rey
|
Vidim, da je to kar pogosta tema, ampak se mi zdi da vseprej kot nepomembna. Letos smo začeli hoditi v vrtec. Sin je star 3 leta in vpisali smo ga zaradi socializacije in tudi zato, ker je pozimi pač manj možnosti za druženje z vrstniki. Lani sva obiskovala telovadbo za malčke, v celem letu ni uspel prebiti ledu, pravzaprav je bilo vsakič slabše. Pripravljen je bil iti in sodelovalti le če sem bila zraven, celo aktivno sem morala sodelovati. Če sem hotela sedeti in opazovati, se je usedel zraven, tudi on bi samo gledal. Sedaj smo torej v vrtcu, vsak dan joka, že doma in na poti v vrtec. Tam se čez nekaj časa menda pomiri, na sprehodu spet joka. Ko pride domov sicer zapoje kakšno pesmico, ki so jo peli v vrtcu. Ko ga pohvalimo, kako lepe pesmice se je naučil in vprašamo kako so plesali, kako so se igrali, pove da je samo poslušal in gledal, da ni sodeloval. "Jutri pa ne grem več v vrtec", je zaključek. Na vprašanje zakaj, odgovori, da bo raje doma, ker v vrtcu ni mame. Poskušali smo vse mogoče, vsak dan se pogovava, beremo in izmišljujemo si pravljice o otrocih, ki se imajo krasno v vrtcu, o prijateljčkih, ki so tam,... Bojim se, da mu bomo s tem naredili več slabega kot dobrega. Ko se pogovarjam s starši otrok, ki že obiskujejo šolo, vsi pravijo, da otroci raje hodijo v šolo, kot so v vrtec. Prijateljičina hči je jokala 3 leta v vrtcu, sedaj pravi, da je v šoli super in se ne upira več. V vrtec so jo morali vsak dan dobesedno odvleči. Tudi sama nisem rada hodila v vrtec, a tudi v šolo ne. Ne znam pa povzeti ali bi bilo bolje, da v vrtec ne bi hodila in bi začela šele s šolo, tako kot se sedaj sprašujem kaj je boljše za sina. Opažam, da je mnenje vseh delavcev v prosveti - vzojiteljic in učiteljic - enako, vrtec je nujen, socializacija čimprej, vsi prebrodijo začetno krizo in potem je uredu. Razmišljam, da bi se za mnenje obrnila na strokovnjaka - otroškega psihologa. Če ima katera izkušnje bom vesela vaših komentarjev. Po drugi strani se sprašujem, če ni na tem področju strokovnih mnenj ravno toliko kot strokovnjakov in bom spet na začetku. lp
|