Maček Muri
|
Evo,upam, da ti bo kaj pomagalo, kopiram odgovor Dr.Lavrinca s POPovih zdravnikov na tako vprašanje: Dietna načlela po operaciji na trebušni slinavki so zelo podobna načelom prehranjevanja pri kroničnem vnetju trebušne alinavke ali pankreatitisu. V glavnem se pri sestavljanju jedilnikov držite sledečih napotkov: ŽIVILA, KI ŠKODIJO (in se jim zato izogibate ): Alkohol, vse jedi z veliko maščob (tudi jajčni rumenjak), vse mrzle in vroče jedi, sveže pečen kruh in pecivo, konzerve, živila z veliko celuloze (groba zelenjava in sadje). IZJEMOMA PRIMERNA ŽIVILA ( uživajte jih zmerno, v manjših količinah): Zelo mlada surova zelenjava in surove banane ( do 1 kom) DOVOLJENA ŽIVILA: MLEKO: posneto (z 1,6 % maščobe), jogurt, kefir, posneto mleko v prahu, pusta skuta z 10 % maščob, pusti siri. MESO: pusta teletina, pusta mlada govedina, belo puranovo meso (brez kože), piščanec (brez kože), kunec, bela riba (zobatec, ugor, oslič, postrvi). Meso v začetku pripravljamo mleto, v obliki hašejev, z dušenjem in kuhanjem. Pri pripravi ne uporabljamo razbeljene maščobe. SADJE: sveže banane, svež in precejen sadni sok mandarine, pomaranče, grenivke, limone, kompoti iz rabarbare, borovnic, olupljenih jabolk, marelic, hrušk in breskev. Dovoljena marmelada brez konzervansov in sadni želeji. ZELENJAVA: špinača, bučke, cvet cvetače, brokoli, beluši, dušen in precejen paradižnik, rumena koleraba, sladka in kisla repa, korenje, rdeča pesa in blitva. ŠKROBNE JEDI:prepečenec, en dan star bel kruh, manj mastni keksi (petit beure), vlečeno kuhano testo, dietni (beljakov) biskvit, nemastno pecivo (vse staro vsaj en dan), pšenični zdrob, ovseni kosmiči, pšenična in koruzna moka (vendar ne v obliki žgancev, ker je moka premalo kuhana), koruzni kosmiči, testenine, riž, krompir, dietni podmet, bešamel, puding, krompirjeva moka, kuhano krompirjevo testo. MAŠČOBE: izbiramo pusta živila, za pripravo hrane dovolimo 3 čajne žličke olivnega, koruznega ali sončničnega olja ( 15 g olja = 3 čajne žličke) ali malo smetane. Uporaba drugih vrst maščob pri kuhanju ni primerna. Priporočamo dodajanje predpisane količine maščob na koncu toplotnega procesa (kuhanja, dušenja). PIJAČE: dovoljena naravna limonada, žitna kava, šipkov, kamilični, ruski, metin, lipov in planinski čaj, vsi kompoti. Pijače so lahko sladkane z glukozo, fruktozo ali kuhinjskim sladkorjem. Za žejo mu lahko pripravite sveže zelenjavne sokove iz dovoljenih vrst zelenjave. OMAKE: bešamelna, drobnjakova, peteršiljeva, limonina. JUHE: sluzaste, posnete mesne ali kostne juhe, čiste zelenjavne in kremne juhe, kremne juhe (piščančja juha). ZAČIMBE: sol, sadni ali vinski kis, limonin sok, peteršilj, drobnjak, list zelene, lovorov list, rožmarin. V glavnem vse dišave, ki uspevajo na domačem vrtu. Od tujih dišav pa: cimet, vanilija, muškatni orešček, nageljnove žbice. PRIMERNi NAČIN PRIPRAVE: Kuhanje, dušenje v lastnem soku, dušenje v aluminijasti foliji, pečenje s suho vročino (biskvit, narastki, kruh). ŠTEVILO OBROKOV: vsaj 4 do 6 obrokov na dan. Pogrevanje postanih jedi ni primerno! Obstoja tudi knjiga z napotki, ki niso bistveno drugačni in z nekaj osnovnimi recepti. Ker je izšla že leta 1998 jo boste verjetno našli le še v knjižnicah. To je knjiga: DIETA pri boleznih jeter, žolča in vnetju trebušne slinavke, založbe DOMUS. Srečno
|