|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   šinice in kopanje
4.12.2007 23:57:56   
ALJA75
Mamice, ki imate svoje otročičke v šinicah, zanima me, ali hodite z njimi v toplice ali tudi tega ne smemo. In še to, ali spijo vedno samo hrbtu?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: šinice in kopanje
4.12.2007 23:59:35   
malecka
imate svoje otročičke v šinicah


Sem firbčna, kaj pa je touser posted image


_____________________________

Živi tako, da bodo tvoji otroci pomislili nate,
ko bodo razmišljali o poštenosti,
ljubezni in pokončnosti.




(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: šinice in kopanje
5.12.2007 0:16:33   
ALJA75
To je ortoza za otroke, ki nimajo pravilno razvitih kolkov. Dve čašici na naramnicah vlečeta nogice k telesom.

(odgovor članu malecka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: šinice in kopanje
5.12.2007 9:08:45   
manetka
Jaz sem jo probala dat spat na bok z opornico, ker je imela čisto uničene laske zadaj, pa ni šlo sem jo s tem samo jezila, na trbušček pa itak ni šlo, ker je potem kar rila z glavico, pa še ortopedinja je rekla da je spanje samo na hrbtu, bok je pe če nam rata malo pravilno naštimat. Mi smo potem nrdili tko da je bila čez dan malo več v stolu, ki ji je idealno podprl nogice in ji je bilo všeč.
V toplice pa nismo hodili s tem, pomoje pa lahko greš, sam težko bo izvedljivo, ali pa če ji mal nogice namočiš pa je. Kolk je pa star, sej prav zgodej ga/je itak ne smeš dati v bazen?


(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: šinice in kopanje
5.12.2007 9:40:38   
kawasakica
midva sma samo na hrbtu spala, ker drugače mu nikakor ni pasalo. Zdaj sma počasi začela kravice past, ker sploh ne zna bit na bušiju in joče. Glede bazena pa ti ne znam svetovat

(odgovor članu manetka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: šinice in kopanje
5.12.2007 16:49:03   
ALJA75
Moja pupa je stara 2,5 meseca in v naših termah organizirajo kopanje za 3 mesečnike. Jaz sem mislila, da bi bila ona v vodi brez šinic, samo ne vem, če bi to bilo dobro za njene kolke, če se bi preveč razbrcala.

Manetka in Kawasakica, koliko pa so stari vajini otroci? In kako dolgo ste že v šinicah? Ali hodite tudi na fizioterapijo?

(odgovor članu kawasakica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: šinice in kopanje
6.12.2007 8:43:07   
manetka
Alja pomoje je boljše, da je ne daješ v bazen brez šinic, ker če kolki niso v redu lahko pride do izpaha. Naša je imela L kolk takšen, da bi se lahko izaphnil- na izvidu napišejo nestabilen. Tja nekje do 4 meseca, potem je bilo že skoraj ok, potem smo ji že malo sneli čez dan za kako uro, pa jo malo razmigali.
Našauser posted image je zdej stara eno leto, opornico smo morali nosit slabe pol leta, začeli smo pri 8 tednih, no na koncu zadnja dva meseca je opornico nosila samo ponoči.
Nam niso predpisali nobene fizioterapije, opažam pa da je zaradi opornice malo kasneje sedela kot bi sicer, spuzala je nekje malo pred devetimi meseci, vstala je sama nekje pri 8,5, sedaj pa hodi ob kavču in z njeno mizico, gotovo bo tudi shodila malo kasneje kot bi sicer, ampak kolki so pa sedaj dobri in pravilno raščeni.

Alja kam pa hodiš zaradi opornice, mi smo hodili v Lj?


(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: šinice in kopanje
12.12.2007 19:34:21   
ALJA75
Ja, manetka, saj tudi jaz mislim, da bo boljše, da ne grem v bazen.
Hvala, da si mi napisala kako je zdravljenje potekalo pri vas. Sem vesela, da je z  vašo pupo zdaj vse v redu. Si mi vlila malo upanja, ker sem tako nesrečna zaradi teh kolkov (meni so rekli, da je vprašanje, če bo sploh hodila tako ima nepravilno razvita oba kolka.) Te še lahko vprašam koliko je imela kote kolkov oz. v kateri skupini je bila. Zdravimo pa se v Mariboru. Lep pozdrav!

(odgovor članu manetka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: šinice in kopanje
13.12.2007 7:53:56   
jessy@
Tudi jaz mislim, da je bolje, da ne greste v bazen. najboljše je, da vprašaš ortopeda, on ti bo najbolje svetoval. Tudi mi smo imeli opornice. Dobila jih je, ko je bila stara 5 tednov. Sem mislila, da se mi je svet podrl, ker je tamala tok jokala, ko so ji te opornice namestili, vendar se je po enmu tednu na njih dokaj navadila, čeprav je bil zmeraj jok, ko smo jih pripenjali. Spala je večinoma na hrbtu, ko sem jo dala na bok, pa sem jo podložila z brisačo, pa nogice tudi, da niso bingljale v zraku.
Moja je imela kot alfa na desni 44 stopinj, na levi pa 51, obojestransko displazija tipa II, desno II D.
Prognoze so bile zelloooo slabe, tudi meni so rekli, da bo zelo težko shodila,... vglavnem ko sem izvedela za diagnozo sem jokala kot dež. Opornice smo nosili dobre 3 mesece in potem so bili vredu, starosti primerni. tako, da smo opornice pred poletjem ukinili. Koti  alfa morajo biti nad 60 stopinj. Ko je imela kot alfa 59 st. in kot beta 55 na levi in kolk na desni I B, smo opornico nosili le še ponoči.
Smo pa na začetku nosili opornice res 24 ur na dan, razen pri previjanju seveda. Potem pa smo čez en mesec lahko opustili opornice za par uric na dan, ponavadi takrat, ko smo jo previjali in kopali. Ponoči jih je pa nosila kar dobre 3 mesece.
Sedaj bo kmalu star 11 mesecev in se zelo lepo plazi že 2 meseca, ob opori hodi, tako, da le pogumno in upoštevaj nasvete ortopeda.
LP

(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: šinice in kopanje
13.12.2007 11:14:20   
Sisy
tudi naša je nosila opornice kar 3 mesece..na začetku 24 ur na dan,sedaj še kakšen teden pa ji moramo dajati gor samo ponoči....

Ne vem zakaj dajete svoje otročke spat samo na hrbet? Meni so prav svetovali da je boljše da leži malo na enem , malo na drugem boku...Zmeraj jo seveda podložim z deko tako da jo ima za hrbtom in pod nogico (tisto ki je v zraku)...

Glede bazena ti tudi jaz ODSVETUJEM...Ker lahko pride do izpaha...Še pri kopanju je fajn pazit (vsaj na začetku) da ne brca preveč...

Midve z Saro nameravava iti januarja (takrat ne bo imela opornic že lep čas) na PLAVANJE DOJENČKOV ampak se bom o tem če smeva raje posvetovala z otropedom..Pa jih recimo ne bo več nosila pa si na svojo roko,brez da se posvetujem ne upam v bazen....

_____________________________

najina skraužlana sreča: Sara, 10.8.2007

je 1.8.2009 dobila bratca Marka

pa imamo dva levčka :-)








(odgovor članu jessy@)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: šinice in kopanje
13.12.2007 22:52:30   
ALJA75
Hvala tudi vama jessy in sisy. Zdaj imam res več upanja.
A tako je to s temi stopinjami kolkov. In koliko mora biti beta kot? Danes sem bila pri ortopedu in je rekel nič kopanja s prostim brcanjem in nič fizioterapije, samo šinice. Izvid danes je: desni kolk alfa je 53 beta 43; levi kolk alfa je 59, beta 43. Ko je bila pred mesecem in pol zaradi težje displazije obeh kolkov sprejeta v bolnišnico na extenzijo pa je spadala v IIIa grupo.
A, sisy ti prakticiraš spanje na boku? Zdaj bom tudi sama poskusila, meni so tudi rekli, da naj kar na hrbtu spi in je sploh nisem poskušala dajat na stran. In koliko je stara Sara?
Hvala vsem , RES, mi je lažje, ko lahko s kom o teh težavah poklepetam. Pozdrav!


(odgovor članu Sisy)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: šinice in kopanje
14.12.2007 11:43:23   
jessy@
 Kolki se najbolj razvijajo od 6 do 12 tedna, zato v tem času opornice najbolj koristijo in stanje hitreje popravijo. To je je povedala moja ortopedinja.
Po 12 tednu starosti mora biti kot alfa večji od 60 stopinj, če je manjši, je kolk patološki.
Če je kot alfa večji od 60 st. in kot beta večji od 55 st. se to jemlje za normalne kote. Če je  kot beta še manjši od 55 st pomeni manjšo hrustančno pokritost in je to tudi označeno z 2a+ (torej fiziološko nezreli kolki, vendar nič bolezenskega). če pa je 2a-, pa pomeni , da kolk ni primeren starosti.
e te pa še kaj zanima pa sporoči!
LP


_____________________________

28.1.2007 se je rodila naša princeska Lia.

(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: šinice in kopanje
14.12.2007 21:12:33   
ALJA75
Hvala jessy@, ti pa obvladaš te kolke. Ko sem vprašala ortopeda koliko so normalne stopinje mi je rekel, da naj se s tem ne obremenjujem, sem imela občutek, da mi noče povedati, ker je pri moji punčki tako slabo stanje.
22.dec. bo stara 3 mes, čez 3 tedne pa imamo spet pregled. Bog ve kaj nas čaka....

(odgovor članu jessy@)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: šinice in kopanje
15.12.2007 8:35:05   
jessy@
Verjetno bodo pri tvoji punčki potrebne opornice malo dlje časa. Pri nas je bilo stanje tudi zelo slabo. Meni so jo že v porodnišnici odpeljali na Polikliniko k ortopedu, ker je imela displazijo obeh kolkov.
Mislim, da bo vse vredu, sam res imejte opornice non-stop gor. Saj se ti otrok ful smili, ko mu daš tist gor, sam očitno pomaga. Kot sem videla koti niso tako zelo slabi, beta je res sicer slabši, vendar mislim, da ni take panike. Mi smo opornice opustili čez dan, ko je kote imela. alfa 59 in beta 55 , rob koščene strehe je bil takrat minimalno zaobljen, jederca pa še niso bila vidna in smo opornice nosili le ponoči. Takrat je bila stara 12 tednov. Pri 16 tednih smo jih popolnoma opustili.
Meni je bilo najbolj hudo, ker ji praktično nič nisem mogla obleč in je bila skoz v žabicah.  Edin kar je fino je vsaj zima in do poletja, ko bo vroče jih sigurno več ne boste imeli.
Lp

_____________________________

28.1.2007 se je rodila naša princeska Lia.

(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: šinice in kopanje
15.12.2007 10:06:08   
Sisy
Alja,tudi mi smo dobili zaradi zelo slabih izvidov kolkov opornice in sicer praktično že takoj,ko je bila stara 3 tedne. Nosila jih je 3 mesece+3 tedne ponoči. (sedaj je stara dobre 4 mesece)

Sicer se na kote ne spoznam tako kot Jessy...ampak vem da če si morala hodit na ekstenzijo da je po vsej verjetnosti kar hudo,ampak se bo z opornicami sigurno popravilo! Verjetno bo morala tvoja mala opornice nosit malo dlje, ampak razmišljaj tako-bolje to kot pa da bi imela potem ko bi shodila težave...

To je baje dedno...Poglej-moj dedek je imel to isto...in ker so v tistih cajtih povijali v štruco in tega niso poznali so v bistvu zadevo še poslabšali...Zato ima moj dedek 1 nogo krajšo ...Tako da kar pridno nosite opornice pa bo tvoja punčka lepo shodila...bolje sedaj stisnit zobe kot pa da bi kasneje ko bi tamala shodila ti jokala...

Saj nje ne moti veš...Bolj je za nas starše hudo...

In naj te potolažim-bolj ko boste dosledni pri nošenju opornic,boljši bo rezultat na vsaki naslednji kontroli...

Glede spanja na boku pa ti res svetujem da poskusi tudi to...S tistimi opornicami so res revčki če morajo samo na hrbtu spat.....Fajn jo podloži za hrbtom in pod nogico (ji ne sme viset v zraku!) pa boš videla da bo sladko spančkala....

_____________________________

najina skraužlana sreča: Sara, 10.8.2007

je 1.8.2009 dobila bratca Marka

pa imamo dva levčka :-)








(odgovor članu jessy@)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: šinice in kopanje
15.12.2007 23:10:05   
ALJA75
Ej, res ful hvala obema.
Saj pridno nosimo opornico, res ji jo dam dol samo med kopanjem in previjanjem.
Pa še pri kopanju sem zdaj postala zelo previdna, ker noro brca. Upanje umre zadnje, čas bo pa itak prinesel svoje...četudi nosi opornico še nekaj mesecev...samo, da bi lahko shodila. Spat pa sem jo že dala tudi na stran in res je šlo brez zapletov.
Glede dednosti - tudi sama sem bila v šinicah in mavcu, samo pri meni je bil samo izpah in se je zlahka pozdravilo.
Hvala obema za tolažbo in lep pozdrav!


(odgovor članu Sisy)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: šinice in kopanje
10.2.2008 1:38:25   
ALJA75
Drage moje spletne prijateljice,
naj povem, da smo danes po pošti dobili izvid, da je desni kolk IA, levi kolk pa alfa 56 in beta 35.Šinice pa moramo nositi še naprej. Pa ni važno, samo da ji pomagajo.

(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: šinice in kopanje
10.2.2008 8:21:58   
NRMM
user posted image user posted image super,da kolki tako napredujejo.Mi smo jih poštimali v 6 tednih,torej od 6-12 tedna,potem sta bila pa 1a.


_____________________________

Moji dve nagajivki :-):

Maruša 24.12.2005
Maša 26.6.2007


(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: šinice in kopanje
15.2.2008 12:14:18   
suzi79
Lepo pozdravljene.
Za vse, ki ste imele otročička v šinicah, imam nekaj vprašanj. še prej pa vam zaupam svojo oz. najino zgodbo. Moja dvomesečna punčka Zala je pri šestih tednih starosti najprej bila na ekstenziji 11 dni, nato so ji naredili mavec. sedaj ima mavec dva tedna. Nazadnje je imela kot alfa 42 stopinj, kot beta pa 69 stopinj na obeh nogicah. naslednji teden ima pregled pri ortopedu v Mariboru, naredil ji bo ultrazvok in potem bo verjetno dobila šinice. zanima me, kako to izgleda ali jih je težko namestiti, na kaj jih namestiš. Ali ima lahko oblečeno še kakšen pajac, body, ...? Kako dolgo se nosijo te šinice? zasledila sem, da 24 ur na dan kar nekaj mesecev. Kako je pa pri previjanju, kopanju? Kako ste namestile otroka v lupinico in v voziček. Zanima me tudi, ali potem kaj hodiš k fizioterapevtu?
Vesela bi bila, če bi mi katera odgovorila iz Mariborskega okoliša,da bi se lahko mogoče spoznali in menjali izkušnje. Res bi bili vesela, saj se mi včasih zdi vse nemogoče oz. izvedljivo. včasih me je kar strah, kako bom vse zmogla.
tukaj je moj e-mail naslov: suzi.kramberger@triera.net.

Upam, da se katera oglasi in da izmenjamo nekaj izkušenj.
za vse nasvete pa že vnaprej hvala.

Suzana in Zalauser posted image

(odgovor članu ALJA75)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
So nočna prebujanja pomembna za dojenčkov ...
Večina staršev se veseli trenutka, ko bo njihov dojenček prespal celo noč, malokdo pa se sprašuje, ali in zakaj so nočna...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?