Hope2
|
IZVIRNO SPOROČILO: akin Zanimalo me je kakšne so vaše izkušnje - ali je torej treba bit vztrajen in otroka čim več "trenirat" s koščki, čeprav se pri tem očitno muči ali pa se jim morda tudi glede grizenja nekega dne pač odpre in začnejo brez problemov prežvekovati in požirati tudi večje kose. Tako je namreč pri naši bilo že s pitjem - nisem vanjo mogla spraviti niti žličke vode na noben način, potem pa en dan kot da bi preklopili - je začela pit karkoli sem ji dala in to iz žlice, kozarca, flaše... Definitivno se ga ne muči. Biti vztrajen pa je tak relativen pojem. Seveda se poskuša vedno znova, če ne gre, probaš spet čez par dni. Vsak obrok, pa ga ne bi mučila in silila. Sigurno pa mu ne bi tlačila koščke v zmiksano tekočo hrano. Probaj si ti narediti en jegodni šejk, fajn zmiksaj, potem pa daj par koščkov not, ko boš pila in boš naletela na košček boš tudi izbljuvala oz te bo presenitil. S tem da ti veš, da si not vrgla koščke in si pripravljena na njih, otrok pa tega ne ve, zato je še tolk hujša reakcija za njega, pa še revček ni vajen koščkov, ti pa. Vso njegovo kašico moraš enakomerno pretlačit, čim bolj enakomerne košče. Začneš s košči velikosti riža ali še manjšimi in ne tu pa tam kak košček velik kot koruzno zrno. Pa mogoče mal bolj tekoče narediš oz mu vmes ponudiš za pit, saj se jim taka hrana zatika oz se jim zdi bolj "suha". In ne pozabit, otrok rabi čas za žvečenje, pač si ga vzameš in če je to pol ure, bo pol ure, nimaš kaj hitet. Otrok se bo tudi prej naveličal sedet in žvečit, tudi prej sit bo ratal in bo precej manj pojedel, kar je vse normalno. Vedno so nas učili počasi jest in žvečit in ne goltat (kar počenjo pri zmiksanih kašicah), ker informacija o tem da smo siti pride kasnej do možganov, kot pa mi požremo oz pogoltnemo ves krožnik.
< Sporočilo je popravil Hope2 -- 12.10.2009 8:59:29 >
|