pisala.. No vsekakor nobenemu, kot sem že povdarila ne želim pamet soliti. Vsak pač dela tako, kot misli, da je prav. Bi še povedala, da trajnemu mleku bojda niso dodani aditivi. Vsekakor po logiki ob spoznanju same obdelave vidimo, da to mleko enostavno ni živo, uničene ali pa spremenjene so mu koristne in pomembne snovi. Vseeno kako je mleko. najidealnejše je pasterizirano, NEhomogenizirano, z 3.5 mlečne maščob. Bojda imajo tako mleko v Merkatorju. Sama sicer v beli kavi pijem alpsko posneto mleko, ker ga na avtomatu spenim, pa dajem sveže, 3,5 mm, prekuhano mleko. Če nič drugega glejte vsaj, da je mleko polnomastno, ker le takega otroci nujno potrebujejo za razvoj možganov in celega organizma in je tud super vir prepotrebnih kalorij v hitrem obdobju rasti in razvoja. L.P. SPOROČILA OBJAVLJAM, KER VEDNO ZAGOVARJAM SVEŽE MLEKO IN TU SO MOJA POJASNILA. Povdarjam, da se vsak sam odloči, kako in kaj. Opisala sem postopek (delček) predelave in sestave, ker pogosto je tema o mleku. Upam, da vam je text razumljiv in da ne bo spet kake kregarije Lepo noč...
|