Titty
|
Seven in ostale punce.... Veliko je pediatrov v Sloveniji,ki o sami otroški stomatologiji nimajo pojma (po domače povedano),saj to ni njihovo področje. In velike razlike v mnenjih so že po slovenskih občinah in regijah. To pa se dogaja ne samo v zdravstvu, ampak tudi na drugih področjih, kjer je en doktor pametnejši od drugega. ŽAL! Pediater leta pa je lahko razglašen zaradi veliko stokovnih znanj, kamor ni nujno,da sodi tudi stomatologija. Seven,prebrala sem tiste članke,kar si mi pripela, in rekla bi ti samo eno: veliko zobozdravnikov,ki so mnenja,da je fluor brez predmeten oz. celo škodljiv, spada v skupino zobozdravnikov za odrasle. Rada bi slišala mnenje ozaveščenega MLADINSKEGA zobozdravnika, saj le-ti vedo kaj je najboljše za OTROŠKE zobe in ti se tudi v praksi "tolčejo" z zobozdravniki za odrasle. Zobozdravniki za odrasle namreč odsvetujejo fluor,ker: - ko so se oni šolali, ni bilo te doktrine in niti raziskav,kako fluor vpliva na karies (danes pa je absolutno dokazano, da ga zmanjšuje!), - tudi tu je žal marketing, saj podzavestno se tudi oni bojijo,da jim bo število pacientov upadlo z zmanjšanjem kariesa (torej tudi tu gre za biznis), - in ker dejansko odraslim ljudem fluor ne pomaga pri kakovosti zobovja, vendar le pri ohranjanju obstoječega (recimo z zobnnimi pastami) - pri odraslem torej na samo kakovost zob se ne da več toliko vplivati kot pri otroku. Na otroške zobe torej lahko vplivamo le me mamice! Pediatri in zobozdravniki nam predpišejo tabletke Fluornatril, odločitev pa je na nas, ali jih bomo otrokom dajale...itak je pa tako z vsemi ostalimi tabletami, kapljicami in zdravili, a ne? Dejstvo je,da se mora fluor v otroškem organizmu kumulirati, da ga bo imel dovolj kasneje,za odraslo zobovje. Torej velja za tiste mamice,ki sedaj pravite, da imajo vaši otroci lepe zobke sledeče: prvi mlečni zobki so sedaj lepi,ker ste jih dojile, dodajale dovolj kalcija z mlekom, nič sladkorja itd. Kaj pa ko bodo otroci stari 20 let? A vas res nič ne briga,kakšne zobe bodo imeli vaši 20-letniki? Sedaj živimo v tem času, da se morajo zobki ohranit lepi vsaj do 30.leta, ne pa v starih cajtih, ko so pri 30-ih imeli že vsi proteze... V naši pitni vodi in prehrani žal ni skoraj nič fluora, zato ga je potrebno dodajati mladini do 12.leta starosti in nosečnicam.. Jaz osebno si ne bom dovolila, da mi moj sine kdaj v življenju očita, da sem jaz kriva, da ima grde zobe, polne kariesa oz. da mu jih je treba puliti in bo zato nesamozavesten in zafrustriran.... Naj smo si na jasnem, da za lepe zobe je potrebno več stvari: - redno jemanje fluorovih tabletk - zelo skrbno umivanje že mlečnih zob,ker se tako otrok uči skrbeti tudi za stalne (in primitivni komentarji kot so "ah, sej mlečni zobje odpadejo in bodo zrasli novi" so absurdni!!!) - umivanje zob vsak dan brez izjeme (češ "danes si bil tako priden,da ti bo to prišparatno" = več škode kot koristi, saj otroku date občutek, da to opravilo pa le ni tko pomembno) - redna kontrola pri zobozdravniku, da se zatre že najmanjši znak kariesa in da se otrok ne boji zobozdravnika - piti čim več nesladkanih stvari in vodo - paziti pri hrani glede sladkarij - jesti veliko surovega sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov in tudi mesa, da se lepo izoblikuje ustna votlina in da zobovje dobi dovolj kalcija in drugih snovi,ki so potrebne za rast... (Sicer sem malo zašla, a upam,da mi ne bo zaradi tega katera zamerila...) No,pa verjetno bi se še našlo kaj za dodati na zgornji seznam. Se vam zdi veliko? Meni niti približno, saj če to počneš celo življenje, ti to predstavlja čisto rutinsko opravilo in se praktično ne zavedaš, da zelo dobro skrbiš za svoje zobe. Taka je bila tudi moja vzgoja, in to bom absolutno skušala vzgojiti tudi mojim otrokom. Torej mamice, ne me sedaj zbombardirat, saj to je le MOJE mnenje (dobro podkrepljeno z informacijami) in moj način razmišljanja glede zobk in fluorovih tabletk...zatorej odločitev je še vedno vaša, ne dovolite si le očitkov svojih otrok v starejših letih življenja zaradi vaše malomarnosti (moj skromni nasvet).... LP, :rozica:
|