naravazazdravje
|
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 nas 2-letnik je blazno obcutljiv. nonstop virozen, temperaturo mu takoj nabije ze odkar je prvic zbolel in skacemo okol njega, da jo zbijemo. odkar je startal z vrtcem letos, se nam je nabralo vse zivo (no, k sreci smo se antibiotikom izognili ) - rota, prasicja gripa in nestete viroze. par dni vrtca - teden, dva doma (od njega dobi se mlajsi, potem pa parkrat spet on nazaj). zarad tega smo ga sredi novembra vzeli iz vrtca in je bil doma. z januarjem smo spet probali, po 2 dneh pridem ponj in mali - kuha. me je ze strah samo pomisliti na to, da bi sel spet v vrtec in upam, da bo spomladi kaj bolje. mlajsi pa, tudi ko zboli, je to v bistveno blazji obliki in je hitro zdrav. no, ta teden smo spet nameravali ga dat v vrtec. in se zacnemo v petek pogovarjati, ti mali, a bi sel v vrtec; pa kateri so prijateljcki, pa da "Lucija veliko joka!", ... v soboto je dobil temperaturo in veliko kasljal, predvsem zvecer in ponoci, zaradi cesar je posledicno po 2x na noc bruhal. tudi danes. no, pa me zanima - pred casom mi je sestricna rekla, da je po njenem mnenju tole obolevanje "psiholosko". mal me je presenetilo, ker je ena taka "trdno na tleh" baba in se mi je zdelo, da je to zanjo neki larifari... kaj pa ve mislite? Res je, imunski sistem zaradi stresa in nespanja močno oslabi in postane dovzeten za vse nebodigatreba okoli nas. Mi se doma mažemo po podplatih s kremo materine dušice (just) čisto preventivno, da okrepimo imunski sistem, še preden zbolimo. Otroke vsak večer namažem, ker so na podplatih t.i. refleksne točke Seveda pa je potrebno tudi dovolj gibanja, zdrava prehrana, sproščanje ... v primeru, ko vaš mali ne mara v vrtec, pa se mi zdi, da je potrebno tudi z njim razrešiti ta njegov strah in nelagodje, če ne bo vedno v stresu. Pogovori se tudi z vzgojiteljicami. Nam je pomagalo, ko smo delali z roko v roki z njimi in se je naša tamala potem sčasoma navadila na vrtec in zdaj gre tja prav rada.
|