sminc
|
Tudi jaz sem mamica 4 letnika, ki je ze od 3 meseca obravnavan v RA. Jakob ima blago hipotonijo, zvije se kot presta- res, blazno gibčen. ob tem pa neroden, motorično ni med spretnimi. Shodil je pri 16 mesecih, vratne misice ima se zdaj bolj sibke. Tudi jaz sem zaskrbljena, ker vse gre bolj počasi. Napreduje a POČASI. In to samo zato (tako vidim jaz) ker ne posluša. Koncentracija mu je španska vas. Skače od ene dejavnosti do druge. Bil bi povsod a kratek čas- predvsem z umom, ce me razumete . Ni divjak, tisti tipičen hiperaktivček. z njim je luštno it v trgovino, na obiske. Samo da ma kak avtek v roki, pa je dober. Zelo je občutljiv, takoj joka, ne zna se postavit zase.Tistega običajnega ravsanja z vrstniki ne prenaša. Če ga kak prijateljček iz vrtca npr. prime za ovratnik ali povleče za majico preburno odreagira- kot da bi ga panika. Po drugi strani pa je zelo nežen do otrok, sploh dojenčkov .Zelo je empatičen. Če kdo joka ga bo sel tolažit in če mu ne bo uspelo se bo še sam zjokal poleg. 2 letnega bratca ima zelo rad, nikoli ni bil ljubosumen, lepo se zaigrata. Rad je lepo oblečen, noče biti umazan ( pa jaz nisem usekana na čistočo ), noče vrvic na hlačah ker visijo. .. Od jeseni je v vrtcu. Lepo ga je sprejel. Vzgojiteljice obožuje in je njihova maza. Tudi otroci ga imajo baje radi. Vzg. pravi da se lepo igra. Priključi se skupini v tem smislu da npr.s fanti na blazini vozi avtomobilčke, pa kocke zlaga.. Knjigice tudi rad prebira, težje ga pripravijo h kakemu risanju , barvanju. Tam ne zdrži dolgo, finomotorika mu je slaba točka. Tudi doma je potrebno veliko pregovarjanja pri vsem kjer se je treba malo potrudit in skoncentrirat. Metanje žogice v tarčo, podiranje kegljev, podajanje žoge.. to mu je težko ker gleda v eno smer, vrže pa v drugo. V vrtcu pri skupnih aktivnostih rabi veliko vspodbude, za plesanje v kolu mora imeti dober dan ker tesnega stika oz.držanja za roko ne mara. Izjema je, ko gredo na sprehod ali da se drzi za koga ki mu je tisti dan se posebej drag. Drugace pa, kot sem ze omenila, priljubljen pri otrocih, išče družbo starejših v skupini- dominantnih fantov, punce ima postimane , jim nosi darilca....zna se prikupit vsem. V RA hodiva vsak mesec. Hodi k del terapevtki, in logopedinji. Obe pravita da ga zavira le njegova nepozornost, da je drugace normalno inteligenten, samo zbranost. Pred kratkim sva imela redni letni pregled pri njegovi razvojni pediatrinji, ki pa je bila zelo zadovoljna z njim. Res je, da je imel dober dan in je naredil vse kar mu je rekla- malo šlampasto a je. Zdravnica me se nobenkrat ni spravila v slabo voljo, skoz govori da ima se čas, do šole se lahko se vse spremeni...potrjene hiperaktivnosti se nima, zaenkrat je se sum... Malce krivim tudi sebe. Bojim se da sem ga preveč zavijala v vato. In zdaj ko cvili" za vsako reč se moram kar ustavit da ne vzkipim.Malce sem brskala po internetu, zasledila sem članke o Omega3 mašč.ksl. v povezavi z pozornostjo in hiperaktivnostjo in se odločila da poskusim. Izsledki raziskav so dobri in... bomo videli. Dajem mu jih ze kak mesec, škodilo ne bo. Bila sem dolga a morala sem se izkasljat. Prosim vas za vaša mnenja, nasvete kako naj ravnam z njim, kako naj mu pomagam izboljšat pozornost. Step by step". lp