facka
|
NOGOMETNA TEKMA Nogometna tekma v neki gorenjski vasi. Sodnik je v zrak vrgel kovanec za 1 tolar z namenom, da moštvi izbereta strani igrišča. Posledica: "Dvesto težko poškodovanih!" VSI NAENKRAT Gorenjec je povabil prijatelje na praznovanje svoje petdesetletnice in jim rekel: "Pridite vsi naenkrat, da se ne bodo znucali tečaji na vratih!" MOLŽA Sin Gorenjca je pritekel domov in rekel očetu: "Oče, sosedovi kravi se paseta na našem travniku!" "Ne vpij tako ampak pojdi hitro po škaf in ju pomolzi!" WHISKEY Gorenjca, ki je ležal na smrtni postelji, je obiskal njegov najboljši prijatelj. Seveda, tudi Gorenjec. Na smrt bolni mu je rekel: "Se spominjaš, ko sem na veselici na srečelovu leta 1950 zadel steklenico whiskeya?" "Ja, spominjam se." "No, tukaj je ta steklenica" je rekel in potegnil steklenico izpod postelje. "Prosil bi te, če mi izpolniš zadnjo željo. Zaradi bolezni ne smem piti alkohola, toda, ko bom umrl in me bodo pokopali, te prosim, da zliješ vsebino steklenice na krsto." Prijatelj je vzel steklenico, jo odprl, spil vsebino, nato pa rekel: "Saj vendar nimaš nič proti, če gre whiskey prej preko mojih ledvic, kajne?" SAMO POLOVICO Gorenjec je popravljal streho svoje hiše, ko mu je spodrsnilo in je padel v globino. Ko je padal mimo kuhinjskega okna je zagledal ženo, ki je prebirala fižol. "Ustavi se! Samo polovico daj v lonec. Jaz bom jedel v bolnici!" PRSTAN "Kje imaš poročni prstan?" "Ta teden ga nosi žena." KRISTJAN Gorenjec v pogovoru z župnikom: "Moj sin je odšel v mesto služit denar. Dobil je delo, s katerim bo zaslužil petdeset tisoč tolarjev mesečno. Ali mislite, da bo s tem denarjem lahko živel kot dober kristjan?" "Seveda, s tem denarjem mu kaj drugega tako in tako ne bo nič drugega preostalo!" POGOSTITEV Gorenjec je dobil goste. Postregel jih je in jim jedel: "Kar jejte, da boste siti. Veste, jaz ne bom jedel, ker me to preveč stane!" ŠKATLICA "Ljubljančanka je rekla svojemu zaročencu, Gorenjcu: "Ne bom se poročila s takšnim skopuhom! Na, tu imaš svoj prstan!" je jezno dejala in mu vrgla prstan. "Kje je pa škatlica?" VRTILJAK Znanec vpraša Gorenjca: "Zakaj pa vašemu fantu tolikokrat poveste, da se zemlja vrti?" "Zato, da me ne bi prosil za denar za vrtiljak." POZDRAV Z MORJA Gorenjec na morju. Vsem prijateljem in domačim pošlje pozdrave: "Lep pozdrav z morja! Vreme je vroče, voda prijetna. PS: Ob tej priložnosti vam želim še srečen božič in novo leto, vesele velikonočne praznike in čestitam za rojstni dan!" ZAŽELI SI Gorenjca se sprehajata. Prvi reče: "Recimo, da si želiš kup zlata in da se ti želja izpolni. Ali bi dal meni polovico?" "Le zakaj?" se začudi drugi, "zaželi si ga še ti!" ČOKOLADA Gorenjec in njegovo dekle sta sedela v kinu in Gorenjec je grizel čokolado, ki jo je kupil pri vhodu v dvorano. "Ali je dobra?" ga je vprašalo dekle. "Ja, odlična je! Tudi ti bi si jo morala kupiti!" PLAČILO Bog je ustvaril prvega Gorenjca. Vprašal ga je, če si kaj želi. Gorenjec mu je odgovoril: "Želim planino!" In Bog je Gorenjcu ustvaril planino. "Želiš še kaj?" ga je vprašal. "Ja, želim si kravo." In Bog je Gorenjcu ustvaril kravo. Gorenjec je pomolzel kravo in poskusil mleko. "Odlično mleko je!" je rekel Gorenjec. "Daj ga še meni malo za poskušnjo!" mu je rekel Bog. Gorenjec mu je izročil skodelico mleka in Bog ga je z užitkom spil. "Želiš še kaj?" je vprašal Bog. "Ja. Želim plačilo za skodelico mleka!" JU ŽE IMA Prijatelja Gorenjca v pogovoru: "Če bi imel dve hiši, ali bi mi dal eno?" "Veš da bi ti jo dal!" "Če bi imel dva avtomobila, ali bi mi dal enega?" "Tudi avto bi ti dal!" "In če bi imel dve srajci, ali bi mi dal eno?" "Ne, to pa ne." "Zakaj pa ne?" "Ker dve srajci imam." OPICA Kovačeva je prejela možev telegram iz tujine. "Pridem ob devetih na letališče Brnik. S seboj imam opico." Ob devetih je Kovačeva na letališču pričakala moža. "Ja, kje imaš pa opico?" "Kakšno opico neki?" je rekel Kovač. Cena telegrama je do deset besed enotna, zato jim nisem hotel podariti praznega prostora!" GORENJSKI ČAJ 2 "Zakaj Gorenjec stoji pod lipo, ko pada toča?" "Da si lahko v skodelico natoči ledeni lipov čaj."