Solero
|
1. Zobki: zvečer naj bo vedno isto zaporedje dejanj, npr. lulanje na kahlico, tuširanje, umivanje zob. Ti vzami svojo ščetko, otroku daj njegovo, se vsedita na tla in si umivajta vsak svoje zobe, potem dovoli, da otrok umiva zobe tebi, ti pa seveda njemu, nato naj kaka igračka ali lik s ščetke pogleda zobke, če so dobro umiti...in ker niso, jih je treba še malo...pa še preverit, če kaj trkajo (obrneš ščetko in čisto nežno potrkaš po zobku, pa še malo poščetkaš). 2. Tepe: po mojem je to faza, ki bo minila. Eni grizejo, drugi ščipajo, vsak si nekaj najde in probuje. Po mojem je najbolje, da se mu ponavlja in ponavlja, da se to ne dela, da je to grdo, da boli, da se ne sme...in po presoji, če se stvari ne izboljšajo, kazen - odvzem igračke, mirno sedet za kako minuto ipd. Ampak takoj, se razume. 3. Metanje igračk: meni se zdi, da je to reakcija na jezo. Nekaj otroka ujezi in odreagira, tako da vrže, razsuje, obrne, polije... Pri tej starosti še ne znajo z jezo drugače kot eksplozivno in takoj. To je lahko v sekundi, en hip se še lepo igra, naslednji hip že leti igračka z rok. Tudi to se rešuje s prigovarjanjem in ponavljanjem, da se to ne dela, da ni prav, da tudi ati in mami ne mečeta igračk po sobi... ...si pač izmisli nekaj, kar bi on upošteval. Ti ga poznaš. Pa preden se odločiš za kazen, mu daj vedet, da veš, da je jezen, da ga razumeš, ampak da tako obnašanje ni prav. Jaz ga navadno vprašam:"A si jezen?" On:"Ja." In se stisne k meni. Jaz:"Vem, da si jezen. Zdaj se pa malo pocartaj, pa pomiri." In ko me spusti iz objema, greva pospravit in vedno mu zraven povem, da tudi če je jezen, ne sme tega počet. Ipd. (Nekaj časa že ne meče več, ampak nekako jezno zabrunda in me pogleda, najin dialog ga še vedno pomiri.) Tudi to je faza. Jo pa čimprej umiri, sploh če dobite dojenčka, kar zna v otroku izzvat različne odzive.
|