jasna.turkovic
|
Lahko ti odgovorim iz prve roke, saj sem tudi sama še študentka. Jaz bi se na njenem mestu vpisala v tretji letnik, saj lahko iz prve roke povem, da se da pri majhnem otroku naredit še kar precej šole in to...Težje je potem, ko otrok zraste in zahteva vso tvojo pozornost. Glede tistega leta podaljšanja absolventa za eno leto na osnovi materinstva, pa ti lahko povem, da tega koristi šele takrat, ko je redno z absolventom skozi. Če pa lahko to koristi tudi med letniki, pa ne vem, je najbolje vprašati na referatu. Kot prvo ji kot študentki pripada nekaj več štud. bonov. Vse kar mora storiti je, da odnese rojstni list otroka na prodajno mesto bonov in bo dobila potrdilo in tudi več bonov. Pripadata ji tako otroški kot tudi starševski dodatek (starševskega dobiva eno leto, visina pa je nekje 180 eur; otroškega dobiva skozi, le vsako leto ga je treba obnoviti, višina je pa odvisna od tega koliko zaslužita s partnerjem - pazi, šteje tudi študentsko delo). Oboje ureja na centru za socialno delo, kjer ima stalno prebivališče. Vse kar mora paziti je, da ne bo prepozna s papirji. Le-te je namreč dobro odnesti na socialno čimprej po porodu. Sicer ima 3 mesece časa (vsaj mislim da je še vedno tako), če pa odnese takoj po porodu rojstni list in vloge za te dodatke, pa jih bo dobila prej. Če recimo odneseš vlogo za starševski dodatek (v bistvu greš z rojstnim listom na socialno) na začetku meseca, potem dobiš dodatek še isti mesec. Če pa jo neseš po 15. v mesecu, ga dobiš šele z naslednjim, ker je le-ta izplačan vsakega 15.v mesecu. Prav tako lahko zaprosi za denarno socialno pomoč, ki pa je odvisna od tega, koliko dohodkov ima njena družina (partner, ona). Problem je v tem, da je tukaj višina dohodka na družinskega člana nekaj čez 200eur (natančnega zneska žal ne vem), kar pomeni, da če dobita s partnerjem recimo 1200eur na mesec, se to deli s 3 (otrok se šteje zraven) in znaša dohodek na družinskega člana 400eur na mesec, in potem ne dobiš socialne pomoči . Paziti je treba tudi na to, da če dobi socialno pomoč, potem je mislim, da starši ne smejo uveljavljati v dohodnini kot vzdrževaneg ačlana (naj vpraša na socialni). Menda da tudi študentske organizacije dodeljujejo neke pomoči, vendar se s tem jaz nisem seznanila. Zaprosi lahko tudi za republiško štipendijo, ki jo lahko ureja na zavodu za zaposlovanje v kraju kjer ima stalno prebivališče. Pozanima pa se naj tudi na občini, kjer bo otrok imel stalno prebivališče, ker nekatere občine ob rojstvu izplačajo nekaj denarja kot pomoč. Za mariborsko vem da je nekaj časa izpalčevala, zdaj pa se mi zdi, da dobiš brezplačno dopolnilno prehrano (torej aptamil) prve tri mesece, če nimaš dovolj svojega mleka. Ptuj ne da nič... In ne nazadnje, pripada ji tudi paket za novorojenčka, za katerega pa se sama odloči ali ga bo izbrala med stvarmi ali pa bo vzela denar. Če vzame denar dobi nekje 256 eur, drugače pa so paketi sestavljeni iz različnih stvari za novorojenčka - oblačila, stolček, voziček, itd. Ta paket dobi tako da gre spet na center za socialno s potrdilom o PDP (predviden datum poroda), ki ga dobi pri svojem gin., in sicer ne prej kot dva meseca pred porodom. Jaz sem prvič vzela denar in ga bom tudi sedaj drugič, saj ti povem, da dobiš toliko stvari od sorodnikov, prijateljev, maminih in očetovih sodelavk, itd. da jaz za svojega prvega otroka nisem rabla kupit drugo kot le pleničke za enkratno uporabo in pa nekaj bombažnih... Glede na to, da ima julija rok, bi ji definitivno svetovala, da se naj vpiše v tretji letnik, je pa res da tudi če ponavlja drugi letnik, se da dogovorit da dela izpite za tretji letnik. Veliko sreče pri urejanju papirnatih zadev in pa seveda veliko veselja z otročkom!!!
< Sporočilo je popravil jasna.turkovic -- 28.5.2008 9:54:29 >
|