polma
|
Tvoja punčka je prišla v pregovorno obdobje trme 2-3 letnika. Poleg vsega se še doji-dojenje mamico in otročka povezuje, ti si del njenega sveta bolj kot če ne bi več dojila. In dojenje je za vsakega otroka zelo prijetno. Zato verjetno pogreša nočno crkljanje. Plus da ste se preselili. Plus, da je v obdobju, ko začne otrok razumevat sebe kot osebo in postavlja zahteve, hoče, vztraja. In hkrati s tem potiskanjem meja tudi ogromno razume, vsak dan več. Pravijo, da otrok potrebuje meje. Naj se sliši še tako preživeti in starinsko, je to res. Ne podcenjuj njenih zahtev po pozornosti s tem, da ji-ali popuščaš, ali se jeziš nanjo, ali jo ignoriraš. Zadihaj in zahtevaj svoje tudi ti. Otroci si zaslužijo, da jim osmislimo trud, ki ga izkažejo ob izražanju sebe. Mislim, da smo starši dolžni negovat svoje otroke tudi na ta način, da jim damo vedet, da so stvari take kot so. Veliko lažje dajem kredibilnost osebnosti svojega drugega otroka prav zato, ker sem bolj samozavestna, mirna in-ker vidim, kako sem ga večkrat pocvirnala pri prvem otroku. Zdaj ima prvi otrok veliko srečo, ker popravljam napake hkrati. Sicer bi v obdobju njene pubertete poblaznela. Ona in jaz, jaz pa sploh. Našega tadrugega sem dojila 22 mesecev, najprej sem opustila dnevno, potem nočno in nazadnje jutranje dojenje. Pred tem sem ga odvadila plenic. In, ko sem ga odvadila še dojenja, se je nehal zbujat ponoči. Včasih, ko ga dam spat v posteljico in mu pojem, začne jamrat da je žejen. Ker je to 2. otrok, si drznem reči, da ne bo dobil piti, ker je pil preden je legel. Suho, natančno, enozvočno-NE. Grozljivo! Nikoli si nisem mislile, da bom tako nematerinska! Ko rita in brca po postelji mu rečem, da bom ta hip odšla in bo moral zaspat sam. Nematerinsko. Ampak poba se umiri in zaspi. Ponoči se spi in basta. Jaz bi na tvojem mestu jasno dala vedet, da ga nima kaj biksat sredi noči. In...kar te mogoče skrbi.... ne bo zaradi tega slabe volje. Ne bo mislila, da je nimaš rada. Kako, hudiča, ji lahko pade v oko nekaj sredi noči? Bodi ponosna, da imaš pametno punčko, ki kaže svoj karakter in tvoja dolžnost je, da se ponoči spočije, da bo čez dan rasla v malo frajerko. Največ bo pridobila s tem, da se ti zraven nje ne utrujaš. Otroci ne marajo zmatranih tečnih staršev, ampak se zgledujejo po odločnih, samopzavestnih, veselih in srečnih mamicah in očkih.