Anonimen
|
JUTRI je ŠKROBNI DAN .... SE PRAVI (PREFOTOKOPIRANO IZ MOJPLANET.COM):
Riž, fižol, grah, koruza, soja, leča, čičerika, krompir ...
je kompleksen ogljikov hidrat, ki sodi v skupino polisaharidov. Rastline tvorijo škrob in ga skladiščijo kot rezervno hrano. Ko pojemo škrob, ga telo razgradi v glukozo, vir energije.
Prehranjevanje:
ZAJTRK:
za zajtrk pojemo eno vrsto sadja (primer: 2 pomaranči ali 2 mandarini ali skodelico jagod ali 2 breskvi ali 2 hruški ali skodelico borovnic, skodelico ribeza, ...
Kot ste verjetno opazili je potrebno jesti na enkrat samo eno vrsto sadja!! Torej če pojeste za zajtrk hruške morate jesti samo hruške in ne mešati recimo hruške in jabolka. Za malico lahko pojeste drugo sadje kot za zajtrk vendar spet istovrstno sadje, torej recimo banano. To je pomembno, ne mešajte sadja!!
KOSILO:
Za kosilo je potrebno jesti škrob. Primeri jedilnikov:
1. pasulj (brez mesa), dodajte kos kruha in zelenjavo (lahko kuhano - korenček, ohrovt, brokoli, ... ali pa neomejeno količino sveže zelenjave - solata, paprika, zelje, ...)
2. pečen (v pečici, ne ocvrt) ali kuhan krompir, kos kruha, zelenjava
3. kuhan ali popečen riž, solata, kos kruha, voda
4. mrzla mešanica fižola, koruze in graha (brez jajc ali drugih beljakovin), začinjena, kozarec vode ali nesladkanega čaja, kos kruha
Ob vsakem jedilniku na koncu pride še čista juha (zelenjavna ali goveja, kokošja, gobova, brez rezancev, fritatov ali drugih nezelenjavnih dodatkov). Juho je potrebno popiti na koncu, ker se prebavlja dlje kot ostala hrana.
VEČERJA:
Za večerjo pojeste polovico tega kar ste pojedli za kosilo! Obvezno je da pojeste samo polovico in nič več.
OPOZORILO: na rižu, krompirju ali pasulju začinite z soljo, poprom, vegeto, origanom, pelati ali ketchapom. Po okusu seveda, vendar naj bodo začimbe prisotne saj so dobre za vaše telo.
|