muza
|
Mislim, da nisi nič čudna, če redno obiskuješ govorilne ure. Potemtakem sem čudna tudi jaz. Ravno danes sem bila na govorilnih urah in to tretjič od septembra, ko je naš otrok začel obiskovati vrtec. Dvakrat pa je bil tudi skupinski roditeljski sestanek, katera sem se tudi udeležila. Pa ni problematičen otrok, če lahko uporabim ta izraz. Sem naši vzgojiteljici danes že takoj na začetku povedala, da sem se jaz zopet prijavila na razgovor in prišla, ker se mi zdi, da se otrok pri (+/-) dveh letih tako hitro razvija, raste in spreminja, da se iz meseca v msesc to zelo pozna. V tem obdobju gradimo vsi skupaj otroku temelj za kvalitetno nadalnje življenje in ta temelj mora biti trden in zanesljiv. Pri tem je potrebno usklajeno delovanje vzgoje v vrtcu in doma. Uskladimo pa se lahko le s pogovorom in sprotno komunikacijo, da vsi enotno usmerjamo otroka in ne vsak po svoje. S tem naredimo več škode kot koristi, če doma vztrajamo pri nečem, kar v vrtcu ne drži in obratno. Poleg tega pa me na splošno zanima kako se otrok spreminja in kako ga vidi nekdo z drugimi očmi kot jaz in kako napreduje iz meseca v mesec. Tako pri igri, druženju, samostojnosti, miselnih igrah, ustvarjanju, disciplini, govornih sposobnostih, upoštevanju navodil.....in drugih stvareh, ki pač pašejo zraven za to starostno obdobje. Jaz vzgojiteljice drugače ne vidim, ker hodim po otroka popoldan in nje ni več tam, zjutraj pa ga vozi ati in z njo on spregovri kakšno besedo, daljši pogovori pa niti niso priporočljivi, niti izvedljivi. Vzgojiteljica se je z veseljem z mano pogovarjala več kot pol ure, ker ni bilo nobenega navala. Oz. je celo izrazila nezadovoljstvo nad tem, da ljudje sploh ne prihajajo na razgovore in jih je precej, ki na govorilnih urah v tem šolskem letu še sploh niso bili. Če jih še v februarju ne bo, pa jih namerava pisno povabiti na razgovor. Če se sami ne bomo brigali za naše otroke, ja kdo se pa bo?! Ljudje vse preveč pričakujejo od vrtcev in od njih zahtevajo tudi tisto, kar je pravzaprav starševska dolžnost. Jaz nekako ne razumem tolikšne nezainteresiranosti pri zanimanju za otroka in tolikšno prevaljevanje kompletne vzgoje na vrtce.
|