Polonca s piko
|
Vidiš, sem si rekla, da ne bom sodelovala na forumih, ampak sem se vpisala samo zato, da odgovorim na tvoje vprašanje. Sicer je že ena pred menoj povedala podobno, pa vseeno. Sem na istem (trenutno 6 mesecev noseča, status so mi pa dali že v mirovanje), tako da sem precej brkljala okrog tega kaj se bolj splača. Trenutno je, kot kaže, še najboljša varjanta, da si študentka in upaš, da dobiš štipendijo. Jaz nisem imela do sedaj nikakršne štipendije, vendar naj bi jo kot mama študentka dobila. Me je pa kolegica čist zastrašila, da v absolventu ne dobiš. Po zakonodaji (Politika dodeljevanja republiških štipendij študentskim družinam je opredeljena predvsem v 12. in 42. členu Pravilnika o štipendiranju, ki pravita, da se »v primeru zakonske zveze kandidata ali v primeru, ko ima kandidat otroka…dohodek staršev ne upošteva« in pa, da »štipendija za tekoče šolsko oziroma študijsko leto miruje in se ne izplačuje, če štipendist ni izdelal letnika in mu je dovoljen ponovni vpis v isti letnik, razen če letnika ni izdelal iz opravičljivih zdravstvenih razlogov ali materinstva;…«. Poleg tega je še možnost, da študent-starš svojo vlogo za pridobitev republiške štipendije vloži tudi med letom (30 dni od otrokovega rojstva), saj z rojstvom otroka večina kandidatk/ov staršev izpolnjuje materialni pogoj za pridobitev štipendije.), ti štipendija pripada, vendar pa sem klicala na zavod za socialno delo in so tud tam neki kompliciral. Je rekla, da ti v absolventu ne pripada, ampak ker je do sedaj nisem imela, je večja verjetnost da jo dobim (kakšni zakoni so pa to?! Večja verjetnost... skratka, jaz imam rok 3.1.08 in bom dala prošnjo decembra in trmasto verjela, da jo dobim). Štipendija nanese nekaj čez starih 40.000, poleg tega dobiš materinski dodatek(namesto porodniške), ki je tud okrog 40.000 (in še vedno naivno upam, da se bo zarad inflacije kaj dvignilo :) ), pa od 9.000-21.000 dokladov (odvisno koliko zasluži tvoj lubi :) ). Ker še nisva poročena, ne bom še zamenjala prebivališča, ker naša občina navrže skor 60.000 v enkratnem znesku za novorojenca (pa mamo najvišjo rodnost!), pa še naš klub študentov 100€ za opremo da. Skratka, jaz sem toliko že zmozgala, greva pa še malo na študentsko areno v sredo, pa se bova še tam pozanimala, kako pa kaj.
|