digi
|
Ok bom pa jaz poskusla razložit in sicer za igro v dva... namreč onih za več ne znam.... Pa ne me kregat če bo kaj narobe oziroma čudno zvenelo.... Pri nas se igra imenuje ŠNOPS! Torej imaš 20 kart - 4 "babe"- vredne so tri pike 4 "dede" - vredni so 4 pike 4 "pubece" - vredni so dve piki 4 "cenerce" - seveda 10 pik 4 "ase" - vredni so 11 pik En meša, drugi prevzdigne.... seaj tu si nisem več 100% ziher, ampak vseeno. Torej en meša drugi prevzdigne. In sicer lahko en kupček prevzdigne, potem ta prvi tala prvemu dve pa drugemu dve, eno karto obrne (ta karta je adut), potem še prvemu tri in drugemu tri karte. Če pa tisti, ki prevzdigne kar obrne prvo karto, pa je ta karta adut in tisti ki tala da kar prvemu pet lkart in drugemu pet kart.... ostale karte gredo v "talon".... torej obrneš jih narobe na tisto karto, ki je adut-- ne pokrit aduta_ naj se vidi kaj je adut.... Začne tisti, ki je prevzdignil.... Če ima slučajno babo in deda iste "znamke" položi ven enga, drugega pokaže in reče dvajset- zabeleži, ker ima potem 20 pik, vendar komaj takrat, ko pobere nekaj, ker če nič ne pobere se to ne šteje.... Razen, če sta toTA baba in deD TISTE ZNAMKE KOT JE ADUT- POTEM REČE ŠTIRIDESET- KER JE TO POTEM TOLIKO VREDNO.... Pa še potem eno, če ima kateri recimo pubeca tiste znamke kot je adut, za aduta pa je nastavljena recimo baba, ded, itd. lahko to zameja ko je na vrsti.... >No vse zgoraj našteto lahko naredi kfdaj koli med igro... razen zadnjega v primeru, da eden izmed igralcev igro zapre.... to pomeni, da je ziher da bo zbral svojih 66 pik- toliko jih moraš imet, da si zmagal v enem delu.... in zapre talon- ne more več noben jemat kart iz talona- karto, ki je za adut položi na kup, ki je za talon.... Punce komaj sedaj sem se začela zavedat, da bo to full težko razložit.... Kriza.... No pa dajmo dalje.... To je bilo sedaj vse samo za v vednost, sedaj pa začnemo igro... Jaz sem prevzdignila in vržem ven herca babo, adut je pik (za duta je nastavljen ded-kralj pik), drug vrže gor.... Eh obupala sem.... raje se dobimo kje in se naučimo tko.... vsaj nekaj sem začela razlagat....
|