|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
23.4.2005 21:52:16   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   Zbujanje!!!
23.4.2005 22:38:07   
total
Ja verjetno,bo zdaj drugače,bodi srečna da ti je do zdaj skoz spal,otroku se lahko spalne navade spremenijo.

Lp:)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Zbujanje!!!
23.4.2005 22:55:04   
Anonimen
Jaz sem kot zombi.Full mi ga je začela sračkat ponoč.Mogoče mal zarad zobkov,velik pa zato,ker smo jo scrklali-mamična in atijeva pojstla je zakon:)-

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   Zbujanje!!!
24.4.2005 10:02:36   
HuAnita
že zandjič sem prilepila link - ogdovor od Karmen iz LLL, pošiči malo nazaj, pa boš videla, zakaj se :duda: začne zbujati okoli 6m!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Zbujanje!!!
24.4.2005 10:02:56   
HuAnita
Aja, mi smo se prej zbujali 1xnoč, zdaj pa vsaj 4x!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Zbujanje!!!
24.4.2005 10:44:59   
Joe
Sončica, odvadi ga! Poišči nasvete v tovrstnih starih temah ali mi piši.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Zbujanje!!!
24.4.2005 10:51:32   
Bejba
HuAnita kje je ta link, jaz sem ga spregledala, pa me zelo zanima ;).

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Zbujanje!!!
24.4.2005 21:46:27   
HuAnita
Zanimivo! se vsaj ne sekiram, kaj JAZ delam narobe,,,

http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=6617&t=6617


Huanita,
koliko je zdaj stara vaša dojenčica? Pravite, da se je začela ponoči prebujati in vas zanima, ali bi namesto večernega dojenja uvedli žitne kašice?

Razumem, da vas skrbi, ali je ponoči lačna ali rabi dojenje kot crkljanje. Razumem, da se sprašujete, kaj delate narobe, saj je dojenčica prej spala ponoči pov eč ur skupaj, sedaj pa se prebuja na dve do tri ure.

Huanita, rzumem, da vam je težko, ker ste bili ponoči navajeni spati in razumem, da se sprašujete, ali je vse v redu z vašim mlekom in ali vi delate prav, verjetno ste tudi vi že precej utrujeni.

Nekje v tem obdobju se začne prebujati veliko dojenčkov, ki so prej dobro spali. To je normalno (a žal neprijetno za utrujene starše). Mnoge mamice v tem bodobju mislijo, da se dojenček ponoči prebuja zato, ker je lačen. Nekateri se res, saj so želodčki dojenčkov majhni, a pogosto se zgodi, da zato mamice dojenčku ponudijo že kar gosto, nasitno večerjo - a le ti še vedno ne spijo. Ne, vaše mleko zagotovo ni bolj vodeno in ne, zagotovo ne izgublja na kalorični vrednosti.

Moji otroci so jedli, so se dojili, so imeli red ali pa ne, a vseeno so se ponoči prebujali tja do drugega leta. Ugotovila sem, da se prebujajo:
- kadar jim izraščajo zobki
- kadar je za nami buren, hiter in razburljiv dan
- kadar so osvojili novo veščino
- kadar jim je vroče ali obratno, kadar jih zebe
- kadar sem bila preko dneva odsotna dalj časa
- kadar so se želeli stisniti k mamici in očku v varno naročje.

Podobno opažajo tudi drugi starši. Verjamem, da je nočno dojenje za vas močno izčrpljajoče in popolnoma razumem, da ste utrujeni in neprespani ter da se sprašujete, kaj VI delate narobe. Naj vas potolažim, da ima podobne noči še veliko staršev, seveda pa je to bolj slaba tolažba tukaj in zdaj, za vas. Vi ne delate prav nič narobe, le dojenčki se spreminjajo, lahko da ga ponoči muči izraščanje zobkov, dojenček ima lahko obdobje hitrejše rasti, lahko si želi vaše bližine (še posebej če je podnevi ali ponoči fizično ločen od vas: v drugi postelji ali drugi sobi), lahko da je raziskovalec in dnevne dogodke ponoči živo predeluje in podoživlja v snu,… Vzrokov za nočno zbujanje je lahko še veliko več.

Še nekaj splošnih nasvetov, iz izkušenj drugih staršev - morda bo kaj ustrezalo tudi vaši družini:

- Bodite prožni pri ureditvi vašega spanja. Nekateri starši so ugotovili, da je najbolje spijo tako, da imajo dojenčka ob sebi in ga podojijo takoj, še preden se dobro predrami. Številne mamice, ki spijo tako poročajo, da ne vedo, kolikokrat se je dojenček ponoči dojil, ker so zraven spale tudi one.
- Preverite, ali je dojenčku ponoči morda prevroče ali premrzlo. Se med spanjem odkrije, razbrca odejico, mu morda ne ustreza spanje v utesnjeni spalni vreči?
- Preko dneva dojite večkrat.
- Preden za zbujanje okrivimo lakoto, poskusite poiskati še druge možne vzroke: izraščanje zobkov, kakšen srbeč kožni izpuščaj, vneta ritka, veliko zraka v črevesju, morda slišite, kako se v njegovem želodčku glasno pretaka? Je morda prehlajen ali ima zamašen nosek? Kako pa ste kaj alergični v vaši družini (največkrat moti nočno spanje draženje zaradi pršic)? Ima morda vročino, vneto grdo, boleče uho? Je dojenček pogosto zaprt? Kako vaša dojenčica pridobiva na teži?
- Nekateri otroci se prebudijo takoj po tem, ko urinirajo.
- Koliko kavice, pravega čaja, sladkih, gaziranih pijač in kol popijete vi preko dneva?
- So vaši dnevi pestri, potekajo v hitrem, divjem tempu? Si lahko vzamete čas za svoj počitek tudi prek dneva? Izkoristite čas, ko spi dojenček in se ulezite skupaj z njim. Zavedam se, da mnoge mamice komaj čakajo, da dojenček zaspi, da lahko vsaj kaj postorijo ali gredo na dolg sprehod, a prav zaradi tega počivajo premalo.
- Čas dojenja prek dneva skušajte izkoristiti tudi za SVOJ počitek. Ulezite se poleg otroka in uživajte toplino in bližino.
- Poskusite poenostaviti dnevna opravila in gospodinjstvo.
- Kako pa kaj vaše zdravje? Se hranite pestro, raznoliko in zdravo?
- Kako pa se vaš dojenček doji podnevi? Nekateri dojenčki se prek dneva nimajo časa dojiti, ker tako vneto spoznavajo in raziskujejo svet, da to potem nadoknadijo ponoči.
- Če spite v skupni postelji, postavite med sebe in dojenčka razdaljo: dojenčka položite spat v posteljico, v bližini vaše. Ko se ponoči prebudi, naj vam ga prinese mož, tako da vam ni potrebno vstati in se popolnoma prebuditi, da ga boste podojili napol v snu. Ne prižigajte luči, ne previjajte če otrok ni pokakan.

Kako mamica najbolj enostavno ve, da dojenček dobiva DOVOLJ mleka?
- štejemo polulane plenice (najmanj 6-8 pleničk za enkratno uporabo dnevno)
- štejemo pokakane plenice (v prvih tednih najmanj 2, po 6. tednu lahko tudi na nekaj dni, toda takrat mora biti blato obilno)
- otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se pogosto in pravilno doji
- ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice
- dojenček je živahen in dejaven.


Dragi Mimy in Huanita,
hvala za vajina vprašanja. Opravičujem se vama za moje pozne odgovore.

Mimy, vaš dojenček ima osem mesecev, dojita se še zjutraj in zvečer, občasno še vmes, dojenček lepo uživa gosto hrano. Še pred kratkim ste imeli veliko mleka, ki ste ga dodatno črpali in zamrzovali. Zadnih nekaj dni opažate, da je mleka manj, tudi načrpate ga manj. Razumem vašo skrb da bi mleko usahnilo, skrbite za dovoljšen vnos hrane in tekočine, radi bi obdržali mleko vsaj še nekaj časa.

Mimy, stvar je taka, da se ponudba dojenja prilagaja povpraševanju dojenčka. Več kot se dojenček doji, več mleka se tvori. Tudi če mati spije 10l tekočine dnevno, zaradi tega ne bo imela več mleka, saj je količina mleka bistveno dovisna od zakona ponudbe in pvopraševanja.

Normalno je, da ko dojenček uživa vedno več goste hrane, da se zato manj doji. Mlečna zaloga se tako postopoma zmanjšuje. Vsekakor pa mleko ne usahne kar tako in/ali čez noč. Števlne matere dojijo še mesece in celo leta svoje otroke samo še enkrat ali dvakrat dnevno. In takrat je mleko še vedno na razpolago.

Pri črpanju je stvar malce drugačna, saj črpanje za materino telo ne predstavlja takšne pozitivne stimulacije, kakor dojenje. Zato večina mater opaža, da sčasoma načrpa vedno manj mleka. Ko dojenček molze dojko, z usteci drgne ob bradavični kolobar, ki je izredno na gosto oživčen z živčnimi končiči. S stimulacijo dojenčkovih ustec se prenašajo "signali" prek živčnih končiček v mišičje okoli mlečnih votlinic, ki se ritmično stiskajo in spuščajo ter tako" sproža izcejanje mleka. Poleg tega predstavlja neposreden stik dojenčka z materino kožo, njegov vonj in pogled navihanih očk za mater izredno stimulacijo, katere nobena še tako tehnološko dovršena mlečna črpalka na svetu ne more posnemati.

Na Slovenskem je močno prisotno zmotno prepričanje, da matere s časom od poroda izgubijo mleko. Če mati otroka doji na njegovo željo in doji pravilno, se to ne zgodi. Zmotno je tudi mnenje, da je mati izgubila mleko, ko se dojke nenadoma zmehčajo in ni več izcejanja mleka.

Proces laktacije je zelo vztrajen. Mnoge matere imajo še tedne ali mesece po popolnem prenehanju dojenja v prsih mleko. Zelo redke so situacije, ko se lahko zgodi, da mamica nenadoma, hipno izgubi mleko, to so ponavadi hud stres, smrt v družini, nesreča, nenadna huda bolezen itd… takrat se zaradi psihične blokade mleko ne more izcejati. Z vztrajnim dojenjem je v dnevu ali dveh možno uspešno preiti takšno "izgubo mleka", ki se bo pričelo ponovno tvoriti. Je pa to za mamico zelo težko – poleg stresa še izguba mleka.

Ponavadi pa ne mora ženska izgubiti mleka če je vse v redu in če se otrok še doji.

Obsta

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 8
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
Plenice po izbiri Sekcije medicinskih sest...
Pri izbiri izdelkov za najmlajše smo starši zelo pozorni, zato je bolje izbrati takšne, za katerimi stojijo strokovnjaki...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?