baguSka
|
Kako je s cepljenjem, kolikokrat letno in koliko približno to stane? O cepljenju sem ti že prilepila link, cene so pa tudi odvisne glede na to, kam ga voziš na cepljenje. Jaz pri mojemu za vsako cepljenje plačam od 5-10 tisoč sitov. Je pa res, da pač na začetku to stane malo več, ker je večkrat cepljen, potem pa le še enkrat na leto. Kako je s sterilizacijo ali kastracijo? Se priporoča? Tudi glede tega sem ti prilepila link, če se priporoča je pa tudi spet odvisno. Če mene vprašaš, bi psičko vsekakor dala sterilizirat, že zato, ker ima vse več psičk iz mojih izkušenj namišljene brejosti, kar sploh ni lahko. Sploh če psičke ne boste dali parit, bi jaz vsekakor priporočala. Pes bo v bloku, v stanovanju? Jaz sem vsekakor zato, da se ima kužka vedno v stanovanju in nisem bla nikoli zagovornica tistih, ki imajo pse uzuni. Zame je kuža del družine, zato spada zraven. Rabi in potrebuje družbo, prav tako kot človek, če ne celo še bolj. Seveda pa ga je treba zato 'prilagodit' tudi hišnim navadam, da je bivanje z njim kar se da prijazno. Če se boste odločli, da psiček ne bo spal v postelji, se tega tudi striktno držite, kot vsake druge stvari in pri tem vztrajajte in ne popuščajte, saj bo kuža drugače še bolj zmeden. Torej postavite pravila, katerih se morate potem vsi držati, saj bo potem v nasprotnem primeru prišlo čisto do nasprotnega učinka oz. do izsiljevanja kužka, ker bo točno vedel, da si to lahko dovoli. Kako se psa navadi na to, da ne lula in kaka v stanovanje? In da ne grize stvari? Tudi mi smo prakticirali s časopisom. Mi smo določli kotiček na balkonu, kjer smo kar čez cel balkon položili časopisni papir, tako da smo ga vsakič, ko se je polulal ali pokakal hitro dvignili in odnesli tja. To na začetku vsekakor ne bo lahko oz. boste mogli non-stop hodit s cunjo za njih in brisat lužice. Vendar bodite vztrajni, ker se le-to poplača. Kuža bo hitro spoznal, da je časopis njegov wc in bo hodil tja. Ko bo prišlo do tega, mu časopis zmanjšujete v vse manjšo površino in na koncu mu pustite le še en majhen kos. Ko se bo navadil še na to, pa počasi umaknite še tega in ga začnite vozit ven. Seveda je vse skupi lažje in hitreje, če tvoja mami živi v pritličju in ga namesto na časopis, vsakič pograbi in odnese ven na travco. Vedeti pa moraš, da je potrebno vsakega mladička peljati na potrebo minimalno 20 minut po vsakem obroku. Mladiček se drugače polula tudi po vsaki igri ali med njo in vsakič ko se zbudi. Aja, pa kako je z lajanjem v bloku? Se da to psička odvaditi? Če je kuža podvržen lajanju, se tega ne bo mogel odvadit oz. zelo težko. To je pač v njihovem značaju in je po eni strani celo neumno ga takih stvari odvajati. Kot bi recimo sami sebi prepovedali ali pa kihnit!? Je pa tako kot je rekla Splišni, če ti pač recimo v tistem trenutko ni najbolj prijetno da zalaja, ga hitro pokličeš po imenu ali pa ga zamotiš z nečim drugim, kar bi mu bilo recimo v tistem trenutku bolj zanimivo. Če naš začne lajat, ga recimo utišamo tako, da mu rečemo Tor neee in zaploskamo z rokami. Takrat se ustavi, nas pogleda in ve, da ne sme. Je pa tako, kot sem že rekla, če se bo čutil ogroženega ali zaščitniškega, bo zalajal in se nič ne da. S tem se pač zaščitijo in tega jim ne morem vzeti. Lajež lahko torej le začasno 'prekineš' oz. za tisti trenutek.
|