|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   18 letnica, ki ne more poskrbeti sama zase?
19.10.2012 15:14:40   
nyna84
Sem v torek gledala Preverjeno in bila šokirana ob prispevku o 18-letnici, katere starši ne skrbijo zanjo in sedaj čakajo, kdo ji bo pomagal?

Mislim, a sem kaj spregledala? user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: 18 letnica, ki ne more poskrbeti sama zase?
19.10.2012 15:28:42   
mateyka
pomagajo pri čem? sej če hod v šolo, ne bi bilo slabo da ji pomagajo se (do)šolat, recimo..

< Sporočilo je popravil mateyka -- 19.10.2012 15:29:12 >

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 2
19.10.2012 15:31:22   
nyna84
http://www.24ur.com/novice/slovenija/zgodba-o-sari.html

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
19.10.2012 18:41:48   
blaža

IZVIRNO SPOROČILO: nyna84

Sem v torek gledala Preverjeno in bila šokirana ob prispevku o 18-letnici, katere starši ne skrbijo zanjo in sedaj čakajo, kdo ji bo pomagal?

Nisem dobro štekala kaj bi rada s tem, ko si temo odprla user posted image

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 4
19.10.2012 18:49:10   
Felicita

IZVIRNO SPOROČILO: blaža

Stara je osemnajst let, kar pomeni da bi morala znat poskrbet zase. Pot pod noge pa na CSD si najdt svetovalko, pridobit štipendijo,... karkoli, pri 18ih si pač že odrasel človek načelno. ona pa čaka kdo bo poskrbel zanjo kot da je nemočna 10-letnica (vsaj tko sm jest razumela celo zadevo).

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 5
19.10.2012 19:00:16   
blaža

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

Stara je osemnajst let, kar pomeni da bi morala znat poskrbet zase. Pot pod noge pa na CSD si najdt svetovalko, pridobit štipendijo,... karkoli, pri 18ih si pač že odrasel človek načelno. ona pa čaka kdo bo poskrbel zanjo kot da je nemočna 10-letnica (vsaj tko sm jest razumela celo zadevo).

zdi se ok tako razmišljanje. samo zanima me, kako lahko ena 18 letnica z nedokončano šolo , dobi službo, ko je pa ne more dobit niti izobražen odrasel človek z izkušnjami user posted image .

Žal dobro vem kaj pomeni hodit od vrat do vrat in si probat kaj zrihtat, se mi je zgodilo, ko sem bila s ta prvim 9 mesecev noseča, en teden pred porodom, pa ni blo nekega učinka z strani institucij, sem se morala sama znajdet. Čeprav gre za popolnoma drugo zadevo, želim povedat le to,.. da ne funkcionira vse tako kot bi moralo, kar najbrž že veste,..

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 6
19.10.2012 19:21:13   
Tejči

zdi se ok tako razmišljanje. samo zanima me, kako lahko ena 18 letnica z nedokončano šolo , dobi službo, ko je pa ne more dobit niti izobražen odrasel človek z izkušnjami user posted image .

Ne poznam zgodbe, tako, da bom komentirala samo citirano. Danes je dosti dosti lažje dobit službo, če nimaš nikakršne izobrazbe..čistilke in delavke v proizvodnji dnevno iščejo in bognedaj, da imaš več kot kakšno dvo- ali tri-letno šolo..pišem iz izkušenj!

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 7
19.10.2012 19:40:24   
*žaži*
Pozdravljene!

Sicer se mi po večini ne da komentirat... ampak, pri tej temi mam pa nekaj za dodat, in sicer- jst sem bila nekoč 18-letnica, ki je odšla od doma zaradi neznosnih družinskih razmer (pa verjetno je še kdo, ki je šel pri 18 od doma). Izpisala sem se iz srednje šole, šla delat v McDonalds. Takrat sem si uredila denarno socialno pomoč, prejemala sem štipendijo, veliko delala, tako sem si lahko najela garsonjero. Ponovno sem se vpisala v šolo jeseni. Ves čas sem bila prejemnica denarne socialne pomoči in občasno sem med šolo delala. Zelo uspešno zaključila srednjo šolo. Zbrala sem toliko KT, da sem se lahko vpisala na ugledno fakulteto v LJ in sedaj zaključujem študij (ena veja v medicini), pričakujem službo kmalu- prigarano delovno mesto v našem zdravstvu. Umes se mi je pa dogajalo veliko hudega in lepega. Vseeno živim in sem čist ok, sem iznajdljiva, borbena in se ne vdam! Včasih tudi zaj***na user posted image
Ubistvu tko, tolk kolkr je blo hudo je bilo tudi koristno, da sem se odselila po svoje. Ne rečem, da je bilo in je sedaj fino in lepo, ampak sem se izoblikovala v trdno osebnost, ki se znajde vedno in povsod, ne glede na situacijo. poleg tega pa ne potrebujem nikogar, da lahko normalno funkcioniram. To se človek iz take izkušnje pač nauči.

Danci se čudijo našemu načinu življenja, v smislu samostojnosti mladostnikov. Oni gredo pri teh letih od doma. Ne glede na to, a majo šolo al službo, ni važno... gredo od doma. Večina jih živi v domovih za mladostnike in si tako naprej urejajo življenje. Pri 30 so vsi samostojni in neodvisni.
Sicer pa to je zgodba tko.... odvisno kako jo kdo gleda. Definitivno se VELIKE otroke preveč ujčka.

Izpostavila sem samo svojo zgodbo in svoje mnenje.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 8
19.10.2012 19:56:23   
Tejči
user posted image *žaži*
Moje besede si spravila na "papir"...hvala!user posted image

(odgovor članu *žaži*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
19.10.2012 20:00:58   
nananaja
Ja res je malo čudno slišat, da se 18letnica ne more sama preskrbet. Po drugi strani pa zgodba nakazuje na to, da je tega nihče nikoli tega ni učil. Kaj je res, ne bomo vedeli, zagotovo ni prav vse prav ne pri očetu ne pri mami. No meni v zgodbi ni najbolj všeč to, da si punca ne zna pripravit hrane, ali pa je bilo to malo pokarikirano, da se je bolj grozno slišalo. Kar se pa tiče dohodkov, si bo pa pač s pomočjo tiste družine in csdja morala priboriti preživnino, socialno pomoč, stanovanje...

Glede na to, da pa dandanes ne znajo osamosvojit niti študenje, ki imajo povsem zdravo vzgojo, se ni treba zgražat v to, da se ne znajde 18letnica iz družine nasilja. A vendar se bo morala...

< Sporočilo je popravil nananaja -- 19.10.2012 20:04:36 >

(odgovor članu Tejči)
Neposredna povezava do sporočila: 10
19.10.2012 20:59:06   
TomTaylor
En korak je punca s tem, da je šla v oddajo (s pomočjo družine, ki jo je vzela k sebi) že naredila, a ni res? Tako si je morda prihranila marsikatero pot.

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
19.10.2012 21:11:42   
pelin
Na žalost se polnoletnost na papirju in polnoletnost v osebnostnem razvoju ne more dati v isti koš...zagotovo je po svoje čas da dekle poskrbi zase...nekateri s(m)o bili v to prisiljeni bolj ali manj še kakšno leto prej...vendar je treba imeti do takrat vsaj pribljižno v to samostojnost usmerjeno vzgojo...če dekle tega ni bilo deležno ji zagotovo ni lahko.... kakor koli že.....Se vam ne zdi nekako grozno že pri osemnajstih ostati nekako sam na svetu....oz. kar je lahko včasih še slabše....biti sam, kljub bratom , sestram, mami in očetu, ki pa te bolj ali manj sovražijo zaradi tega, ker si vse težave zaupala javnosti.... Tudi tako mlad človek je sposoben ustvarjati čudeže, če se nekako zaveda, da mu nekje daleč zadaj za hrbtom vseeno stoji nekdo, ki ga , če ne drugače vsaj malo bodri, ko kloni pod težavami....Po svoje hvala Bogu za tole družino, ki ji očitno pomaga po svojih močeh....Zagotovo, pa je njena prihodnost v njenih rokah....ne v rokah CSD-ja in drugih institucij, ki si podajajo njen primer....v njenih...prej bo to spoznala, prej jo bo začela graditi....

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
19.10.2012 21:53:37   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

En korak je punca s tem, da je šla v oddajo (s pomočjo družine, ki jo je vzela k sebi) že naredila, a ni res? Tako si je morda prihranila marsikatero pot.

Tako je.....

pa stara je 18 let....če lahko pomagamo brezposelnim 40 leltnikom in 40 letnicam, ki ne znajo poskrbeti zase, lahko pomagamo tudi 18 letnici.....ne glede na to, kako živijo na Danskem ali kje drugje.....

malo poglejmo sami nazaj in se vprašajmo kako samostojni smo bili pri 18 letih.....to, da smo bili v študentskih domovih oz. pri starših, če smo pač živeli v Lj ali MB in nekaj malega preko študenta delali, ostalo pa smo se financirali iz štipendije oz. starševskega žepa je še zelo daleč od samostojnosti....je neko navajanje na samostojnost, ni pa to še nobena samostojnost......nismo bili lačni, vedeli smo, da lahko gremo KADARKOLI k staršem, ko zagusti, finančno ali psihično.....ta punca pa nima nikogar....in stara je 18 let....in ni ji bilo lahko.....v bistvu je žrtev neumnih, neodgovornih in nezrelih staršev, zlobnih staršev.....in ne moremo vendar pričakovati od nje, da se bo pa pri 18 letih (v prispevku pravijo, da je letos dopolnila 18 let) takoj znašla sama......verjamem, da se marsikatera od nas ne bi znašla v njeni situaciji....zelo, zelo, zelo redke so tiste, ki bi se, brez KAKRŠNEKOLI pomoči.....

In vprašanje je tudi, kako samostojni bodo naši otroci pri 18 letih......a bomo probale in jih "vrgle v reko", da bomo videle, kaj smo jih naučile (drugače namreč tega ne bomo vedele)?.....kako se bodo znašli....dvomim, da bo katerakoli od nas to storila in si obrisala roke od otroka takoj, ko otrok dopolni 18 let.....

(odgovor članu TomTaylor)
Neposredna povezava do sporočila: 13
20.10.2012 6:59:57   
sanasan
Tako je.....

pa stara je 18 let....če lahko pomagamo brezposelnim 40 leltnikom in 40 letnicam, ki ne znajo poskrbeti zase, lahko pomagamo tudi 18 letnici.....ne glede na to, kako živijo na Danskem ali kje drugje.....

malo poglejmo sami nazaj in se vprašajmo kako samostojni smo bili pri 18 letih.....to, da smo bili v študentskih domovih oz. pri starših, če smo pač živeli v Lj ali MB in nekaj malega preko študenta delali, ostalo pa smo se financirali iz štipendije oz. starševskega žepa je še zelo daleč od samostojnosti....je neko navajanje na samostojnost, ni pa to še nobena samostojnost......nismo bili lačni, vedeli smo, da lahko gremo KADARKOLI k staršem, ko zagusti, finančno ali psihično.....ta punca pa nima nikogar....in stara je 18 let....in ni ji bilo lahko.....v bistvu je žrtev neumnih, neodgovornih in nezrelih staršev, zlobnih staršev.....in ne moremo vendar pričakovati od nje, da se bo pa pri 18 letih (v prispevku pravijo, da je letos dopolnila 18 let) takoj znašla sama......verjamem, da se marsikatera od nas ne bi znašla v njeni situaciji....zelo, zelo, zelo redke so tiste, ki bi se, brez KAKRŠNEKOLI pomoči.....

In vprašanje je tudi, kako samostojni bodo naši otroci pri 18 letih......a bomo probale in jih "vrgle v reko", da bomo videle, kaj smo jih naučile (drugače namreč tega ne bomo vedele)?.....kako se bodo znašli....dvomim, da bo katerakoli od nas to storila in si obrisala roke od otroka takoj, ko otrok dopolni 18 let.....

Podpis!

1. A ste v zadnjih letih kdaj iskale pomoč na csd in v kolikem času so vam 'pomagali', če sploh so in za koliko časa?
2. Ali mislite, da ima otrok, ki živi/je živel v takih razmerah kot ona sploh samozavest in energijo se *bockat* po raznih uradih? Po mojih izkušnjah, moraš biti sam prekelto obveščen o možnostih in pravicah, če želiš sploh kaj *dobiti* od njih?
3. Zanimivo, da jih večina najde dosti več razumevanja in tolažbe za taknše in drugaačne mame samohranilke, za ženske, ki prenašajo moževo nasilje nad sabo in otroci, za že zdavnaj vsaj dvakrat odrasle nezaposlene.....za boge revice, ki se ne razumejo s svojimi taščami ali možmi...

Koliko moči, samozavesti in sposobnosti mislite, da lahko ima komaj osemnajstletno dekle, ki naj bi živela v tako neurejenih razmerah?
Če pa marsikatero tu na forumu *iztirijo* stvari kot so npr.uvajanje goste hrane, stroge vzgojiteljice, vsiljive tašče, ne-prijateljice, sosedovi otroci, recesija, nedelaven ali varajoč mož itd.....

CARPE DIEM!

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 14
20.10.2012 8:07:49   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: sanasan

Tako je.....

Podpis!

1. A ste v zadnjih letih kdaj iskale pomoč na csd in v kolikem času so vam 'pomagali', če sploh so in za koliko časa?
2. Ali mislite, da ima otrok, ki živi/je živel v takih razmerah kot ona sploh samozavest in energijo se *bockat* po raznih uradih? Po mojih izkušnjah, moraš biti sam prekelto obveščen o možnostih in pravicah, če želiš sploh kaj *dobiti* od njih?
3. Zanimivo, da jih večina najde dosti več razumevanja in tolažbe za taknše in drugaačne mame samohranilke, za ženske, ki prenašajo moževo nasilje nad sabo in otroci, za že zdavnaj vsaj dvakrat odrasle nezaposlene.....za boge revice, ki se ne razumejo s svojimi taščami ali možmi...

Koliko moči, samozavesti in sposobnosti mislite, da lahko ima komaj osemnajstletno dekle, ki naj bi živela v tako neurejenih razmerah?
Če pa marsikatero tu na forumu *iztirijo* stvari kot so npr.uvajanje goste hrane, stroge vzgojiteljice, vsiljive tašče, ne-prijateljice, sosedovi otroci, recesija, nedelaven ali varajoč mož itd.....

Podpis.

Mislim, da je razlog v tem, da se s temi "malimi težavami" lahko več ljudi poistoveti. Z življenjem te 18 letnice pa se ne morejo, ker niso doživeli česa podobnega in tega niso sposobni. Seveda so izjeme. Govorim na splošno.

(odgovor članu sanasan)
Neposredna povezava do sporočila: 15
20.10.2012 8:29:03   
Stanislava_

Najbrž si marsikaj spregledala...

In najbrž še ne boš kmalu spregledala.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 16
20.10.2012 13:59:21   
3jeMi
jaz sem gledala oddajo že v torek in morem rečt, da me je kar malo stisnilo... punca je ostala sama že veliko prej kot pri 18 letih, svojim staršem niti ne more rečt "starši", a so jo sploh kaj naučili? dvomim. vprašanje, če je kdaj slišala od njih, da jo imajo radi...

in "gospod" socialni delavec... ko sem ga gledala, mi je šlo kar na bruhanje... njegov način govora, odnos, samo čakala sem kdaj se bo razvlekel čez stol kot pijanec v gostilni... res bogi ljudje, ki morajo v stiski pridt k tako hladnemu človeku... ta človek v 4 letih ni mogel ugotovit, da je nekaj res narobe z odnosom v tej družini, da punca svojo stisko izraža z uporom... aja, to je zato, ker pač taka je, ne moremo ji pomagat... bljak...

... HB je punca zdaj naletela na ljudi, ki so ji pripravljeni pomagat (psihično (kar najbolj potrebuje) in po svojih močeh tudi finančno) in je šla tudi v šolo, ki si jo želi naredit... upam, da ji bo uspelo... in tudi drugim, ki se na žalost znajdejo v taki situaciji...

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 17
20.10.2012 15:12:15   
gsatalema
jaz sem gledala oddajo že v torek in morem rečt, da me je kar malo stisnilo... punca je ostala sama že veliko prej kot pri 18 letih, svojim staršem niti ne more rečt "starši", a so jo sploh kaj naučili? dvomim. vprašanje, če je kdaj slišala od njih, da jo imajo radi...

in "gospod" socialni delavec... ko sem ga gledala, mi je šlo kar na bruhanje... njegov način govora, odnos, samo čakala sem kdaj se bo razvlekel čez stol kot pijanec v gostilni... res bogi ljudje, ki morajo v stiski pridt k tako hladnemu človeku... ta človek v 4 letih ni mogel ugotovit, da je nekaj res narobe z odnosom v tej družini, da punca svojo stisko izraža z uporom... aja, to je zato, ker pač taka je, ne moremo ji pomagat... bljak...

... HB je punca zdaj naletela na ljudi, ki so ji pripravljeni pomagat (psihično (kar najbolj potrebuje) in po svojih močeh tudi finančno) in je šla tudi v šolo, ki si jo želi naredit... upam, da ji bo uspelo... in tudi drugim, ki se na žalost znajdejo v taki situaciji...

Podpis

(odgovor članu 3jeMi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
20.10.2012 17:19:16   
end1

IZVIRNO SPOROČILO: gsatalema

in "gospod" socialni delavec... ko sem ga gledala, mi je šlo kar na bruhanje... njegov način govora, odnos, samo čakala sem kdaj se bo razvlekel čez stol kot pijanec v gostilni... res bogi ljudje, ki morajo v stiski pridt k tako hladnemu človeku... ta človek v 4 letih ni mogel ugotovit, da je nekaj res narobe z odnosom v tej družini, da punca svojo stisko izraža z uporom... aja, to je zato, ker pač taka je, ne moremo ji pomagat... bljak...

Podpis

še en podpis

(odgovor članu gsatalema)
Neposredna povezava do sporočila: 19
20.10.2012 19:52:50   
Colt
Jaz pa mislim da bo kmalu udarna novica obratne smeri...''18letnica, ki zmore poskrbeti sama zase''! Takšni časi prihajajo...

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
21.10.2012 8:51:26   
nyna84

Ja, to je to, kar mi je malo mimo. Od 15. leta bi lahko delala preko študentske napotnice in poskrbela zase. Če bi jaz živela v takih razmerah, bi mi bila to dodatna motivacija, da grem čim prej iz takega okolja in se osamosvojim. Ampak je očitno lažje čepet doma, lačen in se smilit sam sebi.

(odgovor članu Felicita)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   [Brisano sporočilo]
21.10.2012 9:54:37   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu nyna84)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
21.10.2012 12:10:05   
liliana

Ja, to je to, kar mi je malo mimo. Od 15. leta bi lahko delala preko študentske napotnice in poskrbela zase. Če bi jaz živela v takih razmerah, bi mi bila to dodatna motivacija, da grem čim prej iz takega okolja in se osamosvojim. Ampak je očitno lažje čepet doma, lačen in se smilit sam sebi.

Meni so pa to najbolj brezvezne izjave.....v stilu "če bi jaz bila v taki situaciji bi gore premikala".....in ko je na koncu v taki situaciji, ni nič od premikanja gor.....

Če čebula ne bi imela če-ja, bi pa bila bula......

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 23
21.10.2012 14:12:46   
josephine27

in kritizirat druge.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 24
21.10.2012 22:10:09   
MissTerious
Mislim, da bi bila kaka šola empatije na mestu za nekatere, ki ne premorete kančka razumevanja in sočutja...sem sama odraščala v nasilnem okolju, kjer sem bila vse, samo človek ne...in je to pustilo svoj pečat. Sem se zelo hitro osamosvojila in postavila na noge...kaj sem videla s svojo perspektivo? Dekle, ki rabi zaupnika in varno okolje...

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?